„Népbetegség” a stroke
Utoljára módositva: 2018-04-17 11:27:48

Rögtön megüt a guta! — mondjuk sokszor, s közben nem is tudjuk, milyen vészesen közel járunk az igazsághoz, pedig megelőzéssel és odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a stroke-veszély.

Szinte mindenkinek van barátai, ismerősei körében vagy éppen a családjában valaki, aki agyvérzést szenvedett — a gyakoriság sajnos nem véletlen, ugyanis világszerte évente átlagosan ötmillió ember veszti életét, és közel tízmillióan maradnak maradandó károsodással, rokkantsággal agyi érkatasztrófa (stroke, agyvérzés, gutaütés, szélütés) következtében. Ennél a ténynél már csak az elszomorítóbb, hogy az agyvérzés — bár világszerte az elhalálozási okok hármas „toplistáján” van — odafigyeléssel és megelőzéssel a legtöbb esetben elkerülhető. Az agyi keringési zavar korunk egyik népbetegsége, amely életkortól és életkörülményektől függetlenül bárkit érinthet, de nem modern korunk „találmánya”, hiszen már az ókori görögök is ismerték a szélütést, Hippokratész volt az első, aki körülírta a betegség tüneteit, következményeit. „A legtöbben, ha a stroke kifejezést hallják, elsősorban agyvérzésre gondolnak, pedig az esetek csak körülbelül 20%-a valódi agyvérzés (megreped az agyi ér, a vér pedig elönti az agyat). Az esetek zöme ischaemiás (vérhiányos, azaz agyi érelzáródásos) agyi infarktus. Míg a vérzések legtöbbje hajnalban, illetve erőkifejtéskor következik be, addig az ischaemiás tünetek órák-napok alatt súlyosbodnak, de vannak még az átmeneti ischaemiás rohamok is, amely tünetei 24 órán belül elmúlnak ugyan, de ez mindenképp intő jel, vészcsengő!” — magyarázza dr. Bzduch Zsolt-Árpád neurológus főorvos. Mint hangsúlyozza, az agyi érkatasztrófa általában nem okoz elviselhetetlen fájdalmat, kellemetlenséget, ezért a betegek nem is veszik komolyan, nem fordulnak azonnal orvoshoz, gyakran csak napok múlva kerülnek kórházba — pedig ha az ischaemiás stroke-ot szenvedett illető három órán belül megfelelő szakellátásban részesül (sikerül „kidugaszolni” az elzáródott eret, s a rög mögött nem pusztul az idegállomány), szinte vagy teljes egészében maradványtünetek nélkül gyógyul meg, mert nem károsodik az agya. „Az ischaemiás stroke-nak vannak figyelmeztető jelei, három jellegzetes tünete, amelyek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni: féloldali gyengeség, alsó-felső végtagok kellemetlen zsibbadása; azonos vagy ellenkező oldali arcfél deformálódása (nem vagy nehezen megy az evés, a beszéd s főleg a fütyülés, félrecsúszik a mosoly); beszédzavarok, kifejezésbeli (értelmi) és/vagy szóformálási nehézségek. Sajnos sokan nem figyelnek fel ezekre a tünetekre (sem magukon, sem családtagjaikon), és már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a tünetek hangsúlyozottan, mondjam úgy: látványosan észlelhetők, és ez azt jelenti, hogy már nem tudjuk meggyógyítani, az illető komoly maradványtünetekkel él tovább. Sokszor hosszú éveken keresztül, hiszen az agyérbalesetekbe nem mindenki hal bele, a betegek zöme súlyos/nagyon súlyos maradványtünetekkel marad, és az az állapot sok éven át elhúzódhat” — mondja.

 

Megelőzni jobb, mint kezelni

A rizikófaktorok kiküszöbölésével megelőzhetjük és nagymértékben csökkenthetjük az agyvérzés kockázatát. „Vannak kiemelt, befolyásolható és kisebb, de nehezen befolyásolható rizikófaktorok — ez utóbbiak csoportjába tartozik az életkor, a nem (bár nőknél 45–50 éves korig háromszor ritkább, ezután viszont háromszor gyakoribb az agyvérzés/agyi infarktus veszélye és bekövetkezése), az öröklődés, az agyi vagy koszorúér-megbetegedések. De sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak a befolyásolható rizikófaktorok: a népbetegség magas vérnyomás, ami fiatal korban is egyre gyakrabban fordul elő, és amit sokan és sokszor nem vesznek komolyan, akárcsak a cukorbetegséget, ami csendesen, alattomosan, fájdalom nélkül, de biztosan teszi tönkre az ereket; a magas vérzsír- és koleszterinszint, szívritmuszavarok, szívbillentyűhibák, a túlsúlyosság, a mozgásszegény életmód. És a dohányzás! A nikotin ugyanis idegméreg (a cián és az arzén után a harmadik legveszélyesebb), és alvadásfokozó. Na most tessék elképzelni azt a zsírrétegtől már amúgy is beszűkült eret, amelynek átmérőjét a dohányzás még inkább beszűkíti, és araszol benne a vér, mert csordogálni nem tud. Hát persze, hogy kialakulnak a rögök” — magyarázza, hozzátéve azt is: az alkohol egy bizonyos mennyiségig egészséges (a jó minőségű alkohol rendszeres, mértékletes fogyasztása csökkenti a stroke kockázatát), azon felül viszont nagyon káros, sőt, akár többszörösére is növelheti az agyvérzés kockázatát.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...