Népszerű vidéken a kisgazda egylet
Utoljára módositva: 2014-10-06 10:48:30

Fél év alatt körülbelül 50 Szatmár megyei gazdálkodó csatlakozott az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kisgazda egyletéhez. A kezdeményezésnek különösen nagy sikere van a svábok körében.

 

Seres Ferenc

Megközelítőleg 50 szatmári gazdálkodó csatlakozott eddig az EMNP által kezdeményezett kisgazda egylethez, akik birtokában több mint 3 ezer hektárnyi terület van. Seres Ferenc, a Néppárt megyei ügyvezető elnöke lapunknak elmondta: elégedett az eddigi eredményekkel, és úgy véli, igen jó esélyük van arra, hogy elérjék a kitűzött céljukat és hathatós segítséget tudjanak nyújtani az embereknek. Amint arról már beszámoltunk, a szatmáriak az érmelléki magyar gazdálkodókat tömörítő kisgazda egyesülettel, valamint a magyar agrárkamarával közösen arra készülnek, hogy kedvezményes árú vetőmaggal, műtrágyával, permetszerekkel lássák el a mezőgazdasággal foglalkozókat annak érdekében, hogy ezek nyereségesen dolgozhassanak. Mindemellett a közös fellépéstől azt remélik, hogy piacot is nyithatnak az itteni termékeknek. Seres Ferenc szerint az állattartókra és a méhészekre is gondolnak, akiknek szintén igyekszenek segíteni annak érdekében, hogy megtérüljenek a befektetéseik. Úgy számolnak: ha sikerül 200–300 ezer hektárnyi partiumi termőterület tulajdonosát bevonniuk az egyesületbe, igen jó áron tudnak majd beszerezni sok, a gazdálkodók számára nélkülözhetetlen eszközt és szert. Mint megtudtuk, a szorgos svábok körében is igen népszerű a kezdeményezés, Kálmándon, Kaplonyban és Teremen is sikert aratott az ötlet, és sokan jelezték, hogy szívesen csatlakoznának. Az elnök szerint a kedvezményes árú szerekhez a tagok már jövő tavasztól hozzáférhetnének — terveik szerint már a vetéshez szükséges magvak beszerzésében is közreműködnének. Mint elmondta, a kedvező fogadtatás annak is köszönhető, hogy a gazdák tudják: ez nem választások előtti mézesmadzag, hisz a Néppárt már jóval az előtt elkezdte a hálózat építését, mielőtt egyáltalán szóba került volna, hogy Szilágyi Zsolt EMNP-színekben megméretkezik az elnökválasztáson.

 

Sabin Gherman Szatmáron

 

A gazdálkodók mellett ugyanakkor a többi párttal is keresi az együttműködés lehetőségét az EMNP — amint az ügyvezető elnök kifejtette, a német fórum irányába is próbálkoznak, főképp, hogy a svábok körében igen jó fogadtatásra talált agrárpolitikai kezdeményezésük. Seres Ferenc szerint a Magyar Polgári Párt (MPP) tagjai és szimpatizánsai is nyitottak a Néppárt irányába, akikkel szeretnék szorosra fűzni az együttműködést, hisz a két alakulat céljai igen közel állnak egymáshoz. Оktóberben lesz az MPP szatmári szervezetének tisztújító gyűlése, azt követően leül majd tárgyalni az új vezetőséggel — mondta Seres, hozzáfűzve: a közeledést nem úgy képzeli el, hogy bármelyik párt megszűnne, mivel fontosnak tartja, hogy mindkettő megtartsa a saját irányvonalát, arculatát. Emellett, mint megtudtuk, román szervezetekkel is keresi a kapcsolatot az EMNP, mivel úgy vélik, szükséges párbeszédet folytatniuk minden olyan helyi szervezettel, mely erre nyitott. „Az autonómiával egyetlen probléma van: az emberek még nem értik, hogy pontosan mit is jelent. Ezt el kell nekik magyaráznunk, meg kell értetni mindenkivel, hogy az önrendelkezés egyaránt jó a magyaroknak, a románoknak és a sváboknak” — magyarázta Seres Ferenc, aki szerint az, hogy egyesek ferde szemmel néznek az autonómiatörekvésekre, az a rossz politika, a félretájékoztatás és a megosztó törekvések eredménye. Kifejtette: egyebek mellett a románok felé való nyitást szolgálja az is, hogy meghívták Szatmárnémetibe a közismert újságírót, tévés műsorvezetőt, Sabin Ghermant, aki a rendszerváltás után egyike volt az elsőknek, akik nyíltan kezdték hirdetni az erdélyi önrendelkezés eszméjét. A román autonómiaharcossal nyílt fórum keretében lesz majd lehetőség beszélgetni — a találkozóra a következő egy hónapban kerül majd sor.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...