Néptáncos seregszemle — negyedszer
Utoljára módositva: 2014-06-10 09:42:44

Szombaton tartották Szatmárnémeti központjában a Jeles Piros Pünkösd Napján elnevezésű hagyományőrző rendezvényt, melynek keretében 400 táncos lépett fel. Az érdeklődők kézműves-foglalkozásokba, valamint a szabadtéri táncházba is bekapcsolódhattak.

 

A nagy meleg ellenére sokan gyűltek össze szombaton az idén negyedik alkalommal megszervezett néptáncgálára. A Jeles Piros Pünkösd Napján névre keresztelt néptáncos seregszemle keretében közel 400-an léptek színpadra. Gyerekekből álló együttesek és felnőttek egyaránt jókedvűen ropták a táncot a szatmárnémeti városközpontban levő rendezvénygödör színpadán. A magyar néptánc-találkozót a hagyományőrző központ szervezi a megyei önkormányzat finanszírozásával. A rendezvénysorozat első két kiadására a Szakszervezetek Művelődési Házában került sor, tavalytól azonban kiköltöztek, és bővült a program is. Amint Nagy Orbán főszervezőtől megtudtuk, azért váltottak helyszínt, mert egyrészt úgy gondolták, hogy az évnek ebben a szakában az emberek szívesebben vesznek részt szabadtéri rendezvényeken, másrészt pedig ez a megoldás adott lehetőséget arra, hogy táncházat is tartsanak, valamint hogy kézműves-foglalkozásokkal is színesítsék a felhozatalt. Több mint húsz, zömében vidéki gyerek-tánccsoport lépett színpadra, a bemutatókat követően pedig a Duna Televízió Felszállott a páva című vetélkedőjéből ismert kolozsvári együttes, a Tokos zenekar húzta a talpalávalót a szabadtéri táncházhoz. Nagy sikernek örvendtek a kézműves-foglalkozások is. Amint Somi Judit gyöngyfűzőtől megtudtuk, az Aranykapu Kulturális Egyesület műhelyeiben az agyagozás, a gyöngyfűzés, a rongybaba- és a csokornyakkendő-készítés rejtelmeibe tekinthettek be az érdeklődők, ugyanakkor kavicsokra festettek népi motívumokat, valamint falovacskákat rakhattak össze előre elkészített darabokból. A Borókagyökér Egyesületnél is folyt a munka egész délután. Amint Veress Adél lapunknak elmondta, náluk makramé karkötők készültek, továbbá a gyöngyfűzéssel ismerkedhettek a gyerekek, emellett pedig a bútorfestési technikákba is betekinthettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...