Nemzetközi kutatásban vesznek részt
Utoljára módositva: 2019-09-24 11:27:46

Multicentrikus, több ország részvételével zajló hasnyálmirigygyulladás-kutatásban vesz részt a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház — tájékoztatta lapunkat Constantin Demian, az egészségügyi intézmény szóvivője.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ötödéves szatmári orvostanhallgatója, Dobai Bernadett Miriam segítségével a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház egy világméretű kutatásban vesz részt, amely olyan országokban is zajlik, mint az Amerikai Egyesült Államok, Magyarország és Izrael. A PINEAPPLE-kutatás a hasnyálmirigy-gyulladást vizsgálja, egy olyan, aránylag gyakori megbetegedést, amely a hasi sürgősségi esetek mintegy 10 százalékát teszik ki. A hasnyálmirigy-gyulladás a gyengétől — egyszerű hasi diszkomfortérzet jellemzi — egészen a nagyon súlyos formákig terjedhet. Súlyos esetben a hashártya lemezei közé kiszivárgó hasnyál okozhat hashártyagyulladást, sőt, sokkos állapotot, olykor halált is. Éppen ezért a kutatás célja a hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálásának és terápiájának a fejlesztése.

A kutatást a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának transzlációsmedicina-központja vezeti, a külföldi és romániai egyetemi központok mellett pedig a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház is csatlakozhatott.

Megyeszékhelyünk egészségügyi intézményében dr. Markovits Mihai gasztroenterológus főorvos, a gasztroenterológiai osztály vezetője végzi a kutatást és a tanulmányokat, aki a következőket nyilatkozta: „Kolozsvár, Marosvásárhely és Craiova dolgozik együtt a pécsi központtal. Dobai Bernadett Miriam Marosvásárhelyen tanuló szatmári orvostanhallgató keresett meg minket azzal, hogy lehetőség lenne csatlakozni a kutatáshoz. Marc Adrian kórház-vezérigazgató jóváhagyásával és dr. Moldovan Adriana sürgősségi főorvos, valamint a kórház informatikusainak segítségével vált lehetővé a kutatáshoz szükséges adatok összegyűjtése, az, hogy egy ilyen nagy jelentőségű nemzetközi kutatásban részt vehessünk.” A szakember hozzátette, hogy összesen 6547 páciens került be a kutatásba, a pécsi szakemberek pedig nagyon elégedettek voltak az általuk nyújtott kutatási anyaggal, adatokkal, és nyitottak a további együttműködésre.

Dobai Bernadett Miriam az, aki lehetővé tette, hogy a szatmári kórház is csatlakozhasson ehhez a színvonalas kutatáshoz. „A pécsi központ szakemberei Marosvásárhelyen tartott előadásukon beszéltek a folyamatban lévő kutatásaikról, ekkor jött az ötlet, hogy a szatmári intézmény is részt vehetne egy olyan kutatásban, amelybe általában csak a nagy egyetemi központok kapcsolódhatnak be. Ez precedenst teremt a jövőben kutatásokhoz, azokba való bekapcsolódáshoz, megerősíti a szatmári intézmény kapcsolatát más kórházakkal és egyetemi központokkal” — magyarázta az orvostanhallgató.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...