Nem volt hiábavaló a szűrés
Utoljára módositva: 2019-11-15 18:44:32

Az ingyenes diabétesz-szűrésen résztvevők közel 42 százaléka esetében magas a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktora — derült ki a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház közleményéből.

Amint azt Constantin Demiantól, a kórház szóvivőjétől megtudtuk, az intézmény és a Lions Klub, valamint a megyei önkormányzat támogatásával megvalósult szűrésen, melyet csütörtökön Szatmárnémetiben, a Károlyi úti plázában rendeztek meg, 427 szatmári vett részt. Közel 42 százalékuk esetében, 178 személynél fedeztek fel olyan bántalmakat, melyek szív- és érrendszeri megbetegedésekre utalnak, 5 személynek pedig hatalmas volt a vércukorszintje. Egy olyan személy is részt vett a szűrésen, aki csoda, hogy egyáltalán eljutott a plázába anélkül, hogy rosszul legyen, a vércukorszintje ugyanis az 500mg/decilitert is meghaladta a mérésen. Azon személyek esetében, akiknél kardiovaszkuláris bántalmakra utaló jeleket vettek észre a szakemberek, kiegészítő laboratóriumi vizsgálatokra küldték: megnézték a koleszterin, triglicerid-, kreatinin- és glikált hemoglobin szintjét, az eredmények elkészülte után pedig a kiértékelésre, további vizsgálatokra és személyes tanácsadásra a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház keretén belül működő Diabétesz Központ és a Táplálkozási Betegségek Járóbeteg-rendelőjébe hívják majd.

Miért fontos a mérés?

A vércukorszint mérésével a vérben lévő glükóz (szőlőcukor) szintjét határozzák meg. Felismerhető vele a cukorbetegség, illetve ellenőrizhető vele a cukorbeteg vércukorszintje. A vércukorszint normálértéke 64–110 mg/dl. A magas vércukorszint (hiperglikémia) utalhat cukorbetegségre, ezért további vagy megismételt vizsgálatokra lehet szükség. A vércukorszint emelkedése azonban számos betegség tünete is lehet, így a pajzsmirigy-túlműködésé, hasnyálmirigy-gyulladásé, de egyéb hormonzavarok kísérőjelensége is lehet, mint ahogy számos gyógyszer is okozhat hiperglikémiát. Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) jelezhet pajzsmirigy-alulműködést vagy más hormonzavart, netán inzulintermelő daganat tünete lehet, de leggyakrabban inzulintúladagolás következménye.

Ha a vércukorszint évekig magas marad, károsíthatja a szervezetet: szívbetegséghez, strokehoz — agyi vérkeringési zavar, szélütés, trombózis —, látási problémákhoz, vesebetegséghez és idegkárosodáshoz vezethet.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...