Németországi vendégeket fogad Egri
Utoljára módositva: 2018-07-18 21:17:43

Hétvégén a németországi Syke településről érkezik küldöttség Egribe Márton Zsuzsanna polgármester meghívására. Az elöljáró nem titkolt szándéka, hogy német befektetőket vonzzon a községbe.

A Németország északnyugati részén fekvő alsó-szászországi tartományból, Syke-ből érkezik egy küldöttség pénteken Egribe, azzal a céllal, hogy megismerjék az itteni életkörülményeket, és testvértelepülési megállapodást kössenek. Márton Zsuzsanna, Egri község polgármestere ottani ismerősei révén került kapcsolatba a német település vezetőivel. A német kisváros polgármestere és a két alpolgármester még nem járt Romániában, első útjuk Egribe vezet. Márton Zsuzsanna négynapos programot állított össze számukra. Pénteken megismerkednek Szatmárnémetivel, a szombati napot Egriben töltik, vasárnap kirándulásra mennek az Avasba, hétfőn pedig Nagykárolyt és környékét mutatják be a németországi vendégeknek. A vendéglátó célja az, hogy befektetőket vonzzon Egribe. A polgármester asszony elmondta, hogy készült egy részletes prezentációval, bemutatja a községet a maga valóságában, és a német vendégekkel közösen készítik majd el a terveket a lehetséges együttműködésről, felmérik a lehetőségeket, amelyeket kihasználva elkezdődhet Egri fejlődése.

Nem lehet arra számítani, hogy évente kapnak a költségvetésből egy bizonyos összeget, és azzal gazdálkodnak, abból toldoznak-foldoznak valamit. Szét kell nézni a világban, és meg kell teremteni azokat a feltételeket, hogy létrejöjjenek olyan kapcsolatok, amelyek segítenek a haladásban, mondja Márton Zsuzsanna, és hozzáteszi azt is, hogy nem az a célja, hogy nagy gyárat létesítsen Egriben, hanem az, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően, a helyi lehetőségeket kihasználva teremtsen lehetőséget a lakosságnak a kibontakozásra, például a zöldségtermesztésben, az állattartásban stb. Egriben van háromszázhatvan hektár legelő és annyi szarvasmarha, hogy azt lefedje. Nem bérbe adják a legelőt, nem is hagyják parlagon, hanem kihasználják. Az állattartók különböző cégeknek adják el a tejet, különböző árakon. Egriben volt egy tejgyár, ami csődbe ment, most éppen eladó, azt kellene megvásárolnia és üzembe helyeznie valakinek, azzal növekednének a helyi bevételek, de a helyi termelők is értékesíteni tudnák a tejet egy stabil áron. Ugyanez a helyzet a zöldségtermesztéssel. Nagyon sokan foglalkoznak vele, de nincs egy zöldségfeldolgozó üzem. Egriben a gazdák nem arra törekszenek, hogy minél több vegyszert nyomjanak a zöldségekbe, hanem arra, hogy minél természetesebb módon állítsák elő azokat.

A német vendégeknek lehetőségük lesz találkozni a cégek vezetőivel és a kistermelőkkel, hogy megismerjék az itteni lehetőségeket, és felmérjék, melyek azok a területek, amelyeken együtt lehet működni.

Elek György

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...