Nemzetközi véradó kampány kezdődik
Utoljára módositva: 2019-09-17 08:56:39

Román-ukrán összefogással az európai együttműködés napja alkalmából a két ország kilenc városában véradó kampány indul. Minden városban nyereményjátékokkal készülnek a résztevőknek.

Immár 7 éve, azaz 2012 óta minden esztendőben ugyanazon a napon tartják meg az európai együttműködés napját, nem csupán az uniós tagállamokban, de szinte minden európai országban. A nap célja, hogy az európai országok megünnepelhessék azt a számos határon átívelő együttműködési projektet, amelyet évről évre lebonyolítanak egymás között.

Idén az európai együttműködés napja alkalmából számos akciót szerveznek a kontinensen, ezek egyike az a véradó kampány, amelyet a Románia–Ukrajna Közös Operatív Program 2014–2020 részeként rendez meg a két ország kilenc városa.

Az „Európa érted! Te az életért! Légy véradó!” jeligével megvalósuló megmozdulás szeptember 18-tól 20-ig igyekszik minél több személyt bevonni a kezdeményezésbe, rámutatni a véradás fontosságára. A romániai városok közül Tulcea, Botoşani, Suceava, Nagybánya, valamint Szatmárnémeti vesz részt a kampányban, amelynek keretében a felsorolt városok véradó központjai tárt kapukkal várják a 18 évnél idősebb donorokat.

Doina Crişan, a szatmári vérközpont vezetője ennek kapcsán szerkesztőségünknek elmondta: bízik benne, hogy szerdától péntekig igazi véradó dömping lesz a Károlyi út 26. szám alatt levő vérközpontban, reményei szerint minél több intézmény és vállalat bekapcsolódik a kampányba, és sikerül felhalmozni egy kis plusz készletet, amire egyébként is szükség lenne, hiszen éppen múlt héten volt szó róla, hogy szinte minden vércsoportból komoly hiány van. Ezeken a napokon 8 órától délig várják a véradókat, a véradás menete nem különbözik majd az általában vett standardoktól.

A háromnapos véradó akció során számos meglepetéssel készülnek a véradók számára, áll a megyei tanács honlapján közzétett közleményben. A kampányt követően egy sorsoláson is részt vesznek mindazok, akik elmentek vért adni. A legszerencsésebb véradó minden részt vevő városban egy-egy mountain bike-nak örülhet majd. A sorsolást szeptember 26-án élőben fogják közvetíteni a Románia–Ukrajna Közös Operatív Program hivatalos Facebook-oldalán.

A szervezők mindenkit hívnak és várnak a véradó akcióra.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...