Nemzetközi Magyar Matematikaverseny Kaposváron
Utoljára módositva: 2018-03-21 12:08:53

Kaposvár március 14–18. között immár második alkalommal adott otthont a Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek, amely idén már a 27. kiadásánál tart. A rendezvény fővédnöke dr. Áder János magyar köztársasági elnök volt. A verseny védnöki szerepét Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szita Károly polgármester vállalták magukra. Mintegy 220 középiskolás diák és 71 tanár érkezett a versenyre a Kárpát-medence régióiból — Magyarországról, Erdélyből, Délvidékről, Felvidékről és Kárpátaljáról.

Erdélyből 60 tanuló és 18 meghívott tanár vehetett részt a megmérettetésen, Szatmár megyét két diák, Muszka Csaba, a Nagykárolyi Elméleti Líceum IX. osztályos diákja és Boros Csaba, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum X. osztályos diákja, illetve három tanár — Cziprok András (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Koczinger Éva és Kovács Béla (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum) — képviselte ezen az ötnapos rangos rendezvényen.

Az érkezés utáni napon a verseny résztvevői a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanáraival és diákjaival, illetve a város lakosaival együtt járták végig március 15-i ünnepség helyszíneit a Széchenyi, a Petőfi, illetve a Kossuth téren, ahol közös koszorúzással ért véget az ünneplés.

Ezt követte a verseny ünnepélyes megnyitója, ahol az iskola diákjai és zenetanára mutatták be hangszeres és énektudásukat. A köszöntők és a buzdító szavak után a diákok visszatértek a kollégiumba, ahol a Táncsics diákjai játékestet tartottak nekik. Ez alkalmat adott az ismerkedésre és a versenyre való hangolódásra. A péntek már a verseny napja volt. Mindenki izgatottan várta a feladatsorokat, amelyek megoldására 4 óra állt a versenyző diákok rendelkezésére. Amíg a diákok versenyeztek, a kísérő tanárokat Szita Károly polgármester fogadta a hivatal üléstermében.

Délután, amíg a tanárok javítottak, a diákok színes programokon vehettek részt. Választani lehetett élményfürdőzés, városnézés, illetve sportolás között, utóbbira a kollégium sportterme adott lehetőséget. A vacsorát követően a verseny résztvevői a városi Sportcsarnokban az Experidance tánccsoport Ezeregyév (A történelem extázisa 21 táncképben) című előadását tekinthették meg, amely egy nagyszerű élmény volt mindenki számára.

A szombati nap a kirándulásról szólt. Több helyszín közül lehetett választani: Pécs, Kaposvár és környéke, Somogyvár és Keszthely. A keszthelyi kirándulás során a Festetics család gyönyörű kastélyát látogatták meg: főúri enteriőrök, hintókiállítás, vadászati kiállítás, modellvasút és pálmaház volt a repertoárban, amely egy egész napos program volt, amit rövid bepillantás követett a hullámzó Balaton tavaszi, borús tájékára.

Vasárnap volt a záróünnepség. A díjak átvétele előtt a Táncsics Mihály Gimnázium klarinétosai és zongoristája szórakoztatták a közönséget a zenei előadásukkal.

Szatmár megyéből Muszka Csaba, a Nagykárolyi Elméleti líceum IX. osztályos tanulója Gaskó Gabriella felkészítésében 3. díjat kapott, Boros Csaba pedig díjazás nélküli jó eredményt ért el.

Jövő évben a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum lesz a 28. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny házigazdája.

 

Tisztelettel,

Koczinger Éva, Kovács Béla és Cziprok András pedagógusok

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...