Németországi vendégeket fogad Egri
Utoljára módositva: 2018-07-18 21:17:43

Hétvégén a németországi Syke településről érkezik küldöttség Egribe Márton Zsuzsanna polgármester meghívására. Az elöljáró nem titkolt szándéka, hogy német befektetőket vonzzon a községbe.

A Németország északnyugati részén fekvő alsó-szászországi tartományból, Syke-ből érkezik egy küldöttség pénteken Egribe, azzal a céllal, hogy megismerjék az itteni életkörülményeket, és testvértelepülési megállapodást kössenek. Márton Zsuzsanna, Egri község polgármestere ottani ismerősei révén került kapcsolatba a német település vezetőivel. A német kisváros polgármestere és a két alpolgármester még nem járt Romániában, első útjuk Egribe vezet. Márton Zsuzsanna négynapos programot állított össze számukra. Pénteken megismerkednek Szatmárnémetivel, a szombati napot Egriben töltik, vasárnap kirándulásra mennek az Avasba, hétfőn pedig Nagykárolyt és környékét mutatják be a németországi vendégeknek. A vendéglátó célja az, hogy befektetőket vonzzon Egribe. A polgármester asszony elmondta, hogy készült egy részletes prezentációval, bemutatja a községet a maga valóságában, és a német vendégekkel közösen készítik majd el a terveket a lehetséges együttműködésről, felmérik a lehetőségeket, amelyeket kihasználva elkezdődhet Egri fejlődése.

Nem lehet arra számítani, hogy évente kapnak a költségvetésből egy bizonyos összeget, és azzal gazdálkodnak, abból toldoznak-foldoznak valamit. Szét kell nézni a világban, és meg kell teremteni azokat a feltételeket, hogy létrejöjjenek olyan kapcsolatok, amelyek segítenek a haladásban, mondja Márton Zsuzsanna, és hozzáteszi azt is, hogy nem az a célja, hogy nagy gyárat létesítsen Egriben, hanem az, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően, a helyi lehetőségeket kihasználva teremtsen lehetőséget a lakosságnak a kibontakozásra, például a zöldségtermesztésben, az állattartásban stb. Egriben van háromszázhatvan hektár legelő és annyi szarvasmarha, hogy azt lefedje. Nem bérbe adják a legelőt, nem is hagyják parlagon, hanem kihasználják. Az állattartók különböző cégeknek adják el a tejet, különböző árakon. Egriben volt egy tejgyár, ami csődbe ment, most éppen eladó, azt kellene megvásárolnia és üzembe helyeznie valakinek, azzal növekednének a helyi bevételek, de a helyi termelők is értékesíteni tudnák a tejet egy stabil áron. Ugyanez a helyzet a zöldségtermesztéssel. Nagyon sokan foglalkoznak vele, de nincs egy zöldségfeldolgozó üzem. Egriben a gazdák nem arra törekszenek, hogy minél több vegyszert nyomjanak a zöldségekbe, hanem arra, hogy minél természetesebb módon állítsák elő azokat.

A német vendégeknek lehetőségük lesz találkozni a cégek vezetőivel és a kistermelőkkel, hogy megismerjék az itteni lehetőségeket, és felmérjék, melyek azok a területek, amelyeken együtt lehet működni.

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...