Német Kulturális Napok Szatmáron
Utoljára módositva: 2014-06-02 09:42:35

Ma zárulnak a május 30-án kezdődött Szatmári Német Kulturális Napok, a rendezvény szervezője a A Német Demokrata Fórum (NDF) Szatmár megyei szervezete, mottója: A kultúra színesít.

 

A Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában szervezett hivatalos megnyitóval kezdődött pénteken. A szervezők második nap a gyermekeket és fiatalokat várták különböző programokkal a szatmárnémeti Sváb Házban. Voltak, akik rajzoltak, mások a bohóckuckóban nevettették meg a résztvevőket, a rádiózással foglalkozó csoport munkájába is sokan kapcsolódtak be. Ugyanúgy az a foglalkozás is népszerű volt, ahol dobolni tanultak, de néptánc-lépésekkel, konyhaművészettel s a kerámiakészítés fortélyaival is meg lehetett ismerkedni. Az előző évekhez hasonlóan a színjátszók csoportjába is várták a diákokat. Mint Gabriela Rist tanítónőtől megtudtuk, ebben az évben a színjátszó csoport tagjait egy Szatmárnémetiből elszármazott színművésznő, Török Szilvia tanította be. A művésznő gyermekkora Szatmárnémetihez kötődik, annak idején a Johann Ettinger Német Líceumban érettségizett, majd az egyetem elvégzése után a Temesvári Német Színházhoz szerződött. A Sváb Házban tartott programokat a Gemeinsam Német Ifjúsági Szervezet tagjai szervezték.

 

Kiállítás is

 

A többnapos rendezvénysorozat ünnepi szentmisével folytatódott vasárnap a szatmárnémeti Kálvária-templomban. Innen a Szatmári Német Kulturális Napok iránt érdeklődők a Kossuth-kertbe siettek, ahol a gyermeknapot és a virágkarnevált tartó tömeghez csatlakoztak, és vonultak a Kossuth-kerttől a régi főtérig, a fúvósok diktálta ütemre. Ugyancsak a Sváb Ház volt a helyszíne a „Szabad emberek akarunk lenni!” elnevezést viselő kiállításnak. Ennek témája az NDK-ban, 1953. június 17-én történt népfelkelés volt.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...