Népdaloktól volt hangos a gimnázium
Utoljára módositva: 2014-10-05 15:03:10

Figyelemmel hallgatta mindenki a szép népdalokat

Idén már harmadik alkalommal a Szatmárnémeti Református Gimnázium adott otthont az Őszirózsa országos népdalvetélkedő Szatmár megyei szakaszának. Több mint félszáz diák sereglett össze a megmérettetésre, amelyen nem kevesebb volt a tét, mint az országos vetélkedőn való részvétel.

Édes anyanyelvünk ápolása mellett sajátos zenei anyanyelvünk ápolására is különös gondot kell fordítanunk. Népdalkincsünk kollektív örökség, közösségmegtartó erővel hat, és egyben legbensőbb érzelmeink kifejezése is. Az Őszirózsa népdaléneklési verseny célja a hagyományok ápolása és átörökítése mellett az új tehetségek felfedezése, amelyekből nem volt hiány szombaton a Szatmár megyei szakaszon sem. A megmérettetésen ugyanakkor a népdaloktatás fontosságára is felhívták a figyelmet, a tanulók megtapasztalhatták az együtt éneklés fontosságát.

A szervezők, Higyed Gyöngyi és Mátyás Erika zenetanárok, Mekker Melinda és Pándi Beáta tanítónők négy kategóriában várták a tehetséges diákok jelentkezését: az előkészítő és 1–2. osztályosok, a 3–4. osztályosok, az 5–6. osztályosok és a 7–8. osztályosok csoportjában. Bár minden kategóriában voltak szép számban versenyzők, a megmérettetésen a leglelkesebbnek a kisiskolások bizonyultak, a versenyzők zöme közülük került ki.

Az elemistáknak három, a nagyobbaknak pedig öt népdallal kellett jelentkezni, amiből kettőt énekeltek el: egy szabadon választottat és egyet, amit a zsűri – Szejke Ottília, elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő, a zsűri elnöke, Dobosi Csilla zenetanár, Mátyás Erika zenetanár, Leiti Mónika tanítónő és Belluska Éva tanítónő – választott ki. Talán mondani sem kell, nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen nagyon sok tehetséges népdalénekes lépett színpadra a délután folyamán.

 

Tizenegyen országos döntősök

 

A legkisebbek kategóriájában végül Szilágyi Janka (Aurel Popp Művészeti Líceum, felkészítő: Zay Noémi) győzedelmeskedett, a második díjat Turi Barbara (Nagypeleskei Általános Iskola, felkészítő: Hütter Teréz) érdemelte ki, a harmadik legjobbnak pedig Kovács Medárd (Szatmárnémeti Református Gimnázium, felkészítő: Máthé Gabriella) bizonyult. A zsűri egy különdíjat is kiosztott, ezt Máthé Rebeka (Szatmárnémeti Református Gimnázium, felkészítő: Pándi Beáta) vehette át.

Nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen nagyon sok ügyes népdalénekes mutatkozott be

A harmadik és negyedik osztályosok versenyét Schlachter Flóra (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, felkészítő: Heveli Rita) nyerte meg, második díjban részesült Boros Benjámin (Óvári Általános Iskola, felkészítő: Kiss Tünde) és Ilonczai Zsófia (Szatmárnémeti Református Gimnázium, felkészítő: Mekker Melinda), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Nagy Kis Fanni (Bogdándi Általános Iskola, felkészítő: Debreni Noémi) állhatott fel. Ebben a kategóriában a zsűri különdíját Demeter Hanna (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, felkészítő: Váradi Magdolna) vehette át.

Szinte kivétel nélkül minden versenyző népviseletbe öltözött

Az ötödikesek és a hatodikosok között a legjobb népdaléneklőnek Csizmár Bernadett (Mezőfényi Általános Iskola, felkészítő: Jonucz Alfonz) és Puskás Panna (10-es Számú Általános Iskola, felkészítő: Raţiu Ioan) bizonyult, második lett Polacsek Eszter (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő: Dobosi Csilla) és Miklovics Anna (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő: Dobosi Csilla), harmadik helyezést ért el Anderco Petra (10-es Számú Általános Iskola, felkészítő: Raţiu Ioan), a zsűri különdíját pedig Tillger Zsuzsanna (Mezőfényi Általános Iskola, felkészítő: Jonucz Alfonz) nyerte el.

A hetedikesek és a nyolcadikosok kategóriájának legjobbja Mészáros Amanda lett, második díjban Varga Gabriella részesült, a harmadik legkiemelkedőbb versenyző pedig Farkas Stefánia volt – a diáklányok mindhárman a Szatmárnémeti Református Gimnázium tanulói, felkészítőjük Higyed Gyöngyi.

Sok dalos pacsirta lépett színpadra az idei vetélkedőn

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 20:50
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...