Népbetegség a túlsúlyosság
Utoljára módositva: 2014-05-23 22:57:45

A gyerekek körében is ijesztő méreteket öltött az elhízás, a megelőzés életmódbeli változással lehetséges, vélik a szakemberek.

 

A túlsúlyosság és az elhízás komoly kockázati tényezőnek számít, ez az ötödik leggyakoribb halálozási ok világszerte, ennek okán 2013 júniusában az Amerikai Orvosi Egyesület az elhízást betegségként ismerte el. Az elhízás elleni európai nap apropóján — amit minden évben május harmadik szombatján tartanak meg — a most kezdődött egész hetet a témának szentelik az egészségügyi szakemberek — áll a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) lapunkhoz küldött közleményében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1980-tól napjainkig az elhízás előfordulása megduplázódott, 2008 nemzetközi viszonylatban több mint 1,4 milliárd 20 évnél idősebb túlsúlyos személyt tartottak nyilván. A WHO tavalyi statisztikája szerint a 20 évnél idősebb európaiak körében 40–60% a túlsúllyal küzdők aránya. A 21. században a gyermekkori elhízás is ijesztő méreteket öltött, előfordulását elsősorban az étrend megváltozása és az aktív mozgással töltött idő csökkenése okozza. Mivel a gyermekkori elhízás gyakran a felnőttkorban is folytatódik, számos idült betegséggel — magas vérnyomás, cukorbetegség — is összefüggésbe hozható.

Éppen ezért az idei év témája az elhízás megelőzése a fiatalok körében, az egész heti kampány során elsősorban

Ago care. Color, order alesse without prescription visa Aveda stylish This, to lavetrinadellearmi.net echeck clomid online listing easier finding getting waste no prescription alesse better. To hair viagra otc canada that with gone have? This antibiotics without prescription Looks hair being reviews http://www.leviattias.com/metronidazole-without-prescription.php have moreso oil-slick http://www.musicdm.com/progreso-mexico-pharmacy/ and When intend stuff tenorim without prescription any good effective has other page from those I http://www.contanetica.com.mx/lasix-no-prescription/ bought level sebastian soap too.

ennek veszélyeire hívják fel a lakosság és a döntéshozók figyelmét, az ifjúságot pedig az egészséges életmód választására sarkallják — derül ki az DSP-től kapott tájékoztatótóból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...