Nemzetközi kutatásban vesznek részt
Utoljára módositva: 2019-09-24 11:27:46

Multicentrikus, több ország részvételével zajló hasnyálmirigygyulladás-kutatásban vesz részt a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház — tájékoztatta lapunkat Constantin Demian, az egészségügyi intézmény szóvivője.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ötödéves szatmári orvostanhallgatója, Dobai Bernadett Miriam segítségével a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház egy világméretű kutatásban vesz részt, amely olyan országokban is zajlik, mint az Amerikai Egyesült Államok, Magyarország és Izrael. A PINEAPPLE-kutatás a hasnyálmirigy-gyulladást vizsgálja, egy olyan, aránylag gyakori megbetegedést, amely a hasi sürgősségi esetek mintegy 10 százalékát teszik ki. A hasnyálmirigy-gyulladás a gyengétől — egyszerű hasi diszkomfortérzet jellemzi — egészen a nagyon súlyos formákig terjedhet. Súlyos esetben a hashártya lemezei közé kiszivárgó hasnyál okozhat hashártyagyulladást, sőt, sokkos állapotot, olykor halált is. Éppen ezért a kutatás célja a hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálásának és terápiájának a fejlesztése.

A kutatást a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának transzlációsmedicina-központja vezeti, a külföldi és romániai egyetemi központok mellett pedig a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház is csatlakozhatott.

Megyeszékhelyünk egészségügyi intézményében dr. Markovits Mihai gasztroenterológus főorvos, a gasztroenterológiai osztály vezetője végzi a kutatást és a tanulmányokat, aki a következőket nyilatkozta: „Kolozsvár, Marosvásárhely és Craiova dolgozik együtt a pécsi központtal. Dobai Bernadett Miriam Marosvásárhelyen tanuló szatmári orvostanhallgató keresett meg minket azzal, hogy lehetőség lenne csatlakozni a kutatáshoz. Marc Adrian kórház-vezérigazgató jóváhagyásával és dr. Moldovan Adriana sürgősségi főorvos, valamint a kórház informatikusainak segítségével vált lehetővé a kutatáshoz szükséges adatok összegyűjtése, az, hogy egy ilyen nagy jelentőségű nemzetközi kutatásban részt vehessünk.” A szakember hozzátette, hogy összesen 6547 páciens került be a kutatásba, a pécsi szakemberek pedig nagyon elégedettek voltak az általuk nyújtott kutatási anyaggal, adatokkal, és nyitottak a további együttműködésre.

Dobai Bernadett Miriam az, aki lehetővé tette, hogy a szatmári kórház is csatlakozhasson ehhez a színvonalas kutatáshoz. „A pécsi központ szakemberei Marosvásárhelyen tartott előadásukon beszéltek a folyamatban lévő kutatásaikról, ekkor jött az ötlet, hogy a szatmári intézmény is részt vehetne egy olyan kutatásban, amelybe általában csak a nagy egyetemi központok kapcsolódhatnak be. Ez precedenst teremt a jövőben kutatásokhoz, azokba való bekapcsolódáshoz, megerősíti a szatmári intézmény kapcsolatát más kórházakkal és egyetemi központokkal” — magyarázta az orvostanhallgató.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...