Néptáncos seregszemle — negyedszer
Utoljára módositva: 2014-06-10 09:42:44

Szombaton tartották Szatmárnémeti központjában a Jeles Piros Pünkösd Napján elnevezésű hagyományőrző rendezvényt, melynek keretében 400 táncos lépett fel. Az érdeklődők kézműves-foglalkozásokba, valamint a szabadtéri táncházba is bekapcsolódhattak.

 

A nagy meleg ellenére sokan gyűltek össze szombaton az idén negyedik alkalommal megszervezett néptáncgálára. A Jeles Piros Pünkösd Napján névre keresztelt néptáncos seregszemle keretében közel 400-an léptek színpadra. Gyerekekből álló együttesek és felnőttek egyaránt jókedvűen ropták a táncot a szatmárnémeti városközpontban levő rendezvénygödör színpadán. A magyar néptánc-találkozót a hagyományőrző központ szervezi a megyei önkormányzat finanszírozásával. A rendezvénysorozat első két kiadására a Szakszervezetek Művelődési Házában került sor, tavalytól azonban kiköltöztek, és bővült a program is. Amint Nagy Orbán főszervezőtől megtudtuk, azért váltottak helyszínt, mert egyrészt úgy gondolták, hogy az évnek ebben a szakában az emberek szívesebben vesznek részt szabadtéri rendezvényeken, másrészt pedig ez a megoldás adott lehetőséget arra, hogy táncházat is tartsanak, valamint hogy kézműves-foglalkozásokkal is színesítsék a felhozatalt. Több mint húsz, zömében vidéki gyerek-tánccsoport lépett színpadra, a bemutatókat követően pedig a Duna Televízió Felszállott a páva című vetélkedőjéből ismert kolozsvári együttes, a Tokos zenekar húzta a talpalávalót a szabadtéri táncházhoz. Nagy sikernek örvendtek a kézműves-foglalkozások is. Amint Somi Judit gyöngyfűzőtől megtudtuk, az Aranykapu Kulturális Egyesület műhelyeiben az agyagozás, a gyöngyfűzés, a rongybaba- és a csokornyakkendő-készítés rejtelmeibe tekinthettek be az érdeklődők, ugyanakkor kavicsokra festettek népi motívumokat, valamint falovacskákat rakhattak össze előre elkészített darabokból. A Borókagyökér Egyesületnél is folyt a munka egész délután. Amint Veress Adél lapunknak elmondta, náluk makramé karkötők készültek, továbbá a gyöngyfűzéssel ismerkedhettek a gyerekek, emellett pedig a bútorfestési technikákba is betekinthettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...