Német Kulturális Napok Szatmáron
Utoljára módositva: 2014-06-02 09:42:35

Ma zárulnak a május 30-án kezdődött Szatmári Német Kulturális Napok, a rendezvény szervezője a A Német Demokrata Fórum (NDF) Szatmár megyei szervezete, mottója: A kultúra színesít.

 

A Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában szervezett hivatalos megnyitóval kezdődött pénteken. A szervezők második nap a gyermekeket és fiatalokat várták különböző programokkal a szatmárnémeti Sváb Házban. Voltak, akik rajzoltak, mások a bohóckuckóban nevettették meg a résztvevőket, a rádiózással foglalkozó csoport munkájába is sokan kapcsolódtak be. Ugyanúgy az a foglalkozás is népszerű volt, ahol dobolni tanultak, de néptánc-lépésekkel, konyhaművészettel s a kerámiakészítés fortélyaival is meg lehetett ismerkedni. Az előző évekhez hasonlóan a színjátszók csoportjába is várták a diákokat. Mint Gabriela Rist tanítónőtől megtudtuk, ebben az évben a színjátszó csoport tagjait egy Szatmárnémetiből elszármazott színművésznő, Török Szilvia tanította be. A művésznő gyermekkora Szatmárnémetihez kötődik, annak idején a Johann Ettinger Német Líceumban érettségizett, majd az egyetem elvégzése után a Temesvári Német Színházhoz szerződött. A Sváb Házban tartott programokat a Gemeinsam Német Ifjúsági Szervezet tagjai szervezték.

 

Kiállítás is

 

A többnapos rendezvénysorozat ünnepi szentmisével folytatódott vasárnap a szatmárnémeti Kálvária-templomban. Innen a Szatmári Német Kulturális Napok iránt érdeklődők a Kossuth-kertbe siettek, ahol a gyermeknapot és a virágkarnevált tartó tömeghez csatlakoztak, és vonultak a Kossuth-kerttől a régi főtérig, a fúvósok diktálta ütemre. Ugyancsak a Sváb Ház volt a helyszíne a „Szabad emberek akarunk lenni!” elnevezést viselő kiállításnak. Ennek témája az NDK-ban, 1953. június 17-én történt népfelkelés volt.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...