Néptánc-kurzus és táncház Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-09-15 13:32:13

A hétfőn kezdődő iskolai tanév egyúttal azt is jelenti, hogy a rekettyések számára ismét indulnak, illetve folytatódnak a foglalkozások. A Rekettye Kulturális Egyesület vezetőjét, Székely Sárát kérdeztük az induló programokról és a táncháztalálkozóról.

 

Egyre népszerűbbek a Rekettye Kulturális Egyesület foglalkozásai, októberben pedig táncházat is szerveznek

A Rekettye Kulturális Egyesület megalakulása óta azzal foglalkozik, hogy a néptáncot és a népi mesterségeket életben tartsa, továbbörökítse és minél szélesebb körben megismertesse. Tavaly is rengeteg gyermeket és szülőt sikerült megmozgatniuk, rávenniük arra, hogy részt vegyenek az egyesület által szervezett rendezvényeken: havi rendszerességgel élőzenés táncházat szerveztek, kicsiknek és nagyoknak, a Károlyi-kastélyban működő Művelődési Központban pedig hetente zajlott a néptáncoktatás. Több százan vettek részt programjaikon, igazán széles rétegekhez sikerült eljutniuk.

„A 2014–15-ös tanévet a Rekettye Kulturális Egyesület a népzenének szenteli. Eddigi tevékenységeik mellett a hangszeres népzenei képzésre szeretnének nagy hangsúlyt fektetni. Megtudtuk, hogy Erdélyben és Partiumban Szatmár megye az egyetlen, ahol nem működik népi zenekar. Ezt a hiányt szeretné az egyesületünk pótolni. Első lépésként megszerveztünk egy népzenei tábort, ahol 54 gyermek ismerkedhetett meg olyan népi hangszerekkel, mint a citera és népi furulya Agárdi Éva citeraoktató és Bíró István furulyatanár, a Nyíregyházi Zenei Intézet szakoktatóinak segítségével. Szeptember 15-től rendszeresítjük a népzeneoktatást. Ez azt jelenti, hogy keddenként a gyermekek és a felnőttek is citeraórákon vehetnek részt, míg szerdánként furulyaórákon. Tovább folytatjuk a Rekettye Kulturális Egyesület és a Nagykárolyi Művelődési Központ közös szervezésében a néptáncoktatást a mátészalkai Filep Lászlóval. Keddenként 16 órától a kezdő csoportba várják a 6–9 éves gyermekeket, 16.45-től a Rekettyécske, 17.30-tól a Rekettye Utánpótlás, illetve 18.30-tól a Rekettye tagjait. A tavalyi csoportok mellett jövő keddtől egy új csoportot is indítunk, a nagy érdeklődésre való tekintettel” — tájékoztatott Székely Sára. A foglalkozásokra jelentkezni, valamint bővebb felvilágosítást kapni Székely Sáránál lehet, a 0745-149251-es telefonszámon.

Táncháztalálkozó is lesz

Az állandó foglalkozásokon kívül megszervezik az éves nagyrendezvényüket, a Nagykárolyi Táncháztalálkozót, mely idén a 14. kiadásához érkezett. Október 25-én zajlik az idei találkozó, a korábbi években megszokott forgatókönyv szerint. Délelőtt 10 órától a gyermekeket és felnőtteket kézműves-foglalkozásokra várják, ahol idén lesz bogozás, gyöngyfűzés, fafaragás, íjászat, bőrkarkötő-készítés. 12 órától gyerektáncházat tartanak, 18 órától pedig gálaműsoron vehetnek részt az érdeklődők. A táncház 21 órától kezdődik majd. A kézműves-foglalkozásokra a gyerekeknek a belépődíj 3 lejbe kerül, a gálaműsort pedig 7 lejes belépő fejében tekinthetik meg az érdeklődők. Az egész napos program helyszíne a Szent László Közösségi Ház lesz.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mivel leped meg a párod Valentin-nap alkalmából?
Mozival
Romantikus vacsorával
Virággal vagy édességgel
Ékszerrel
Nem szoktuk ünnepelni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...