Nem tétlenkednek Avasújvárosban
Utoljára módositva: 2017-08-11 10:48:17

Meglepetéssel szolgált az avasújvárosi orvosi rendelőnek ideiglenesen helyet adó épület: felújításakor hatalmas, boltíves pincére bukkantak — a Bakator Boregyesület székhelye-bemutatóterme lesz!

Aszfaltozott utak szaladnak fel az Avasújváros határában lévő dombokra s kanyarognak a zöldellő, jó termést ígérő szőlőtőkék között — hamarosan befejeződik az az 1 millió euró értékű projekt, amely a mezei utak leaszfaltozását és -kövezését célozta. „Február elején adtuk ki a munkakezdési engedélyt, s mostanra, augusztus közepére a munkálatok 95%-a el is készült, szeptember elejére pedig teljes egészében befejeződnek. Összességében 8,5 kilométernyi útra került vagy aszfaltréteg, vagy kőborítás” — magyarázza Majláth Gábor polgármester, szeretettel pillantva végig a szőlőhegyről csodálatosan belátható Avasi-medencén, s mint mondja, a most már jól járható utak nem csak a borászoknak, mezőgazdászoknak teszik könnyebbé a mindennapi életét, hanem egy jövőbeli nagyszabású terv részét is képezik — „De erről korai még beszélni” — teszi hozzá sokat sejtetően mosolyogva. Ám nemcsak a községközpont körül, hanem a településen is befejeződött egy-egy munkálat: megépült az iskola melletti fásszín, sőt, az udvaron már halomban áll a nebulók téli melegét biztosító famennyiség is. Pár lépéssel arrébb található, de még mindig a tanintézményhez tartozik az az épület is, amelynek frissen vakolt falai messzire fehérlenek.

„Az orvosi rendelő épülete az 1910–1920-as évek táján épült, s a majd’ száz év alatt sok minden működött falai között, tisztességesen rendbe téve és karbantartva azonban nemigen volt, s most már sürgősségi és totális felújításra van szükség — azaz inkább szinte teljes átépítésre, hiszen a jelenlegi falak alig 30%-a fog megmaradni. A felújítási pályázatot be is nyújtottuk az AFIR-hoz, s nagyon remélem, hogy nyertes lesz. Igen ám, de addig hová „tegyük” az orvosi rendelőt? Hát itt volt ez a nagy épület szintén leromlott állapotban, de olyan tisztességesen megépítve, hogy kár lett volna lebontani — így felújítottuk. Egyik részében az iskola színjátszó csoportjának lesz a kuckója, a másikban a családorvosi rendelő kap helyet tisztességes váróteremmel, kötözővel, mosdóval, és várjuk a gyógyszertárak jelentkezését, mert számukra is van hely. S a felújítás során egy hatalmas meglepetéssel is szembesültünk: az épület alatt hatalmas, boltíves pince húzódik, amiről senki nem tudott — aminek már meg is van a gazdája: a Bakator Boregyesületnek lesz ott a székhelye irodával, stílusos bemutatóteremmel együtt. Ez azonban már nem idén fog megvalósulni, mert a pincét ki kell szabadítani a hosszú évtizedek alatt felhalmozódott földtől, üledékektől” — ismerteti a polgármester. Kicsivel távolabb szintén „kiszabadítási” munkálatok zajlanak, a főút menti árkokat pucolják ki az évtizedek alatt összegyűlt földtől, kotorják és teszik vízelvezetésre alkalmassá a betömítődött átfolyókat. A polgármesteri hivatal épülete mellett csatasorba állítva várják a vadonatúj, szelektív hulladékgyűjtők, hogy helyükre kerüljenek. „Egy nagykárolyi céggel kötöttünk igazán jó üzletet: ingyen adja a 105 modern, esztétikus gyűjtőt (35 az üvegeknek, 35 a papírnak, 35 a pillepalackoknak), cserébe ő kapja meg a beléjük kerülő, újrahasznosítható anyagokat, melyek elszállításáról is természetesen ő gondoskodik” — mondja.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...