Nemzeti értékeink megőrzése
Utoljára módositva: 2014-01-23 08:38:20

A Tasnádi Református Egyházközség, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közös szervezésében zajlott tegnap a Kölcsey-megemlékezés a sződemeteri református templomban.

 

Egy szolid, ám hatásos istentisztelettel emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napján Kölcsey Ferencről, a sződemeteri református templomban. Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke a 145. zsoltár 16-tól 18-ig terjedő szakaszára építette igehirdetését, miszerint: „Közel van az Úr mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja”.

Amint azt Ft. Csűry István elmondta, a Himnusz formájában Kölcsey szívéből küldte Isten a legcsodálatosabb ajándékot a világnak, ezen belül a magyar nemzetnek. Ezt az értéket pedig, hasonlóan más nemzeti értékekhez, mindannyiunknak meg kell őriznünk.

Az istentisztelet végén Pakulár István, a Tasnádi Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a jelenlévőket, köztük Erdei D. István parlamenti képviselőt, Nagy Sándort, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperesét, Ft. Csűry István püspököt, valamint Marian Gheorghe sződemeteri polgármestert, majd elmondta, hogy a nemzeti kultúrával való törődés az egész életünket be kell töltse. A Magyar Kultúra Napját nemcsak megemlékezésként, hanem az őseink által ránk hagyott értékekkel való együttélésként jellemezte.

Nagy Sándor esperes beszédében elmondta, hogy a magyar létet nem lehet elképzelni anélkül, hogy ismernénk a magyar himnuszt. Barabás Zoltán, a nagyváradi református egyház Közlönyének főszerkesztője megtisztelőnek érezte, hogy jelen lehet a megemlékezésen, továbbá azon kívánságának adott hangot, hogy — amint az a himnuszban is elhangzik — az előttünk álló év víg esztendő legyen számunkra. A beszédek után Veres Zoltán magyarországi tárogatóművész rövid szolgálata következett, végül pedig a tasnádi református fiatalok (Bíró Kitty, Dénes Edina, Hegyi Barbara, Pakulár András és Pakulár István) adtak elő egy rövid emlékműsort, amelyet Pakulár Julianna lelkésznő állított össze.

Az egybegyűltek zárásként tárogatókíséretttel énekelték el a Himnuszt, majd megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát a templomudvarban. A megemlékezés szeretetvendégséggel zárult.

 

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...