Németországi vendégeket fogad Egri
Utoljára módositva: 2018-07-18 21:17:43

Hétvégén a németországi Syke településről érkezik küldöttség Egribe Márton Zsuzsanna polgármester meghívására. Az elöljáró nem titkolt szándéka, hogy német befektetőket vonzzon a községbe.

A Németország északnyugati részén fekvő alsó-szászországi tartományból, Syke-ből érkezik egy küldöttség pénteken Egribe, azzal a céllal, hogy megismerjék az itteni életkörülményeket, és testvértelepülési megállapodást kössenek. Márton Zsuzsanna, Egri község polgármestere ottani ismerősei révén került kapcsolatba a német település vezetőivel. A német kisváros polgármestere és a két alpolgármester még nem járt Romániában, első útjuk Egribe vezet. Márton Zsuzsanna négynapos programot állított össze számukra. Pénteken megismerkednek Szatmárnémetivel, a szombati napot Egriben töltik, vasárnap kirándulásra mennek az Avasba, hétfőn pedig Nagykárolyt és környékét mutatják be a németországi vendégeknek. A vendéglátó célja az, hogy befektetőket vonzzon Egribe. A polgármester asszony elmondta, hogy készült egy részletes prezentációval, bemutatja a községet a maga valóságában, és a német vendégekkel közösen készítik majd el a terveket a lehetséges együttműködésről, felmérik a lehetőségeket, amelyeket kihasználva elkezdődhet Egri fejlődése.

Nem lehet arra számítani, hogy évente kapnak a költségvetésből egy bizonyos összeget, és azzal gazdálkodnak, abból toldoznak-foldoznak valamit. Szét kell nézni a világban, és meg kell teremteni azokat a feltételeket, hogy létrejöjjenek olyan kapcsolatok, amelyek segítenek a haladásban, mondja Márton Zsuzsanna, és hozzáteszi azt is, hogy nem az a célja, hogy nagy gyárat létesítsen Egriben, hanem az, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően, a helyi lehetőségeket kihasználva teremtsen lehetőséget a lakosságnak a kibontakozásra, például a zöldségtermesztésben, az állattartásban stb. Egriben van háromszázhatvan hektár legelő és annyi szarvasmarha, hogy azt lefedje. Nem bérbe adják a legelőt, nem is hagyják parlagon, hanem kihasználják. Az állattartók különböző cégeknek adják el a tejet, különböző árakon. Egriben volt egy tejgyár, ami csődbe ment, most éppen eladó, azt kellene megvásárolnia és üzembe helyeznie valakinek, azzal növekednének a helyi bevételek, de a helyi termelők is értékesíteni tudnák a tejet egy stabil áron. Ugyanez a helyzet a zöldségtermesztéssel. Nagyon sokan foglalkoznak vele, de nincs egy zöldségfeldolgozó üzem. Egriben a gazdák nem arra törekszenek, hogy minél több vegyszert nyomjanak a zöldségekbe, hanem arra, hogy minél természetesebb módon állítsák elő azokat.

A német vendégeknek lehetőségük lesz találkozni a cégek vezetőivel és a kistermelőkkel, hogy megismerjék az itteni lehetőségeket, és felmérjék, melyek azok a területek, amelyeken együtt lehet működni.

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...