Nemzetközi második helyet ért el Kegyes Dávid Berlinben
Utoljára módositva: 2018-09-20 08:18:28

Nemcsak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, hanem Szatmárnémeti városnak hírnevét is öregbítette Kegyes Dávid XII. C osztályos tanuló azzal, hogy városunk diákjai közül elsőként jutott el Berlibe, a Lesefüchse német olvasóverseny nemzetközi szakaszára.

Nem halt ki az érdeklődés a fiatalokból, sőt, Kegyes Dávid, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium XII. C osztályos diákja az élő cáfolata annak, amit a mai fiatalokkal kapcsolatban mondani szokás — fogalmazott Pataki Enikő, a főgimnázium igazgatója. Dávid olvas, érdekli a világ, egy olyan sokoldalú diák, aki jártas a biológiában, a kémiában, érdekli a fizika, a nyelvek, az irodalom is, sőt, ha teheti, önkénteskedik, de a legtöbb tantárgyból is az alaptudáshoz képest jóval magasabb kompetenciákkal rendelkezik. Ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Pataki Enikő Kegyes Dávid XII. osztályos diákkal kapcsolatban, aki ezúttal Berlinben, a Lesefüchse International német olvasóverseny nemzetközi szakaszán ért el második helyezést. A rangos elismerést az iskola, de a város történetében is elsőként gyűjthette be.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója egyébként orvosi egyetemre készül, méghozzá Ausztriában tanulna tovább, éppen ezért a kémia, biológia és egyéb szükséges tárgyak mellett a német nyelvet is igyekszik komolyan venni. Ennek okán ki is használ minden versenylehetőséget is, és mint az eredményei mutatják, nem is akárhogyan.

„A 2016/2017-es tanévben a német olimpiász megyei szakaszának megnyerését követően nem tudtam jelentkezni az országos döntőre, ugyanis egybeesett egy másik tantárgyverseny országos szakaszával, viszont tavaly már sikerült németből is az országos döntőn versenyezni. Itt csapatban 2. helyen végeztem, egyéniben pedig dicséretet kaptam, viszont ezzel párhuzamosan a Lesefüchse International német olvasóverseny országos szakaszát is megnyertem. Először az iskolai fázisban, majd a regionális szakaszban sikerült az első helyen zárnom, majd az előző tanév második felében a nagybányai regionális döntőben is első lettem. Ennek köszönhetően a múlt hét folyamán Berlinben tölthettem egy hetet, ahol a verseny nemzetközi szakaszát rendezték” — magyarázta Dávid.

Egyébként a verseny korai szakaszában 10 európai és ázsiai ország nagyjából 1300 diákja kezdte el a versengést, viszont a berlini döntőbe már csak a legeslegjobbak érkezhettek meg. Romániát a német oktatásban kiemelkedő szerepe miatt két régió győztese képviselhette, így Berliben a régiók előválogatójával kezdődött a verseny, ahol Romániából Kegyes Dávid került az elődöntőbe, ahol mind a 10 országot csak 1–1 diák képviselhette, akik közül hatan kvalifikáltak a döntőbe.

„A döntő mezőnyét a Magyarországot, Oroszországot, Romániát, Litvániát, Észtországot és Mongóliát képviselő diákok alkották, viszont a zsűri már nem tudott dönteni, a közönség szavazata alapján hirdettek győztest: Oroszország 20 szavazattal első, míg én Romániát képviselve 19 szavazattal a második lettem” — mesélte döntőbeli élményeit Dávid.

A versenyzők minden fordulóban vita formájában tettek bizonyságot német nyelvterületen szerzett tudásukról. A migráció, a drónok, az iskolai és felnőttkori zaklatás, illetve a hajléktalanok témájából felkészülve zajlottak a viták a legelső iskolai szakasztól egészen a nemzetközi döntőig.

Kérdésünkre, hogy mióta foglalkozik komolyabban a német nyelv tanulásával, Dávid elmondta, hogy IX. osztályban kezdett el németet tanulni, sőt, igazából másfél évvel ezelőtt fordult komolyra a dolog, amikor elhatározta, hogy német nyelvterületen szeretne továbbtanulni.

Annak ellenére, hogy Kegyes Dávid egy reál beállítottságú tanuló, és orvosira készül, felismerte annak fontosságát, hogy e verseny segítségére lesz német nyelvtudása fejlesztésében, ezért fontosnak érezte kihasználni az adott lehetőséget.

A felkészülésben Császár Adalbert és Fehér Imola, a főgimnázium némettanárai segítették Dávidot, de személyes ismerősei közül is voltak, akik támogatták a német nyelv gyakori használatában, ugyanakkor köszönetet mondott az iskola tanárainak is, amiért odafigyelnek arra, hogy nyugodtan tudjon készülni a különböző megmérettetésekre.

Császár Adalbert, a főgimnázium német szakos tanára Dávid teljesítményével kapcsolatban elmondta, hogy az iskola diákjai 4 éve vesznek részt ezen a versenyen, és ahogy nem lehet minden esetben azonnal a csúcsra jutni, ennek az eredmények is meg kellett érnie. Mind a négy év folyamán voltak, akik eljutottak az országos szakaszig, de a nemzetközi döntőbe Dávidot megelőzően még nem ért el senki, amiért kiemelt tiszteletet érdemel. „Az iskola komoly hangsúlyt fordít a nyelvoktatásra, mindig feldolgozzuk azokat a témákat és ifjúsági regényeket, amelyekkel a diákoknak foglalkozniuk kell, és igyekszünk fejleszteni érvelési készségüket is, hogy helytállhassanak ezen a versenyen.”

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 15:00
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 17:20
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 21:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...