Nem rendelkeznek antitoxinnal
Utoljára módositva: 2019-11-14 11:24:11

Egyre jobban terjed a torokgyík Ukrajnában, nincs elég antitoxin a megbetegedésben szenvedők kezeléséhez, Szatmár sem tud segíteni.

Amint arról korábban már hírt adtunk, egyre jobban terjed a torokgyík (diftéria) Ukrajnában, a megyénkkel határos térségekben is jegyeztek már megbetegedéseket. Az ukrajnai hatóságok a napokban a Szatmár megyei elöljárók és egészségügyi szakemberek segítségét is kérték, hogy ha tudnak, támogassák őket olyan antitoxinnal, amelyik a vérben keringő toxinokat semlegesíti a torokgyíkos megbetegedésben szenvedők esetében. Ilyen antitoxinnal azonban nem rendelkezik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, de a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság sem, a diftériát ugyanis nálunk évtizedekkel ezelőtt, még az 1980-as években felszámolták.

Az ukrajnai orvosok egyébkény már évekkel ezelőtt figyelmeztették a lakosságot, hogy csak idő kérdése, hogy a diftéria ismét felüsse a fejét, mivel a lakosság oltottsági szintje alacsony, megyei szinten általában alig haladja meg az 50 százalékot — számolt be a karpataljalap.net. Az ukrán Közegészségügyi Központ 2019. szeptemberi adatai szerint az egy éven aluli csecsemők oltottsága csupán 59%-os, a felnőtteké pedig 52% országosan. Legutóbb a kilencvenes években tört ki járvány Ukrajnában, mivel az emberek akkoriban tömegesen tagadták meg az oltást. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint abban az időben 20 ezren betegedtek meg, s közülük majd’ 700-an meghaltak.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...