Néptánctábor lesz júliusban
Utoljára módositva: 2019-06-07 10:43:01

Huszonharmadik alkalommal várja július 7–13 között a gyerkőcöket a Néptánc- és kézművestábor (no meg Benedek Árpi bácsi) az avasi dombok és a muzsdaji tó találkozásánál, Avasújvárosban.

Lassan közeledik a nagyvakáció, és itt az ideje számba venni a nyaralási programokat, lehetőségeket — a már több mint két évtizede (méltán) nagy népszerűségnek örvendő Néptánc- és kézművestábor idén július 7-én nyitja kapuit Avasújvárosban. A tábor célja a kezdetektől változatlan: ismerjék és szeressék meg a kicsik s a nagyobbak a szatmári néptáncot, népdalokat, hisz köztudott, hogy a néptánc fejleszti a ritmusérzéket és a zenei képességeket, elősegíti a térérzékelést, javítja a testtartást, a mozgáskoordinációt és a kommunikációs készségeket, kitűnő közösségteremtő, erősíti az összetartozás érzését — s mindezek mellett nagyszerű szórakozási lehetőség is. A tábor néptáncoktatói a nagyváradi Benedek Árpád táncpedagógus, valamint Dimény Eszter, Konrád Tamás és Brugós Anikó (egykori tanítványok), a résztvevők füzetbe rendezve kapják meg a teljes szatmári táncrend dalait, a népdalok egy része pedig Fejér Kálmán Rózsát hintettem gyalogútra című kötetéből való. A népzenét természetesen most is a nagyváradi Csillagocska zenekar szolgáltatja a tájainkon szintén nem ismeretlen Soroglya zenekarral közösen, s a zenekar tagjai a hangszereiket is bemutatják, valamint közreműködnek az énekoktatás során, az esti táncházakban pedig jelentős szerepet kapnak más tájegységek táncai.

A július 7–13. közötti tábor programját a délelőtt, délután oktatott szatmári néptánc és a napi egyórás népdaléneklés, valamint a citera- és furulyaoktatás mellett változatos kézműves-foglalkozások egészítik ki — fazekaskorongozás, keresztszemezés, hímzés (varrás), bőrözés, papírfonás, az alkotásokat pedig természetesen hazavihetik — s minden este 19 órától táncház zárja a napot, míg a tábor a hagyományos Gálaműsorral és tábortűzzel ér véget.

Akárcsak tavaly, idén is korosztály szerint két csoportban (7–10 év közötti kicsik és 11–15 év közötti nagyok) zajlik az oktatás, és hasznos tudni a táborba jelentkező gyermekeknek és kísérőiknek: tízfős csoportok jelentkezését is várják kísérő tanárral/felvigyázóval; a résztvevőknek önköltségen kell eljutniuk a tábor helyszínére július 7-én, vasárnap 17 órára; az elszállásolás az avasújvárosi Mujdeni szobákban történik azoknak, akik messzebbről érkeznek, mint 40 km — a legfontosabb tudnivaló pedig: jelentkezni legkésőbb június 15-ig lehet a 0746.595.544-es telefonszámon.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...