Nemzet, tudomány, kisebbség
Utoljára módositva: 2013-12-18 10:10:50

Dr. Bodó Barna, a Sapientia egyetemi docense, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke tart előadást ma 17 órától, a Református Gimnáziumban. Az alábbiakban őt kérdeztük.

 

Bodó Barna

Nemzet és tudomány viszonya korunkban alapvető fontosságú, de nehezen kezelhető probléma. Ön felvállalta ennek a problémának az erdélyi kezelését, nem kis sikerrel. Miért?

— A tudomány minden nemzet számára létfontosságú, mindenekelőtt a társadalomtudományok. Ugyanis ezek segítségével lehet felmérni, elemezni társadalmi folyamatokat, és ugyancsak a társadalomtudományok feladata a jövőre vonatkozó stratégiák elméleti kereteinek a kidolgozása. Ezért van/volt az, hogy a modernizáció XIX. századi nagy korszakában a legtöbb nemzet létrehozta a saját tudományos társaságát, akadémiáját. A következtetés: a nemzet helyzetét, a kiemelkedő jelentőségű folyamatokat és a kihívásokat a tudomány elemzi. Vállalásom ennek tudatában történt.

— Mi lesz a kisebbségekkel?

— A kisebbségi közösségek nem rendelkeznek önálló tudományos intézetekkel, vagyis az a feladat, ami a nemzet esetében elvben megoldott, a kisebbség esetében nincs megoldva. Mi több, kulturális autonómia hiányában a kisebbségi közösség nyelvhasználati jogokért küzd, miközben a közösségi nyelvi jogoknak nincs birtokában.

— Mit tehet az úgynevezett civil szféra?

— Ha a kisebbségi közösség viszonylag kis lélekszámú, pár tízezer lelket jelent, ebben az esetben a saját tudományosság kiépítése szinte lehetetlen, nincs meg hozzá a szükséges demográfiai háttér. Ellenben a félmilliós közösségek vagy az ennél nagyobbak kötelező módon találják szembe magukat ezzel a kérdéssel. És a megoldás — amennyiben megoldás a szó igazi értelmében — csak a civil szféra által működtetett tudományos műhelyek révén képzelhető el. Amiként az Erdélyi Múzeum Egyesület a mi, úgynevezett kisebbségi akadémiánk, az egyes egyetemi tanszékek háttérintézményeiként létrejött tudományos–szakmai műhelyek akár szakintézeti hálózatnak is tekinthetőek.

— Miről fog szólni a szatmárnémeti előadás?

— Az előadás az elvi bevezetés után az erdélyi magyar tudomány intézményi helyzetét és a civil tudományos műhelyek teljesítményét mutatja be — röviden. Hasonló elemzés még nem készült, ezért a munkát folytatni kell. Fontosak az észrevételek, javaslatok, helyi tapasztalat és gyakorlat bemutatása, az előadás után élénk vitára számítok, még akkor is, ha közben tudom, hogy a mai erdélyi kisebbségi társadalom sokszor a legalapvetőbb gondjainak a megoldásával küzd, naponta.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...