Népi hagyományokat megörökítő fotókiállítás
Utoljára módositva: 2014-02-27 08:55:17

Tegnap a Szatmár Megyei Múzeumban nyílt meg az a fotókiállítás, amelyen népi hagyományokat és szokásokat megörökítő fotók láthatók.

 

A tegnapi kiállításmegnyitón főleg a szervezők voltak jelen

A Kolozs, Máramaros és Szatmár megyei hagyományos kultúrát megőrző és támogató központok munkatársai egy pályázat keretén belül készítettek fotókat több éven át, azzal a céllal, hogy megörökítsenek még élő népszokásokat, illetve olyanokat is, amelyeket már csak hagyományőrző csoportok elevenítenek fel különböző rendezvényeken. Felician Pop, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója megnyitóbeszédében elmondta, hogy a most kiállított negyven fotó válogatás abból az anyagból, ami eddig elkészült. Cél az, hogy minél több olyan eseményen készüljenek fotók, amelyeken a résztvevők még eredeti népviseletben szerepelnek. Sajnos egyre több olyan hagyományőrző csoport működik, amelynek kosztümjei nem hitelesek, sok esetben több tájegység motívumai is keverednek a ruházataikban. A fotósok igyekeznek megörökíteni még létező tájházakat, népi eszközöket és mindent, ami a népi kultúrára jellemző. A tegnap kiállított képek az említett három romániai megyéből, valamint Magyarországról, Lengyelországból és Oroszországból érkeztek, és versenyeken díjakat kaptak. A több országból érkezett fotóanyag azt is érzékelteti, hogy függetlenül attól, hogy hol élnek az emberek, az életszemléletük lehet hasonló.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...