Németek rivaldafényben – Újabb tematikus napra készül a közmédia
Utoljára módositva: 2014-11-27 13:15:28

Vendégségben Németország címmel november 30-án német tematikus napot rendez a közmédia. Az egész napos műsorfolyam a német-magyar kapcsolatokat veszi górcső alá: tudományos, oktatási, egészségügyi és kulturális témákat dolgoz fel.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a török nap után ismét egész napos összeállítással jelentkezik. A november 30-ai programsorozat középpontjában Németország áll, s aktualitását egy történelmi évforduló, a negyedszázados határnyitás adja. A vasfüggöny megbontása a berlini fal leomlásához, majd a német újraegyesítéshez vezetett, s legújabb kori közös történelmünk meghatározó részévé lett. Az emlékezés nyomán a közmédia csatornái Magyarország és Németország kapcsolatának történelmi, politikai, gazdasági, kulturális és emberi vetületét teszik közkinccsé.

A műsorfolyam a Dunán kezdődik, s az egyórás összeállítás középpontjában természetesen a 25 évvel ezelőtti események, a határnyitás és a berlini fal bontása állnak. A műsorrészben megszólal a székesfehérvári Földesi Tamás, aki saját kezével rombolta egykor a két világot elválasztó torz építményt (Duna 10.00-11.00).

A legifjabbak a német mesevilágot Grimm A békakirályfi történetén keresztül ismerhetik meg (M2 11.35).

A tematikus nap a Dunán 11.00 órakor folytatódik. A stúdió vendége többek között Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója. Jótékonysági szervezete szintén idén ünnepelte fennállásának negyedszázados évfordulóját. A szolgálat első nagy megmérettetése a több ezer keletnémet menekült elszállásolása és ellátása volt. Az irgalmasrendi szerzetes a beszélgetésben felidézi közös múltunkat, s méltatja Gizella királynénak, az első királyunk feleségének történelmi szerepét

.

 

A nézők az M1-en koradélután követhetik a jeles nap eseményeit. Egy bejátszás nyomán megelevenedik a 60-as évek népszerű sorozata, a Princ a katona. A széria főszereplője, Ernyey Béla saját sorsát osztja meg a nézőkkel, mikor és miért hagyta el az országot, s hogyan fogadták be Németországban (13.10-15.35).

Az egyik legnépszerűbb tévésorozat a Klinika – Húsz év múlva címmel folytatódik M1 15.35). Előtte a nézők találkozhatnak a filmsorozat egykori szereplőjével, Barbara Wussow-val is, akit egykor Elke nővér szerepében kedvelt meg az egész ország.

Az utolsó, két és félórás összeállítás ismét sok érdekességet kínál. Bemutatjuk az egykori Ki mit tud – győztest, Hacki Tamást. A füttyművész Regensburgban él sikeres orvosként, nemrég a német állam magas kitüntetéssel jutalmazta őt a tudományban és a kultúrában betöltött szerepéért és a német-magyar kapcsolatok ápolásáért. De ne csak külföldön keressük a magyar-német kapcsolatokat! Amíg az M1-en sugárzott műsorrészben Kóbor János zenész és Michelisz Norbert autóversenyző a magyarországi sváb gyökereiről beszél, addig este Heimann Zoltán és Bock József borászok a sváb borhagyományokat elevenítik fel.

Edmund Stoiber

Az est folyamán az érdeklődők exkluzív interjút hallhatnak az akkori vezető politikusokkal, Hans-Dietrich Genscherrel, az egykori külügyminiszterrel, Horst Telschikkel, Helmut Kohl kancellár titkos tanácsadójával, Theo Weigellel, az akkori pénzügyminiszterrel, valamint jelenlegi vezető politikusokkal, többek között Merkel Kancellárasszony kancelláriaminiszterével, Peter Altmeierrel. Edmund Stoiber volt bajor tartományi miniszterelnök szintén kitér az ezeréves bajor-magyar kapcsolatokra, s számos aktuálpolitikai kérdésről is elmondja véleményét. A német klasszikus zene kedvelőinek a Bartók Rádió kínál értékes programot. A Frankfurti Brandenburgi Állami Zenekar hangversenyén felcsendül Mendelssohn Hebridák nyitánya, és a nálunk kevésbé ismert lipcsei tanár és zeneszerző, Salomon Jadassohn IV. szimfóniája (21.05).

A jeles napot méltón fejezi be Thomas Mann regényének adaptációja: az esti filmsávban a Buddenbrook ház című német játékfilmet tekinthetik meg a nézők. A művet a híres író lübecki évei ihlették. A regény alcíme: „Egy család hanyatlása” annak tartalmára is rávilágít (Duna 21.55).

 

Adás: 2014. november 30., vasárnap (Duna 10.00-11.00, 12.00-13.00, 19.30-22.00, M1 13.10-15.35)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...