Népszerű vidéken a kisgazda egylet
Utoljára módositva: 2014-10-06 10:48:30

Fél év alatt körülbelül 50 Szatmár megyei gazdálkodó csatlakozott az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kisgazda egyletéhez. A kezdeményezésnek különösen nagy sikere van a svábok körében.

 

Seres Ferenc

Megközelítőleg 50 szatmári gazdálkodó csatlakozott eddig az EMNP által kezdeményezett kisgazda egylethez, akik birtokában több mint 3 ezer hektárnyi terület van. Seres Ferenc, a Néppárt megyei ügyvezető elnöke lapunknak elmondta: elégedett az eddigi eredményekkel, és úgy véli, igen jó esélyük van arra, hogy elérjék a kitűzött céljukat és hathatós segítséget tudjanak nyújtani az embereknek. Amint arról már beszámoltunk, a szatmáriak az érmelléki magyar gazdálkodókat tömörítő kisgazda egyesülettel, valamint a magyar agrárkamarával közösen arra készülnek, hogy kedvezményes árú vetőmaggal, műtrágyával, permetszerekkel lássák el a mezőgazdasággal foglalkozókat annak érdekében, hogy ezek nyereségesen dolgozhassanak. Mindemellett a közös fellépéstől azt remélik, hogy piacot is nyithatnak az itteni termékeknek. Seres Ferenc szerint az állattartókra és a méhészekre is gondolnak, akiknek szintén igyekszenek segíteni annak érdekében, hogy megtérüljenek a befektetéseik. Úgy számolnak: ha sikerül 200–300 ezer hektárnyi partiumi termőterület tulajdonosát bevonniuk az egyesületbe, igen jó áron tudnak majd beszerezni sok, a gazdálkodók számára nélkülözhetetlen eszközt és szert. Mint megtudtuk, a szorgos svábok körében is igen népszerű a kezdeményezés, Kálmándon, Kaplonyban és Teremen is sikert aratott az ötlet, és sokan jelezték, hogy szívesen csatlakoznának. Az elnök szerint a kedvezményes árú szerekhez a tagok már jövő tavasztól hozzáférhetnének — terveik szerint már a vetéshez szükséges magvak beszerzésében is közreműködnének. Mint elmondta, a kedvező fogadtatás annak is köszönhető, hogy a gazdák tudják: ez nem választások előtti mézesmadzag, hisz a Néppárt már jóval az előtt elkezdte a hálózat építését, mielőtt egyáltalán szóba került volna, hogy Szilágyi Zsolt EMNP-színekben megméretkezik az elnökválasztáson.

 

Sabin Gherman Szatmáron

 

A gazdálkodók mellett ugyanakkor a többi párttal is keresi az együttműködés lehetőségét az EMNP — amint az ügyvezető elnök kifejtette, a német fórum irányába is próbálkoznak, főképp, hogy a svábok körében igen jó fogadtatásra talált agrárpolitikai kezdeményezésük. Seres Ferenc szerint a Magyar Polgári Párt (MPP) tagjai és szimpatizánsai is nyitottak a Néppárt irányába, akikkel szeretnék szorosra fűzni az együttműködést, hisz a két alakulat céljai igen közel állnak egymáshoz. Оktóberben lesz az MPP szatmári szervezetének tisztújító gyűlése, azt követően leül majd tárgyalni az új vezetőséggel — mondta Seres, hozzáfűzve: a közeledést nem úgy képzeli el, hogy bármelyik párt megszűnne, mivel fontosnak tartja, hogy mindkettő megtartsa a saját irányvonalát, arculatát. Emellett, mint megtudtuk, román szervezetekkel is keresi a kapcsolatot az EMNP, mivel úgy vélik, szükséges párbeszédet folytatniuk minden olyan helyi szervezettel, mely erre nyitott. „Az autonómiával egyetlen probléma van: az emberek még nem értik, hogy pontosan mit is jelent. Ezt el kell nekik magyaráznunk, meg kell értetni mindenkivel, hogy az önrendelkezés egyaránt jó a magyaroknak, a románoknak és a sváboknak” — magyarázta Seres Ferenc, aki szerint az, hogy egyesek ferde szemmel néznek az autonómiatörekvésekre, az a rossz politika, a félretájékoztatás és a megosztó törekvések eredménye. Kifejtette: egyebek mellett a románok felé való nyitást szolgálja az is, hogy meghívták Szatmárnémetibe a közismert újságírót, tévés műsorvezetőt, Sabin Ghermant, aki a rendszerváltás után egyike volt az elsőknek, akik nyíltan kezdték hirdetni az erdélyi önrendelkezés eszméjét. A román autonómiaharcossal nyílt fórum keretében lesz majd lehetőség beszélgetni — a találkozóra a következő egy hónapban kerül majd sor.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...