Nemzet, tudomány, kisebbség
Utoljára módositva: 2013-12-18 10:10:50

Dr. Bodó Barna, a Sapientia egyetemi docense, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke tart előadást ma 17 órától, a Református Gimnáziumban. Az alábbiakban őt kérdeztük.

 

Bodó Barna

Nemzet és tudomány viszonya korunkban alapvető fontosságú, de nehezen kezelhető probléma. Ön felvállalta ennek a problémának az erdélyi kezelését, nem kis sikerrel. Miért?

— A tudomány minden nemzet számára létfontosságú, mindenekelőtt a társadalomtudományok. Ugyanis ezek segítségével lehet felmérni, elemezni társadalmi folyamatokat, és ugyancsak a társadalomtudományok feladata a jövőre vonatkozó stratégiák elméleti kereteinek a kidolgozása. Ezért van/volt az, hogy a modernizáció XIX. századi nagy korszakában a legtöbb nemzet létrehozta a saját tudományos társaságát, akadémiáját. A következtetés: a nemzet helyzetét, a kiemelkedő jelentőségű folyamatokat és a kihívásokat a tudomány elemzi. Vállalásom ennek tudatában történt.

— Mi lesz a kisebbségekkel?

— A kisebbségi közösségek nem rendelkeznek önálló tudományos intézetekkel, vagyis az a feladat, ami a nemzet esetében elvben megoldott, a kisebbség esetében nincs megoldva. Mi több, kulturális autonómia hiányában a kisebbségi közösség nyelvhasználati jogokért küzd, miközben a közösségi nyelvi jogoknak nincs birtokában.

— Mit tehet az úgynevezett civil szféra?

— Ha a kisebbségi közösség viszonylag kis lélekszámú, pár tízezer lelket jelent, ebben az esetben a saját tudományosság kiépítése szinte lehetetlen, nincs meg hozzá a szükséges demográfiai háttér. Ellenben a félmilliós közösségek vagy az ennél nagyobbak kötelező módon találják szembe magukat ezzel a kérdéssel. És a megoldás — amennyiben megoldás a szó igazi értelmében — csak a civil szféra által működtetett tudományos műhelyek révén képzelhető el. Amiként az Erdélyi Múzeum Egyesület a mi, úgynevezett kisebbségi akadémiánk, az egyes egyetemi tanszékek háttérintézményeiként létrejött tudományos–szakmai műhelyek akár szakintézeti hálózatnak is tekinthetőek.

— Miről fog szólni a szatmárnémeti előadás?

— Az előadás az elvi bevezetés után az erdélyi magyar tudomány intézményi helyzetét és a civil tudományos műhelyek teljesítményét mutatja be — röviden. Hasonló elemzés még nem készült, ezért a munkát folytatni kell. Fontosak az észrevételek, javaslatok, helyi tapasztalat és gyakorlat bemutatása, az előadás után élénk vitára számítok, még akkor is, ha közben tudom, hogy a mai erdélyi kisebbségi társadalom sokszor a legalapvetőbb gondjainak a megoldásával küzd, naponta.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 20:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 21:55
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 17.
Bár Ön egyébként is szereti, ha elismerik érdemeit, most olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy nem akar hinni a fülének és szinte zavarba jön a bókoktól.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...