Nemzeti értékeink megőrzése
Utoljára módositva: 2014-01-23 08:38:20

A Tasnádi Református Egyházközség, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közös szervezésében zajlott tegnap a Kölcsey-megemlékezés a sződemeteri református templomban.

 

Egy szolid, ám hatásos istentisztelettel emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napján Kölcsey Ferencről, a sződemeteri református templomban. Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke a 145. zsoltár 16-tól 18-ig terjedő szakaszára építette igehirdetését, miszerint: „Közel van az Úr mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja”.

Amint azt Ft. Csűry István elmondta, a Himnusz formájában Kölcsey szívéből küldte Isten a legcsodálatosabb ajándékot a világnak, ezen belül a magyar nemzetnek. Ezt az értéket pedig, hasonlóan más nemzeti értékekhez, mindannyiunknak meg kell őriznünk.

Az istentisztelet végén Pakulár István, a Tasnádi Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a jelenlévőket, köztük Erdei D. István parlamenti képviselőt, Nagy Sándort, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperesét, Ft. Csűry István püspököt, valamint Marian Gheorghe sződemeteri polgármestert, majd elmondta, hogy a nemzeti kultúrával való törődés az egész életünket be kell töltse. A Magyar Kultúra Napját nemcsak megemlékezésként, hanem az őseink által ránk hagyott értékekkel való együttélésként jellemezte.

Nagy Sándor esperes beszédében elmondta, hogy a magyar létet nem lehet elképzelni anélkül, hogy ismernénk a magyar himnuszt. Barabás Zoltán, a nagyváradi református egyház Közlönyének főszerkesztője megtisztelőnek érezte, hogy jelen lehet a megemlékezésen, továbbá azon kívánságának adott hangot, hogy — amint az a himnuszban is elhangzik — az előttünk álló év víg esztendő legyen számunkra. A beszédek után Veres Zoltán magyarországi tárogatóművész rövid szolgálata következett, végül pedig a tasnádi református fiatalok (Bíró Kitty, Dénes Edina, Hegyi Barbara, Pakulár András és Pakulár István) adtak elő egy rövid emlékműsort, amelyet Pakulár Julianna lelkésznő állított össze.

Az egybegyűltek zárásként tárogatókíséretttel énekelték el a Himnuszt, majd megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát a templomudvarban. A megemlékezés szeretetvendégséggel zárult.

 

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...