Nemzetközi Magyar Matematikaverseny Kaposváron
Utoljára módositva: 2018-03-21 12:08:53

Kaposvár március 14–18. között immár második alkalommal adott otthont a Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek, amely idén már a 27. kiadásánál tart. A rendezvény fővédnöke dr. Áder János magyar köztársasági elnök volt. A verseny védnöki szerepét Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szita Károly polgármester vállalták magukra. Mintegy 220 középiskolás diák és 71 tanár érkezett a versenyre a Kárpát-medence régióiból — Magyarországról, Erdélyből, Délvidékről, Felvidékről és Kárpátaljáról.

Erdélyből 60 tanuló és 18 meghívott tanár vehetett részt a megmérettetésen, Szatmár megyét két diák, Muszka Csaba, a Nagykárolyi Elméleti Líceum IX. osztályos diákja és Boros Csaba, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum X. osztályos diákja, illetve három tanár — Cziprok András (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Koczinger Éva és Kovács Béla (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum) — képviselte ezen az ötnapos rangos rendezvényen.

Az érkezés utáni napon a verseny résztvevői a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanáraival és diákjaival, illetve a város lakosaival együtt járták végig március 15-i ünnepség helyszíneit a Széchenyi, a Petőfi, illetve a Kossuth téren, ahol közös koszorúzással ért véget az ünneplés.

Ezt követte a verseny ünnepélyes megnyitója, ahol az iskola diákjai és zenetanára mutatták be hangszeres és énektudásukat. A köszöntők és a buzdító szavak után a diákok visszatértek a kollégiumba, ahol a Táncsics diákjai játékestet tartottak nekik. Ez alkalmat adott az ismerkedésre és a versenyre való hangolódásra. A péntek már a verseny napja volt. Mindenki izgatottan várta a feladatsorokat, amelyek megoldására 4 óra állt a versenyző diákok rendelkezésére. Amíg a diákok versenyeztek, a kísérő tanárokat Szita Károly polgármester fogadta a hivatal üléstermében.

Délután, amíg a tanárok javítottak, a diákok színes programokon vehettek részt. Választani lehetett élményfürdőzés, városnézés, illetve sportolás között, utóbbira a kollégium sportterme adott lehetőséget. A vacsorát követően a verseny résztvevői a városi Sportcsarnokban az Experidance tánccsoport Ezeregyév (A történelem extázisa 21 táncképben) című előadását tekinthették meg, amely egy nagyszerű élmény volt mindenki számára.

A szombati nap a kirándulásról szólt. Több helyszín közül lehetett választani: Pécs, Kaposvár és környéke, Somogyvár és Keszthely. A keszthelyi kirándulás során a Festetics család gyönyörű kastélyát látogatták meg: főúri enteriőrök, hintókiállítás, vadászati kiállítás, modellvasút és pálmaház volt a repertoárban, amely egy egész napos program volt, amit rövid bepillantás követett a hullámzó Balaton tavaszi, borús tájékára.

Vasárnap volt a záróünnepség. A díjak átvétele előtt a Táncsics Mihály Gimnázium klarinétosai és zongoristája szórakoztatták a közönséget a zenei előadásukkal.

Szatmár megyéből Muszka Csaba, a Nagykárolyi Elméleti líceum IX. osztályos tanulója Gaskó Gabriella felkészítésében 3. díjat kapott, Boros Csaba pedig díjazás nélküli jó eredményt ért el.

Jövő évben a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum lesz a 28. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny házigazdája.

 

Tisztelettel,

Koczinger Éva, Kovács Béla és Cziprok András pedagógusok

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...