Népi hagyományokat megörökítő fotókiállítás
Utoljára módositva: 2014-02-27 08:55:17

Tegnap a Szatmár Megyei Múzeumban nyílt meg az a fotókiállítás, amelyen népi hagyományokat és szokásokat megörökítő fotók láthatók.

 

A tegnapi kiállításmegnyitón főleg a szervezők voltak jelen

A Kolozs, Máramaros és Szatmár megyei hagyományos kultúrát megőrző és támogató központok munkatársai egy pályázat keretén belül készítettek fotókat több éven át, azzal a céllal, hogy megörökítsenek még élő népszokásokat, illetve olyanokat is, amelyeket már csak hagyományőrző csoportok elevenítenek fel különböző rendezvényeken. Felician Pop, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója megnyitóbeszédében elmondta, hogy a most kiállított negyven fotó válogatás abból az anyagból, ami eddig elkészült. Cél az, hogy minél több olyan eseményen készüljenek fotók, amelyeken a résztvevők még eredeti népviseletben szerepelnek. Sajnos egyre több olyan hagyományőrző csoport működik, amelynek kosztümjei nem hitelesek, sok esetben több tájegység motívumai is keverednek a ruházataikban. A fotósok igyekeznek megörökíteni még létező tájházakat, népi eszközöket és mindent, ami a népi kultúrára jellemző. A tegnap kiállított képek az említett három romániai megyéből, valamint Magyarországról, Lengyelországból és Oroszországból érkeztek, és versenyeken díjakat kaptak. A több országból érkezett fotóanyag azt is érzékelteti, hogy függetlenül attól, hogy hol élnek az emberek, az életszemléletük lehet hasonló.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...