Nem túl jó a levegőminőség
Utoljára módositva: 2020-01-28 13:24:58

Miközben Szatmárnémetiben az arra érzékenyek számára egészségtelen volt a levegő minősége tegnap, addig Marosvásárhelyen rosszabb volt a levegőminőség, mint például az indiai Mumbaiban.

Manapság egyre többet hallunk a rossz levegőminőségről, ami az egész világot sújtja. A légszennyezés hosszú távon nagyon káros hatással van egészségünkre. Főleg azok vannak veszélyben, akik szív- és tüdőproblémákkal küzdenek, de az egészséges embereknél is kialakulhatnak betegségek a rossz levegő hatására. A levegőszennyezettség mértékét a levegőben szálló mikroszemcsék koncentrációja alapján határozzák meg. A legkisebb mikroszemcsék ugyanis mélyen bejutnak a tüdőbe, és súlyos egészségkárosodást okoznak.

Az AirVisual honlapján az egész világra kiterjedően gyűjti a levegőminőséggel kapcsolatos adatokat, súlyossági sorrendbe állítva az országokat és a városokat. A légszennyezés mértékének meghatározásához egy speciális mérőegység használatos, ez az úgynevezett Air quality index (AQI), aminek a segítségével könnyen átlátható, hogy mennyire káros a levegő az adott területeken: minél magasabb az AQI számértéke, annál súlyosabb a levegő szennyezettségi szintje. Az AirVisual listáján azokról a romániai városokról is kaphatunk napi rendszerességgel frissülő adatokat, ahol folyamatosan működik a levegőminőséget figyelő rendszer. Szatmárnémetiben például a Ioan Slavici utcai mérőberendezés adatait veszi alapul. Mint kiderült, tegnap Szatmárnémetiben nem volt jó a levegőminőség: 139-es indexet kapott a város. Ez azt jelentette, hogy az egészségeseknek nem, de az érzékenyebb személyeknek már panaszokat okozhatott a levegőminőség. Amikor ennyire szennyezett a levegő, azt ajánlják a lakosságnak, hogy ne kerékpározzanak a forgalomban, ne nyissanak túl gyakran ablakot, az érzékenyebbek pedig hordjanak odakint maszkot.

A honlap szerint egyébként az elmúlt időszakban ez volt a legszennyezettebb nap, amelyre a ködös időjárás is rátett egy lapáttal, az elkövetkező napokban azonban várhatóan javulni fog a levegő minősége megyeszékhelyünkön. Előrejelzései szerint a mai napon mérsékelt lesz a levegő szennyezettsége, január 29. és február 1. között viszont már jó levegőminőségre számít az AirVisual. Nagykárolyban ehhez képest kitűnő volt a levegőminőség tegnap: 12-es indexet kapott a város, Sárközújlakon ellenben hétfőn 76-ot mértek, csakúgy, mint Erdődön, Avasfelsőfaluban pedig szintén mérsékelt volt a légszennyezettség, itt 72-t mértek.

A szatmárinál is jóval pocsékabb volt viszont a levegő minősége Marosvásárhelyen — ezt a települést hozta ki több napon keresztül az AirVisual Románia legszennyezettebb levegőjű városának. Itt múlt héten több ízben, valamint tegnap is rosszabb volt a levegő, mint a közismerten nagyon szennyezett indiai Mumbaiban. Az úgynevezett levegőminőségi index a hét első napján 164-es értéket ért el a városban, amely már bőven az egészségtelen határérték fölött van. Ugyanebben az időpontban az indiai Mumbaiban 160, az afganisztáni Kabulban 162 volt az index. Bukarestben tegnap 153-at, Budapesten pedig 103-at mértek.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...