Nem szabad kezeletlenül hagyni
Utoljára módositva: 2019-11-21 11:39:31

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) elleni küzdelemre hívták fel tegnap a figyelmet az egészségügyi szakemberek az „Együtt a COPD felszámolásáért” mottóval megrendezett világnapon.

A Román Tüdőgyógyász Társaság tájékoztatása szerint a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával járó, fokozatosan súlyosbodó betegség, amely során a légutak beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik — lényegében a tüdő gyors öregedése zajlik. A betegség előrehaladása lassítható, a tünetek enyhíthetők, de a COPD jelenleg sajnos nem gyógyítható. A legfőbb okok között elsősorban a dohányzás szerepel, de a légszennyezettség, a kémiai anyagoknak való kitettség, légúti fertőzések is szerepelhetnek közöttük.

A világon mintegy 210 millió COPD-s beteg él, a WHO becslései szerint pedig 2030-ra a COPD lehet a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegségek és a stroke mögött.

A Népegészségügyi Statisztikák és Tájékoztatás Országos Központja (CNSISP) által kiadott, az idei év első felére érvényes statisztika szerint Romániában 421 826 regisztrált COPD-s beteg volt, Szatmár megyében 3909 páciens szerepelt az egészségügyi szakemberek nyilvántartásában. Országszerte százezer lakosból 2166,3 személyt érint a krónikus obstruktív tüdőbetegség, Szatmár megyében ez százezer lakosra számítva 1171,7 beteget jelent.

A betegség leggyakoribb tünete a nehézlégzés, amely együtt járhat tartós köhögéssel, fokozott nyáktermeléssel. A légzésfunkció romlása miatt a beteg fáradékonnyá válik, és a betegség előrehaladásával a mindennapi tevékenységek is problémát jelenthetnek, mert a beteg a kisebb terheléseknél is fulladást érez.

A Román Tüdőgyógyász Társaság szerint a dohányzás egyértelműen a legfőbb oka a COPD kialakulásának és a tünetek súlyosbodásának, ezért messze az a legtöbb, amit a COPD-s beteg tehet a maga érdekében, hogy leáll a füstöléssel. De mivel visszafordíthatatlan betegségről van szó, ezért a már kialakult betegség a cigaretta elhagyásával sem szűnik meg, azt kezelni kell. A COPD kezelésének fő céljai a tünetek enyhítése, a betegség súlyosbodásának lassítása és a hirtelen fellángolások kockázatának csökkentése.

Kezelni kell

Fontos, hogy a háziorvosok is odafigyeljenek az intő jelekre, időben elkezdjék gondozni betegeiket, szükség esetén küldjék őket tovább szakorvoshoz. Számít az is, hogy az érintettek mikorra kapnak időpontot a tüdőgyógyászoknál: sajnos van, hogy erre hosszabb ideig is várni kell, viszont ilyenkor sem szabad feladni, nem szabad emiatt elbagatellizálni a problémát.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére már korszerű gyógyszerek és eszközök állnak rendelkezésre, többek között olyan inhalálókészülékek is, amelyek a hörgőtágító anyagot porlasztva juttatják a tüdőbe, így a hatóanyag a belélegzéssel közvetlenül a hörgőkbe jut. Azonban a COPD kezelésében a gyógyszerek mellett igen fontos szerep jut magának a betegnek is. Amellett, hogy a betegség diagnosztizálásától kezdve nagy fegyelemmel, folyamatosan, naponta alkalmazni kell az inhalálókészüléket, az életmódnak is döntő hatása van a betegség lassítására. A COPD-vel diagnosztizált betegnek lehetőség szerint meg kell őriznie mindennapi aktivitását, törekednie kell a rendszeres mozgásra, mert ennek kimutathatóan jó hatása van az életminőség fenntartására és a betegség súlyosbodásának lassítására.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...