Néptánc-kurzus és táncház Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-09-15 13:32:13

A hétfőn kezdődő iskolai tanév egyúttal azt is jelenti, hogy a rekettyések számára ismét indulnak, illetve folytatódnak a foglalkozások. A Rekettye Kulturális Egyesület vezetőjét, Székely Sárát kérdeztük az induló programokról és a táncháztalálkozóról.

 

Egyre népszerűbbek a Rekettye Kulturális Egyesület foglalkozásai, októberben pedig táncházat is szerveznek

A Rekettye Kulturális Egyesület megalakulása óta azzal foglalkozik, hogy a néptáncot és a népi mesterségeket életben tartsa, továbbörökítse és minél szélesebb körben megismertesse. Tavaly is rengeteg gyermeket és szülőt sikerült megmozgatniuk, rávenniük arra, hogy részt vegyenek az egyesület által szervezett rendezvényeken: havi rendszerességgel élőzenés táncházat szerveztek, kicsiknek és nagyoknak, a Károlyi-kastélyban működő Művelődési Központban pedig hetente zajlott a néptáncoktatás. Több százan vettek részt programjaikon, igazán széles rétegekhez sikerült eljutniuk.

„A 2014–15-ös tanévet a Rekettye Kulturális Egyesület a népzenének szenteli. Eddigi tevékenységeik mellett a hangszeres népzenei képzésre szeretnének nagy hangsúlyt fektetni. Megtudtuk, hogy Erdélyben és Partiumban Szatmár megye az egyetlen, ahol nem működik népi zenekar. Ezt a hiányt szeretné az egyesületünk pótolni. Első lépésként megszerveztünk egy népzenei tábort, ahol 54 gyermek ismerkedhetett meg olyan népi hangszerekkel, mint a citera és népi furulya Agárdi Éva citeraoktató és Bíró István furulyatanár, a Nyíregyházi Zenei Intézet szakoktatóinak segítségével. Szeptember 15-től rendszeresítjük a népzeneoktatást. Ez azt jelenti, hogy keddenként a gyermekek és a felnőttek is citeraórákon vehetnek részt, míg szerdánként furulyaórákon. Tovább folytatjuk a Rekettye Kulturális Egyesület és a Nagykárolyi Művelődési Központ közös szervezésében a néptáncoktatást a mátészalkai Filep Lászlóval. Keddenként 16 órától a kezdő csoportba várják a 6–9 éves gyermekeket, 16.45-től a Rekettyécske, 17.30-tól a Rekettye Utánpótlás, illetve 18.30-tól a Rekettye tagjait. A tavalyi csoportok mellett jövő keddtől egy új csoportot is indítunk, a nagy érdeklődésre való tekintettel” — tájékoztatott Székely Sára. A foglalkozásokra jelentkezni, valamint bővebb felvilágosítást kapni Székely Sáránál lehet, a 0745-149251-es telefonszámon.

Táncháztalálkozó is lesz

Az állandó foglalkozásokon kívül megszervezik az éves nagyrendezvényüket, a Nagykárolyi Táncháztalálkozót, mely idén a 14. kiadásához érkezett. Október 25-én zajlik az idei találkozó, a korábbi években megszokott forgatókönyv szerint. Délelőtt 10 órától a gyermekeket és felnőtteket kézműves-foglalkozásokra várják, ahol idén lesz bogozás, gyöngyfűzés, fafaragás, íjászat, bőrkarkötő-készítés. 12 órától gyerektáncházat tartanak, 18 órától pedig gálaműsoron vehetnek részt az érdeklődők. A táncház 21 órától kezdődik majd. A kézműves-foglalkozásokra a gyerekeknek a belépődíj 3 lejbe kerül, a gálaműsort pedig 7 lejes belépő fejében tekinthetik meg az érdeklődők. Az egész napos program helyszíne a Szent László Közösségi Ház lesz.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...