Népszavazás a Krím félszigeten
Utoljára módositva: 2014-03-17 09:36:03

A Krím félszigeten élők arról szavazhattak, hogy a félsziget maradjon-e Ukrajna része, vagy csatlakozzanak Oroszországhoz. A népszavazást Ukrajna, az EU és az USA sem tartja törvényesnek.

 

Jelentősebb atrocitásról nem érkezett jelentés a Krím félszigeten zajló népszavazás során

Vasárnap a Krím félszigeten a helyi lakosok fegyveres orosz katonák jelenléte mellett, Kijev és a nemzetközi közösség által törvényellenesnek tartott népszavazáson döntenek az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz való csatlakozásáról. Délben magas részvételi arányról számoltak be a megfigyelők és tudósítók a Krím félsziget státusáról rendezett népszavazáson. Az orosz fekete-tengeri hadiflottának helyet adó Szevasztopol városában — a helyi választási bizottság közlése szerint — délig a részvételi arány elérte a 49 százalékot. Egyes szavazóhelyiségeknél sorok álltak — tudósított a brit hírportál az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva. A BBC tudósítója a dél-ukrajnai terület fővárosából, Szimferopolból arról számolt be, hogy nem találkozott olyan emberrel, aki ne a félsziget Oroszországhoz csatolására voksolt volna. A mintegy 1200 szavazókörben több mint 1,5 millió szavazásra jogosultat vártak az urnákhoz. Az erős esőzés miatt egyes szavazóhelyeken gondok adódtak a telefonos kapcsolattal és az áramellátással. A választók legalább 50 százalékos részvétele kell ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen. A referendumon két kérdést tettek fel. Az első, hogy támogatják-e a Krím félsziget csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként. A második pedig, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását, vagyis maradjon-e a félsziget Ukrajna része, de a jelenlegihez képest megnövelt önrendelkezési jogokkal.

Elemzők szerint az autonóm területen élők közül az ukránok és a krími tatárok ellenzik a félsziget Oroszországhoz való csatlakozását. Az orosz nemzetiségűek, akik a lakosság csaknem 60 százalékát adják, megosztottak a kérdésben. Egy részük, főként a 23 éve független Ukrajnában felnőtt, fiatalabb korosztály inkább azt szeretné, ha a terület továbbra is Ukrajnához tartozna. Volodimir Konsztantinov, a kijevi parlament szombati határozatával feloszlatott krími parlament oroszbarát elnöke korábban viszont úgy ítélte meg, a krími lakosság 80 százaléka támogatja az Oroszországhoz való csatlakozást. Az orosz katonák jelenléte mellett tartott népszavazást Ukrajna központi vezetése, az Európai Unió és az Egyesült Államok, illetve több nyugati ország törvénytelennek tartja. Kijev előre jelezte, hogy nem ismeri el az eredményt. A referendum megtartásáról március 6-án hozott döntést a krími parlament, amelyben erőfölénybe kerültek az oroszbarát erők. Az ukrán alkotmánybíróság pénteken alkotmányellenesnek minősítette a referendumot, mivel azt nemcsak a népszavazás kiírási rendjét szabályozó jogszabályok semmibevétele mellett rendezik meg, de az alkotmány több pontját is sérti. A szavazás tisztaságát gyakorlatilag senki sem ellenőrizte. A nemzetközi szervezetek nem küldtek megfigyelőket, és magától értetődően az ukrán központi választási bizottság sem képviseltette magát.

A Krím félsziget státusáról szóló népszavazás jogi érvényességének kérdése állt szombaton nemzetközi fórumok figyelmének középpontjában. A Velencei Bizottság törvényellenesnek nyilvánította a referendumot, az ENSZ BT-ben azonban nem szavaztak meg egy hasonló állásfoglalást tartalmazó határozatot Oroszország vétója miatt. Ukrajna és Oroszország fegyverszüneti egyezményt kötött március 21-ig. Ennek értelmében az orosz csapatok nem intéznek támadást a krími ukrán katonai bázisok ellen, közölte az ukrán védelmi miniszter. A békekötéssel egy időben Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetésben tett javaslatot egy ukrán alkotmányreformra, amivel szerintük a krími válságot meg lehetne oldani. Ugyancsak telefonon egyeztetett a kérdésről Vlagyimir Putyin és Angela Merkel. Az orosz államfő arról biztosította a német miniszterelnököt, hogy mindenképpen tiszteletben tartja a krími választópolgárok döntését. Merkel javaslatot tett arra, hogy nagyszabású EBESZ-misszó érkezzen Ukrajnába, elsősorban az ország keleti részére. Steffen Seibert kormányszóvivő szerint Putyin pozitívan fogadta a kezdeményezést. Krím Legfelsőbb Tanácsa a népszavazás eredményét hétfőn hitelesíti, jelentette be a krími kormány vezetője, Szergej Akszenov.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...