Nemzeti értékeink megőrzése
Utoljára módositva: 2014-01-23 08:38:20

A Tasnádi Református Egyházközség, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közös szervezésében zajlott tegnap a Kölcsey-megemlékezés a sződemeteri református templomban.

 

Egy szolid, ám hatásos istentisztelettel emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napján Kölcsey Ferencről, a sződemeteri református templomban. Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke a 145. zsoltár 16-tól 18-ig terjedő szakaszára építette igehirdetését, miszerint: „Közel van az Úr mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja”.

Amint azt Ft. Csűry István elmondta, a Himnusz formájában Kölcsey szívéből küldte Isten a legcsodálatosabb ajándékot a világnak, ezen belül a magyar nemzetnek. Ezt az értéket pedig, hasonlóan más nemzeti értékekhez, mindannyiunknak meg kell őriznünk.

Az istentisztelet végén Pakulár István, a Tasnádi Református Egyházközség lelkipásztora köszöntötte a jelenlévőket, köztük Erdei D. István parlamenti képviselőt, Nagy Sándort, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperesét, Ft. Csűry István püspököt, valamint Marian Gheorghe sződemeteri polgármestert, majd elmondta, hogy a nemzeti kultúrával való törődés az egész életünket be kell töltse. A Magyar Kultúra Napját nemcsak megemlékezésként, hanem az őseink által ránk hagyott értékekkel való együttélésként jellemezte.

Nagy Sándor esperes beszédében elmondta, hogy a magyar létet nem lehet elképzelni anélkül, hogy ismernénk a magyar himnuszt. Barabás Zoltán, a nagyváradi református egyház Közlönyének főszerkesztője megtisztelőnek érezte, hogy jelen lehet a megemlékezésen, továbbá azon kívánságának adott hangot, hogy — amint az a himnuszban is elhangzik — az előttünk álló év víg esztendő legyen számunkra. A beszédek után Veres Zoltán magyarországi tárogatóművész rövid szolgálata következett, végül pedig a tasnádi református fiatalok (Bíró Kitty, Dénes Edina, Hegyi Barbara, Pakulár András és Pakulár István) adtak elő egy rövid emlékműsort, amelyet Pakulár Julianna lelkésznő állított össze.

Az egybegyűltek zárásként tárogatókíséretttel énekelték el a Himnuszt, majd megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát a templomudvarban. A megemlékezés szeretetvendégséggel zárult.

 

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 22.
Ma különös gonddal tegyen eleget munkahelyi kötelezettségeinek és csak este pihenjen! Akkor azonban átadhatja magát a szerelemnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...