Németországi vendégeket fogad Egri
Utoljára módositva: 2018-07-18 21:17:43

Hétvégén a németországi Syke településről érkezik küldöttség Egribe Márton Zsuzsanna polgármester meghívására. Az elöljáró nem titkolt szándéka, hogy német befektetőket vonzzon a községbe.

A Németország északnyugati részén fekvő alsó-szászországi tartományból, Syke-ből érkezik egy küldöttség pénteken Egribe, azzal a céllal, hogy megismerjék az itteni életkörülményeket, és testvértelepülési megállapodást kössenek. Márton Zsuzsanna, Egri község polgármestere ottani ismerősei révén került kapcsolatba a német település vezetőivel. A német kisváros polgármestere és a két alpolgármester még nem járt Romániában, első útjuk Egribe vezet. Márton Zsuzsanna négynapos programot állított össze számukra. Pénteken megismerkednek Szatmárnémetivel, a szombati napot Egriben töltik, vasárnap kirándulásra mennek az Avasba, hétfőn pedig Nagykárolyt és környékét mutatják be a németországi vendégeknek. A vendéglátó célja az, hogy befektetőket vonzzon Egribe. A polgármester asszony elmondta, hogy készült egy részletes prezentációval, bemutatja a községet a maga valóságában, és a német vendégekkel közösen készítik majd el a terveket a lehetséges együttműködésről, felmérik a lehetőségeket, amelyeket kihasználva elkezdődhet Egri fejlődése.

Nem lehet arra számítani, hogy évente kapnak a költségvetésből egy bizonyos összeget, és azzal gazdálkodnak, abból toldoznak-foldoznak valamit. Szét kell nézni a világban, és meg kell teremteni azokat a feltételeket, hogy létrejöjjenek olyan kapcsolatok, amelyek segítenek a haladásban, mondja Márton Zsuzsanna, és hozzáteszi azt is, hogy nem az a célja, hogy nagy gyárat létesítsen Egriben, hanem az, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően, a helyi lehetőségeket kihasználva teremtsen lehetőséget a lakosságnak a kibontakozásra, például a zöldségtermesztésben, az állattartásban stb. Egriben van háromszázhatvan hektár legelő és annyi szarvasmarha, hogy azt lefedje. Nem bérbe adják a legelőt, nem is hagyják parlagon, hanem kihasználják. Az állattartók különböző cégeknek adják el a tejet, különböző árakon. Egriben volt egy tejgyár, ami csődbe ment, most éppen eladó, azt kellene megvásárolnia és üzembe helyeznie valakinek, azzal növekednének a helyi bevételek, de a helyi termelők is értékesíteni tudnák a tejet egy stabil áron. Ugyanez a helyzet a zöldségtermesztéssel. Nagyon sokan foglalkoznak vele, de nincs egy zöldségfeldolgozó üzem. Egriben a gazdák nem arra törekszenek, hogy minél több vegyszert nyomjanak a zöldségekbe, hanem arra, hogy minél természetesebb módon állítsák elő azokat.

A német vendégeknek lehetőségük lesz találkozni a cégek vezetőivel és a kistermelőkkel, hogy megismerjék az itteni lehetőségeket, és felmérjék, melyek azok a területek, amelyeken együtt lehet működni.

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...