Népdaloktól volt hangos a gimnázium
Utoljára módositva: 2014-10-05 15:03:10

Figyelemmel hallgatta mindenki a szép népdalokat

Idén már harmadik alkalommal a Szatmárnémeti Református Gimnázium adott otthont az Őszirózsa országos népdalvetélkedő Szatmár megyei szakaszának. Több mint félszáz diák sereglett össze a megmérettetésre, amelyen nem kevesebb volt a tét, mint az országos vetélkedőn való részvétel.

Édes anyanyelvünk ápolása mellett sajátos zenei anyanyelvünk ápolására is különös gondot kell fordítanunk. Népdalkincsünk kollektív örökség, közösségmegtartó erővel hat, és egyben legbensőbb érzelmeink kifejezése is. Az Őszirózsa népdaléneklési verseny célja a hagyományok ápolása és átörökítése mellett az új tehetségek felfedezése, amelyekből nem volt hiány szombaton a Szatmár megyei szakaszon sem. A megmérettetésen ugyanakkor a népdaloktatás fontosságára is felhívták a figyelmet, a tanulók megtapasztalhatták az együtt éneklés fontosságát.

A szervezők, Higyed Gyöngyi és Mátyás Erika zenetanárok, Mekker Melinda és Pándi Beáta tanítónők négy kategóriában várták a tehetséges diákok jelentkezését: az előkészítő és 1–2. osztályosok, a 3–4. osztályosok, az 5–6. osztályosok és a 7–8. osztályosok csoportjában. Bár minden kategóriában voltak szép számban versenyzők, a megmérettetésen a leglelkesebbnek a kisiskolások bizonyultak, a versenyzők zöme közülük került ki.

Az elemistáknak három, a nagyobbaknak pedig öt népdallal kellett jelentkezni, amiből kettőt énekeltek el: egy szabadon választottat és egyet, amit a zsűri – Szejke Ottília, elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő, a zsűri elnöke, Dobosi Csilla zenetanár, Mátyás Erika zenetanár, Leiti Mónika tanítónő és Belluska Éva tanítónő – választott ki. Talán mondani sem kell, nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen nagyon sok tehetséges népdalénekes lépett színpadra a délután folyamán.

 

Tizenegyen országos döntősök

 

A legkisebbek kategóriájában végül Szilágyi Janka (Aurel Popp Művészeti Líceum, felkészítő: Zay Noémi) győzedelmeskedett, a második díjat Turi Barbara (Nagypeleskei Általános Iskola, felkészítő: Hütter Teréz) érdemelte ki, a harmadik legjobbnak pedig Kovács Medárd (Szatmárnémeti Református Gimnázium, felkészítő: Máthé Gabriella) bizonyult. A zsűri egy különdíjat is kiosztott, ezt Máthé Rebeka (Szatmárnémeti Református Gimnázium, felkészítő: Pándi Beáta) vehette át.

Nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen nagyon sok ügyes népdalénekes mutatkozott be

A harmadik és negyedik osztályosok versenyét Schlachter Flóra (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, felkészítő: Heveli Rita) nyerte meg, második díjban részesült Boros Benjámin (Óvári Általános Iskola, felkészítő: Kiss Tünde) és Ilonczai Zsófia (Szatmárnémeti Református Gimnázium, felkészítő: Mekker Melinda), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Nagy Kis Fanni (Bogdándi Általános Iskola, felkészítő: Debreni Noémi) állhatott fel. Ebben a kategóriában a zsűri különdíját Demeter Hanna (Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, felkészítő: Váradi Magdolna) vehette át.

Szinte kivétel nélkül minden versenyző népviseletbe öltözött

Az ötödikesek és a hatodikosok között a legjobb népdaléneklőnek Csizmár Bernadett (Mezőfényi Általános Iskola, felkészítő: Jonucz Alfonz) és Puskás Panna (10-es Számú Általános Iskola, felkészítő: Raţiu Ioan) bizonyult, második lett Polacsek Eszter (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő: Dobosi Csilla) és Miklovics Anna (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, felkészítő: Dobosi Csilla), harmadik helyezést ért el Anderco Petra (10-es Számú Általános Iskola, felkészítő: Raţiu Ioan), a zsűri különdíját pedig Tillger Zsuzsanna (Mezőfényi Általános Iskola, felkészítő: Jonucz Alfonz) nyerte el.

A hetedikesek és a nyolcadikosok kategóriájának legjobbja Mészáros Amanda lett, második díjban Varga Gabriella részesült, a harmadik legkiemelkedőbb versenyző pedig Farkas Stefánia volt – a diáklányok mindhárman a Szatmárnémeti Református Gimnázium tanulói, felkészítőjük Higyed Gyöngyi.

Sok dalos pacsirta lépett színpadra az idei vetélkedőn

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Boldog halálnapot! 2
Ma, 17:00
Jessica Rothe visszatér a szereplőgárda élén a BOLDOG HALÁLNAPOT! 2-ben, amely a folytatása a 2017-es év meglepetés sikerfilmjének, melyben egymást érték a lebilincselő, ismétlődő fordulatok és komikus csavarok. Ezúttal a hősnőnk, Tree felfedezi, hogy újra és újra meghalni meglepően könnyebb volt, mint a veszélyek, melyek ezek után következnek...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 19:00
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...