Nemet mond az uniós kisebbségpolitikára
Utoljára módositva: 2014-07-11 11:06:35

Házon belül „rendezné” a kisebbségügyi kérdéseket Cristian Diaconescu, elszámoltatná az ellenjelölteket, hogy van-e jogállam-erősítő tervük, illetve szakembereket emelne a tárcák élére.

Laura Bota megyei PMP-elnök és Cristian Diaconescu, a PMP államfőjelöltje

Nyugat felé vezetné Romániát a Népi Mozgalom Párt (PMP) tegnap bemutatott államelnökjelöltje, mondta el köszöntőjében Laura Bota, a szervezet megyei elnöke, aki fontos momentumként, mintegy keresztúthoz érkezésként értékelte a jelölt versenybe szállását. Cristian Diaconescu, a PMP államelnökjelöltje, akinek programjáról idén ősszel mondhatnak majd véleményt szavazatukkal a romániai választók elmondta, három fő pillére van programjának.

Számonkérés

Az első a számonkérés, amit minden államelnökjelölt esetében indokoltnak lát megtenni, számonkérést ami arra vonatkozna, hogy képesek-e mindent megtenni a román jogállamiság megerősítése érdekében. Diaconescu szerint ma nincs minden rendben az igazságszolgáltatás működésében, nem látja biztosítottnak a demokrácia működését és az állampolgárok méltóságteljes élete biztosítására való törekvést. Álláspontja szerint a baj ott van, hogy politikailag korlátozott a jogalkotói és a jogalkalmazói intézmények hatásköre, illetve nem ad reményre okot az, hogy a jogállamiság helyzetének javításában általában ódzkodnak állást foglalni az állam első emberének székére aspirálók.

Szakember-promoválás

A második, a kompetens emberek felelős pozícióba való emelése, elkerülendő az olyan hozzá nem értésből fakadó, az egész országot és annak minden lakosát érintő hátrányokat, mint amilyet legutóbb az európai fejleztési minisztériumi eset okozott, fejtegette Diaconescu. Az történt, mondta el, hogy egy ötödjére megírt partneri szerződést is visszautasítottak az EU-szakértői, az abban szereplő szarvashibák miatt, így nem érhetőek el Románia számára az uniós pénzalapok, emiatt a 2014–2020-as időszak fejlesztési támogatásainak lehívásában egy év késedelmet szenvedtek.

Magyar ügy

Harmadrészt, Diaconescu szerint a leendő államelnöknek jól kivehetően meg kell határoznia a kisebbségi kérdések irányvonalát is, ő ezt abban az irányban tenné, amelyik még sok évig stagnálásra késztetné a romániai magyarság érvényesülési törekvéseit, derült ki a tegnapi sajtótájékoztató végén. Diaconescu nem ért egyet azzal, hogy az RMDSZ számára is kedvezőbb variánst válassza a román kormány a terítéken lévő kisebbségi ügyben, a PMP-jelölt azt szeretné, ha nem emelnék uniós szintre a kisebbségügyi kérdéseket, hanem azok, a szubszidiaritás elvének megfelelően az adott ország hatáskörében maradnának, amivel gyakorlatilag a román nemzetállam fenntartását szorgalmazza és előrevetíti hogy az RMDSZ-szel nem lenne túl sok közös témájuk.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...