Népi hagyományokat megörökítő fotókiállítás
Utoljára módositva: 2014-02-27 08:55:17

Tegnap a Szatmár Megyei Múzeumban nyílt meg az a fotókiállítás, amelyen népi hagyományokat és szokásokat megörökítő fotók láthatók.

 

A tegnapi kiállításmegnyitón főleg a szervezők voltak jelen

A Kolozs, Máramaros és Szatmár megyei hagyományos kultúrát megőrző és támogató központok munkatársai egy pályázat keretén belül készítettek fotókat több éven át, azzal a céllal, hogy megörökítsenek még élő népszokásokat, illetve olyanokat is, amelyeket már csak hagyományőrző csoportok elevenítenek fel különböző rendezvényeken. Felician Pop, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója megnyitóbeszédében elmondta, hogy a most kiállított negyven fotó válogatás abból az anyagból, ami eddig elkészült. Cél az, hogy minél több olyan eseményen készüljenek fotók, amelyeken a résztvevők még eredeti népviseletben szerepelnek. Sajnos egyre több olyan hagyományőrző csoport működik, amelynek kosztümjei nem hitelesek, sok esetben több tájegység motívumai is keverednek a ruházataikban. A fotósok igyekeznek megörökíteni még létező tájházakat, népi eszközöket és mindent, ami a népi kultúrára jellemző. A tegnap kiállított képek az említett három romániai megyéből, valamint Magyarországról, Lengyelországból és Oroszországból érkeztek, és versenyeken díjakat kaptak. A több országból érkezett fotóanyag azt is érzékelteti, hogy függetlenül attól, hogy hol élnek az emberek, az életszemléletük lehet hasonló.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 20:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 21:55
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 17.
Bár Ön egyébként is szereti, ha elismerik érdemeit, most olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy nem akar hinni a fülének és szinte zavarba jön a bókoktól.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...