Németországi vendégeket fogadtak az egriek
Utoljára módositva: 2018-07-28 11:19:31

Négy napon át Egriben tartózkodott a Németország északnyugati részén fekvő alsó-szászországi tartományban lévő Syke küldöttsége. Hamarosan testvértelepülési szerződést kötnek.

A németországi Syke település küldöttsége múlt hétvégén ismerkedett Egri község lakóival, az ottani életkörülményekkel, Márton Zsuzsanna polgármester irányításával felmérték, melyek azok a lehetőségek, amelyeket a két település közösen tudna kihasználni. A Németország északnyugati részén fekvő alsó-szászországi tartományban lévő Syke küldöttsége azzal a céllal érkezett Egribe, hogy megalapozza a testvértelepülési megállapodás feltételeit, és a vendégek felmérjék, hogy milyen jellegű befektetéseket hozhatnának létre Egriben. Konstruktív beszélgetés alakult ki Egri község helyi tanácsosaival és a polgármesteri hivatal dolgozóival. Meglátogatták az egri óvodát és az iskolát, megnézték a középkori templomot, meglátogatták a helyi vállalkozókat, a málna- és zöldségültetvényeket, az asztalosműhelyeket, a gabonatároló és értékesítő céget, valamint az állattartókat. Lovas szekérrel mentek ki a Túrig, ahol a természetvédelmi övezettel ismerkedtek. A beszélgetések során szó esett a nők szerepéről a politikában és a közigazgatásban. Mindkét fél elmondta, hogy mit jelent egy nő számára, ha politizál vagy ha közéleti szerepet vállal. Arra a következtetésre jutottak, hogy egy nőnek sokkal többet kell küzdenie azért, hogy megbízzanak benne, és sokkal többet kell dolgoznia, hogy elismerjék a munkáját. Egri és Syke ősztől egy közös projektben vesz részt a Europe for Citizens (Európa a polgárokért) program keretén belül, amihez Németország, Franciaország, Lengyelország és Románia csatlakozik. Egri és Syke lakosai a jövőben rendszeresen fognak találkozni, megkötik a testvértelepülési szerződést, az egriek Sykében megismerkednek a biogáztermelés folyamatával, ugyanis Sykében két biogáztermelő is van. A vendégeknek sikerült több erdélyi/partiumi várost meglátogatniuk: Kolozsvár belvárosát, Nagybánya belvárosát, Máramarosszigetet, Szatmárnémetit és Nagykárolyt. A vendégeket lenyűgözte a városok sokszínűsége, multikulturalitása, többnyelvűsége és gasztronómiája. Sajnálják, hogy Szatmár és Máramaros vidékén nincsenek német/román turisztikai irodák által népszerűsítve, erre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...