Nemsokára érkeznek a vakcinák
Utoljára módositva: 2019-09-20 15:09:31

Néhány héten belül elkezdődik a lakosság influenza elleni oltáskampánya. A megbetegedés legjobb megelőzése a védőoltás, de az általános higiénés szabályok betartására is figyelni kell.

Idén másfél millió grippé elleni oltást rendelt az Egészségügyi Minisztérium, hogy az előttünk álló őszi-téli szezonban zökkenőmentesen rendezhessék meg a magas rizikófaktorú lakosság — krónikus betegségben szenvedők, várandósok, csecsemők, idősek — influenza elleni immunizálási kampányát. Már megérkezett Romániába az első szállítmány, 50 ezer dózis influenza elleni védőoltás, amelyekkel első körben a kórházi alkalmazottakat, az állami gondozásban lévő gyerekeket és az idősotthonok lakóit fogják immunizálni. Október közepére azonban már az összes meglesz, ezt követően pedig eljuttatják a közegészségügyi hatóságokhoz, amelyek szétoszthatják a családorvosok között — közölték a szaktárca illetékesei.

Az előző szezonban egyébként országos influenzajárvány tombolt idehaza, több mint 2300 személy fertőződött meg az influenza vírusával, ugyanakkor a betegség szövődményei 199 halálos áldozatot szedtek. Szatmár megyében is több influenzás megbetegedést regisztráltak január–március folyamán, elhalálozás azonban nem volt.

 

Hirtelen tör ránk

 

Az influenza hirtelen kezdődik, és a leggyakrabban észlelt tünete a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás és fáradtság. A légúti tünetek mellett néha gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger és hányás. A betegség lappangási ideje általában 1–4 nap, de legfennebb 7 nap.

Az influenzavírust bárki elkaphatja, függetlenül az életkorától, nemétől. Szövődmények is előfordulhatnak bárkinél: bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut heveny fellángolása, agyi keringészavar, szívinfarktus, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, az anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség) egyensúlyának felborulása, és kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség.

A megbetegedés szempontjából a gyermekek, a kórházi ápolást igénylő szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők, a várandós kismamák a legveszélyeztetettebb csoportok. Súlyos lefolyású megbetegedés azonban előfordulhat a kockázati csoportokba nem tartozók között is.

 

Az oltás a legbiztosabb

 

A megbetegedés legjobb megelőzése a védőoltás, de az influenzafertőzés kockázata csökkenthető az általános higiénés szabályok betartásával is. Fontos a rendszeres kézmosás, vagy ha erre éppen nincs lehetőség, az antibakteriális kézfertőtlenítők is hatékonyak. Járvány idején lehetőség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, illetve a liftek használatát. Zárt terekben gondoskodni kell a gyakori alapos szellőztetésről. Tanácsos mellőzni az egyébként szokásos üdvözlési formákat — kézfogás, puszilkodás —, amelyek szintén növelik a fertőzés kockázatát, valamint lehetőség szerint kerülni kell a betegekkel való közvetlen kontaktust.

A gyógyszerszedéssel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések, így többek között az influenza és a közönséges megfázás gyógyulását nem segítik. Az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a korábbról megmaradt gyógyszerrel egy később jelentkező megbetegedést, például az influenzát próbálja meg valaki házilag kezelni. Az influenza azonban vírus, az antibiotikumra nem reagál. Az indokolatlan antibiotikum-használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg, az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot okozva a világon és ezen belül Európában is.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...