Nem szűnt meg a szatmári szervezet!
Utoljára módositva: 2019-06-12 10:48:38

Kui Attila Zsolt személyében új szervezési igazgatója van a Szatmár megyei Erdélyi Magyar Néppártnak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári irodáját pedig Veres-Kupán Enikő vezeti.

Tegnap délelőtt sajtótájékoztató keretében számoltak be az EMNP Szatmár megyei szervezeténél röviddel ezelőtt történt személycserékről, mutatták be a régi-új munkatársakat és cáfoltak bizonyos szárnyra kelt híreszteléseket. „A szatmári szervezet nem szűnt meg! Ilyesmiről szó sincs — annyi történt, hogy az országos vezetőség, kimondottan gyakorlati okokat szem előtt tartva, a szervezésileg összevonta a Szatmár és a Szilágy megyei szervezetet és új szervezési igazgatóvá Kui Attila Zsoltot nevezték ki, akit már eddig is sokan ismerhettek, hiszen az EMNP Szilágy megyei elnökeként több alkalommal is megfordult már nálunk” — magyarázta Veres-Kupán Enikő, aki májustól az EMNT által működtetett iroda vezetői tisztségét tölti be.

A régi-új vezetőség (hiszen Kiszner Csaba továbbra is az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei elnöke marad) komoly célkitűzéssel kezdte a munkát: minél több támogatói aláírást szeretnének összegyűjteni a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéséhez kapcsolódóan.

Egy hónappal ezelőtt, a május 11-i, makfalvi Székely Majálison indította el a Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogató aláírásainak az összegyűjtését — céljuk pedig, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

„Mindannyian érezzük, hogy nagy jelentőségű kezdeményezésről van szó, amelynek sikere a történelmi régiók jól megérdemelt és eddig akadályozott gazdasági, kulturális fejlődését eredményezheti” — hangsúlyozta Kiszner, Veres-Kupán Enikő pedig emlékeztetett: „Eddig is zászlóvivői voltunk az autonómiaharcnak, Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt már 2004-ben beterjesztették a román parlament elé Székelyföld autonómiatervezetét. Naponta tapasztaljuk: a magyarok által lakott erdélyi régiók és Székelyföld is gazdaságilag elmaradottabbak, e jelenség mögött pedig politikai szándék húzódik! Szemtanúi vagyunk szülőföldünk szándékos, megtervezett gazdasági és kulturális elsorvasztásának. Az Európai Unió kohéziós politikáiban lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek érdekei is érvényesüljenek, megfelelő hozzáférést kell biztosítani a számukra az EU Strukturális Alapjaihoz, valamint minden olyan uniós forráshoz és támogatási programhoz, mely garantálni tudja a regionális nemzeti kultúrák fennmaradását. Az SZNT kezdeményezésének erőssége, hogy elsősorban nem nyelvi és kulturális jogokról, hanem a történelmi régiókról, mint területi egységekről és az azoknak kijáró, konkrét pénzügyi forrásokról szól” — mondta. Kui Attila Zsolt hozzátette: nagy a tét, nagy a munka, hiszen a kezdeményezés akkor kerülhet az Európai Bizottság asztalára, ha egy év alatt, 2020. május 7-ig sikerül legalább egymillió aláírást összegyűjteni hét uniós tagországból.

Az aláírásgyűjtésbe természetesen bekapcsolódnak az EMNP és az EMNT Szatmár megyei szervezetei is, Szatmárnémetiben a Vasile Lucaciu (Árpád utca) 18. szám alatti irodában hétfőtől csütörtökig 9–17, pénteken 9–15 óra között várják mindazokat, akik aláírásukkal támogatni szeretnék a kezdeményezést.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...