Nem tétlenkednek Avasújvárosban
Utoljára módositva: 2017-08-11 10:48:17

Meglepetéssel szolgált az avasújvárosi orvosi rendelőnek ideiglenesen helyet adó épület: felújításakor hatalmas, boltíves pincére bukkantak — a Bakator Boregyesület székhelye-bemutatóterme lesz!

Aszfaltozott utak szaladnak fel az Avasújváros határában lévő dombokra s kanyarognak a zöldellő, jó termést ígérő szőlőtőkék között — hamarosan befejeződik az az 1 millió euró értékű projekt, amely a mezei utak leaszfaltozását és -kövezését célozta. „Február elején adtuk ki a munkakezdési engedélyt, s mostanra, augusztus közepére a munkálatok 95%-a el is készült, szeptember elejére pedig teljes egészében befejeződnek. Összességében 8,5 kilométernyi útra került vagy aszfaltréteg, vagy kőborítás” — magyarázza Majláth Gábor polgármester, szeretettel pillantva végig a szőlőhegyről csodálatosan belátható Avasi-medencén, s mint mondja, a most már jól járható utak nem csak a borászoknak, mezőgazdászoknak teszik könnyebbé a mindennapi életét, hanem egy jövőbeli nagyszabású terv részét is képezik — „De erről korai még beszélni” — teszi hozzá sokat sejtetően mosolyogva. Ám nemcsak a községközpont körül, hanem a településen is befejeződött egy-egy munkálat: megépült az iskola melletti fásszín, sőt, az udvaron már halomban áll a nebulók téli melegét biztosító famennyiség is. Pár lépéssel arrébb található, de még mindig a tanintézményhez tartozik az az épület is, amelynek frissen vakolt falai messzire fehérlenek.

„Az orvosi rendelő épülete az 1910–1920-as évek táján épült, s a majd’ száz év alatt sok minden működött falai között, tisztességesen rendbe téve és karbantartva azonban nemigen volt, s most már sürgősségi és totális felújításra van szükség — azaz inkább szinte teljes átépítésre, hiszen a jelenlegi falak alig 30%-a fog megmaradni. A felújítási pályázatot be is nyújtottuk az AFIR-hoz, s nagyon remélem, hogy nyertes lesz. Igen ám, de addig hová „tegyük” az orvosi rendelőt? Hát itt volt ez a nagy épület szintén leromlott állapotban, de olyan tisztességesen megépítve, hogy kár lett volna lebontani — így felújítottuk. Egyik részében az iskola színjátszó csoportjának lesz a kuckója, a másikban a családorvosi rendelő kap helyet tisztességes váróteremmel, kötözővel, mosdóval, és várjuk a gyógyszertárak jelentkezését, mert számukra is van hely. S a felújítás során egy hatalmas meglepetéssel is szembesültünk: az épület alatt hatalmas, boltíves pince húzódik, amiről senki nem tudott — aminek már meg is van a gazdája: a Bakator Boregyesületnek lesz ott a székhelye irodával, stílusos bemutatóteremmel együtt. Ez azonban már nem idén fog megvalósulni, mert a pincét ki kell szabadítani a hosszú évtizedek alatt felhalmozódott földtől, üledékektől” — ismerteti a polgármester. Kicsivel távolabb szintén „kiszabadítási” munkálatok zajlanak, a főút menti árkokat pucolják ki az évtizedek alatt összegyűlt földtől, kotorják és teszik vízelvezetésre alkalmassá a betömítődött átfolyókat. A polgármesteri hivatal épülete mellett csatasorba állítva várják a vadonatúj, szelektív hulladékgyűjtők, hogy helyükre kerüljenek. „Egy nagykárolyi céggel kötöttünk igazán jó üzletet: ingyen adja a 105 modern, esztétikus gyűjtőt (35 az üvegeknek, 35 a papírnak, 35 a pillepalackoknak), cserébe ő kapja meg a beléjük kerülő, újrahasznosítható anyagokat, melyek elszállításáról is természetesen ő gondoskodik” — mondja.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...