Népszerű a hároméves szakmunkásképző
Utoljára módositva: 2014-06-06 12:08:47

Autószerelő, pék, valamint fodrász-borbély-manikűrös szeretne lenne a Szatmár megyei, 3 éves szakmunkásképzőt választó nyolcadikosok többsége. Ezeken a szakokon túljelentkezés van.

 

Megyei szinten összesen 22 osztály indul ősztől az újból bevezetett szakmunkásképző-rendszerben, melyek közül 6 lesz magyar tannyelvű. A korábbi évekkel ellenétben — amikor a szaklíceumokba bejutottak a kilencedik elvégzése után választhattak, hogy maradnak-e a líceumi osztályban, majd próbálkoznak az érettségivel, illetve hogy mindössze további két évet járnak ki és szakmunkás-diplomát szereznek — a 2014-2015-ös tanévtől már a nyolcadik osztály után döntenek a diákok, hogy 3 éves munkásképzőbe iratkoznak vagy 4 éves szaklíceumi osztályba. Amint Szász Piroska megyei főtanfelügyelő-helyettestől, valamint Adriana Dinga szaktanfelügyelőtől megtudtuk, jelentős túljelentkezés van autószerelő szakon, a sütőipari szakmunkásképző osztályokban, illetve túllépték a megadott létszámot a fordrász-borbély-manikűr-pedikűr szakon is. Az egyéb profilú osztályokban vannak még üres helyek, a diákok újraelosztása pedig szeptemberig, három körben történik majd. Ahol többen jelentkeztek, mint a megszabott osztálylétszám, ott vizsgát szerveznek a nyolcadik osztályos technológia tantárgyból június 10-én. Június végén tartják a nyolcadikosok képességvizsgáját, az itt szerzett osztályzat, a négyéves átlagmédia, valamint a technológia jegy alapján döntenek arról, hogy ki jut be a legnépszerűbb szakokra. Őszig további két beiratkozási szessziót (túljelentkezés esetén további technológia vizsgákat) tartanak — ezek során dől majd el végleg, hogy ki melyik iskolában folytatja tanulmányait. A beiratkozást követően magyar szakon üres helyek a gazdasági líceumban vannak pincér szakon, az Unio-Traian Vuia műszaki líceumban kőműves szakon (itt a 28 helyre mindössze egy diák jelentkezett), illetve épületgépész szakon. A másik három magyar tannyelvű osztályban (Unio-Traian Vuia – autószerelő, valamint a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szaklíceum – autószerelő és kárpitos) túllépték az első körben a létszámot. Mint megtudtuk, két honlapon lehet tájékozódni a szakmunkásképzőkbe történő felvételik kapcsán — megyei szinten a satmar.ro (a tanfelügyelőség weblapja), míg országos szinten az alegetidrumul.ro kínál majd részletes információkat a témában. Ezeken a tervek szerint június 10-től kezdődően minden hasznos információ elérhető lesz majd. Akik az előző években kezdték el szaklíceumi tanulmányaikat, azok a korábbi rendszer szerint folytatják majd az iskolát.

Babos Krisztina

[ohballada-1]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...