Népi játékok és táncok találkozója
Utoljára módositva: 2019-05-22 17:00:20

Nagy érdeklődésnek örvendett a Tasnádi Általános Iskola által megszervezett Aranyág Fesztivál, a magyar népdalok, népi játékok és táncok találkozójára szerte a megyéből érkeztek gyerekek, akik minőségi produkciókkal örvendeztették meg a közönséget.

Második alkalommal rendezték meg Tasnádon az Aranyág Fesztivált, a magyar népdalok, népi játékok és táncok találkozóját. A pénteki rendezvényre szerte a megyéből érkeztek a népviseletbe öltözött gyerekek, akik népdalokkal, népi játékokkal és gyönyörű táncokkal örvendeztették meg egymást és a közönséget. A diákokat szüleik és pedagógusaik kísérték el az alkalomra.

A fesztivált a tasnádi táncház 80 gyerekből álló csoportja nyitotta meg, eljátszva a Bújj, bújj, zöld ág kezdetű népi játékot, szép kezdőképet nyújtva a szervezők és a meghívott díszvendégek üdvözlő beszédeinek, ugyanakkor kedvet is csinálva ezáltal minden részt vevő csoportnak a szerepléshez.

Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős tanfelügyelő ünnepi beszédében kiemelte e sokrétű rendezvény kezdeményezőjének, Sipos Zsófia tanítónőnek és lelkes kollégáinak a szerepét, továbbá arra buzdította a gyerekeket, hogy ne csak színpadon játsszanak népi játékokat, énekeljenek népdalokat, hanem bárhol vannak, használják ki ezen értékek felszabadító és boldogító hatásait.

Maier Florin, a Tasnádi Általános Iskola igazgatója elégedettséggel beszélt a rendezvényről, örömmel állapította meg az ez iránti nagy érdeklődést. A meghívottak között volt Kiskasza Balázs alpolgármester, Farrné Kovács Mónika magyarországi zenetanár, népdal- és néptáncoktató, valamint Pop Călina és Marcu Ramona iskolai nevelési tanácsadók.

A rendezvény célja a zenei népi hagyományok megőrzése és ápolása a gyermekek körében, ezek fejlesztő és nevelő hatásának a megtapasztalása, tudtuk meg Sipos Zsófia főszervező tanítónőtől, akinek a munkáját Póka Mária, Mellán Gabriella, Szűk Beáta, Czégely Erika, Negrean Renáta, Juhász Anna, Aciu Beáta és Gáll Alíz tasnádi tanítónők segítették és egészítették ki.

A szép számban részt vevő csoportok között volt a szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskola Kék nefelejcs kis- és nagycsoportja (felkészítők: Kása Zsolt, Koncz Tünde, Kováts Éva, Gabrus Andrea és Mihali Tünde), a Pelekeszi vidám csoport (felkészítő: Bódis Piroska), a Börvelyi legények citera-előadással (felkészítő: Katai Anna), népdalokat énekelt Poszet Orsolya, a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákja (felkészítő: Tóth Márta), a Nagykárolyi Elméleti Líceum Szivárvány (felkészítő: Korcsmáros Gabriella) és Százszorszép csoportja (felkészítők: Zakariás Iringó és Heinrich Kinga), a Csaholyi Általános Iskola Kincskeresők csoportja (felkészítők: Nagy Dóra és Jurasek Bernadett), a Tasnádszántói Általános Iskola Sasfiókái (felkészítő: Butyán Ildikó), valamint a nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskola Kisrigói, akiknek a Rigófütty zenekar húzta a talpalávalót (felkészítők: Kocsis Gyöngyike, Hevele Erika, Orbán Boglárka). A fesztivál záróelőadását a tasnádi táncház igen ügyes V. osztályos tanulói nyújtották, bizonyítva saját ügyességüket és felkészítőjük, Székely Rolland néptáncoktató hozzáértését.

Ezt követően a szebbnél szebb népviseletben pompázó résztvevők a városközpont kanyargós utcáin felvonulva jutottak el az iskola épületéig, ahol jól kiérdemelt uzsonna várt mindenkit, zsíros kenyér uborkával és hagymával, desszertként pedig különféle házi lekváros kenyerek kerültek a gyerekek kezébe, nápolyi, csokoládé és alma kíséretében. A fesztivál produkcióit Farrné Kovács Mónika magyarországi zenetanár, népdal- és néptáncoktató értékelte egy, a pedagógusoknak szervezett workshop keretén belül ,,Mély kútba tekinték… A gyermekjátékok szerepe óvodás és kisiskolás korban” címmel. A műhelymunka során a tanítónénik érdekes módszertani fogásokból kaptak ízelítőt a népdal és a népi gyermekjátékok oktatásáról.

A pedagógusok műhelymunkájával párhuzamosan a gyerekek különböző mozgásos és kézimunka-foglalkozásokon vettek részt a népi motívumvilág hangulatában. A gyerekek tevékenységeinek a lebonyolításában a szervező pedagógusokhoz csatlakoztak még: Mészáros Rita magyartanár, Zsisku Klaudia biológiatanár, Bendel Júlia magyartanár, Kern Attila és Moisa Turcu Antonel testnevelő tanárok, Gózner Artúr vallástanár és egy lelkes, önkéntes szülőkből álló közösség.

A szervezők ezúton szeretnék megköszönni minden adományozó pedagógusnak, szülőnek és a magát megnevezni nem kívánó szponzornak a támogatást, a csoportokat felkészítő pedagógusoknak pedig az áldozatos munkát.

A Tasnádi Általános Iskola pedagógusai remélik, hogy a résztvevők nemcsak oklevelekkel és ajándék csoportképekkel, hanem tapasztalatokkal és szép emlékekkel is gazdagodva tértek haza a 2018/2019-es tanév fesztiváljáról, hogy aztán ügyesebben térjenek vissza a következő Aranyág Fesztiválra, még ez év októberében.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...