Népszerű a hároméves szakmunkásképző
Utoljára módositva: 2014-06-06 12:08:47

Autószerelő, pék, valamint fodrász-borbély-manikűrös szeretne lenne a Szatmár megyei, 3 éves szakmunkásképzőt választó nyolcadikosok többsége. Ezeken a szakokon túljelentkezés van.

 

Megyei szinten összesen 22 osztály indul ősztől az újból bevezetett szakmunkásképző-rendszerben, melyek közül 6 lesz magyar tannyelvű. A korábbi évekkel ellenétben — amikor a szaklíceumokba bejutottak a kilencedik elvégzése után választhattak, hogy maradnak-e a líceumi osztályban, majd próbálkoznak az érettségivel, illetve hogy mindössze további két évet járnak ki és szakmunkás-diplomát szereznek — a 2014-2015-ös tanévtől már a nyolcadik osztály után döntenek a diákok, hogy 3 éves munkásképzőbe iratkoznak vagy 4 éves szaklíceumi osztályba. Amint Szász Piroska megyei főtanfelügyelő-helyettestől, valamint Adriana Dinga szaktanfelügyelőtől megtudtuk, jelentős túljelentkezés van autószerelő szakon, a sütőipari szakmunkásképző osztályokban, illetve túllépték a megadott létszámot a fordrász-borbély-manikűr-pedikűr szakon is. Az egyéb profilú osztályokban vannak még üres helyek, a diákok újraelosztása pedig szeptemberig, három körben történik majd. Ahol többen jelentkeztek, mint a megszabott osztálylétszám, ott vizsgát szerveznek a nyolcadik osztályos technológia tantárgyból június 10-én. Június végén tartják a nyolcadikosok képességvizsgáját, az itt szerzett osztályzat, a négyéves átlagmédia, valamint a technológia jegy alapján döntenek arról, hogy ki jut be a legnépszerűbb szakokra. Őszig további két beiratkozási szessziót (túljelentkezés esetén további technológia vizsgákat) tartanak — ezek során dől majd el végleg, hogy ki melyik iskolában folytatja tanulmányait. A beiratkozást követően magyar szakon üres helyek a gazdasági líceumban vannak pincér szakon, az Unio-Traian Vuia műszaki líceumban kőműves szakon (itt a 28 helyre mindössze egy diák jelentkezett), illetve épületgépész szakon. A másik három magyar tannyelvű osztályban (Unio-Traian Vuia – autószerelő, valamint a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szaklíceum – autószerelő és kárpitos) túllépték az első körben a létszámot. Mint megtudtuk, két honlapon lehet tájékozódni a szakmunkásképzőkbe történő felvételik kapcsán — megyei szinten a satmar.ro (a tanfelügyelőség weblapja), míg országos szinten az alegetidrumul.ro kínál majd részletes információkat a témában. Ezeken a tervek szerint június 10-től kezdődően minden hasznos információ elérhető lesz majd. Akik az előző években kezdték el szaklíceumi tanulmányaikat, azok a korábbi rendszer szerint folytatják majd az iskolát.

Babos Krisztina

[ohballada-1]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...