Népvándorlás volt az átkelőknél
Utoljára módositva: 2019-09-03 17:07:22

Az egyik legforróbb és legzsúfoltabb hétvégét „élték meg” az átkelők, a három nap alatt 1 149 000-en lépték át az országhatárt, mindenhol torlódások voltak, Pete is vörös kód alatt „égett”.

Mondhatni az utolsó percig kitolták az itthoni vakációzást a romániai vendégmunkások, s a két-három hétnyi szabadság-itthonlét után a legtöbben a hátunk mögött hagyott hétvégén indultak vissza Európa különböző országaiban lévő második otthonuk felé. A nagy roham (a kisebb ugyanis egy héttel korábban volt) már pénteken elkezdődött, amikor kora reggeltől egymás után gurultak be az itthoni finomságokkal alaposan felpakolt autók a vámokba, ahol értelemszerűen gyorsan másfél-két órás várakozásra kárhoztatott kocsisorok torlódtak össze — nem volt ez másként az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító Pete–Csengersima átkelőnél sem, ahol előbb az autóbusz-, majd a kamionsávot is megnyitották a kilépők előtt, ami némileg gördülékenyebbé tette ugyan az átkelést, de csak ideig-óráig, s hamarosan ismét Pete közepéig ért a kocsisor. Szombaton délelőtt már a közlekedésrendészek irányították, pontosabban terelték az autósokat a Nagypeleske–Zajta ideiglenes átkelő felé, vasárnap azonban ismét csak a petei várakozás maradt. Sokan startból a csanálosi átkelőt választották, de ott sem volt egyszerűbb az átjutás, a három megnyitott kilépősáv ellenére a kocsisor legtöbbször a falu széléig ért, közel egyórás várakozásra kényszerítve a világnak indulókat. Nem kevesen — okulva a folyamatosan frissülő határrendészeti helyzetjelentésből — döntöttek úgy, hogy a „kerülő” ellenére inkább a mindössze 10–15 perces várakozással kecsegtető érmihályfalvi átkelőt választják, s bár szombaton és vasárnap a déli, kora délutáni órákban valamennyivel megnőtt a várakozási idő, még mindig ott lehetett a leggyorsabban átlépni az országhatárt.

A határrendészet összesítése értelmében péntek reggeltől hétfő reggelig 659 000 utas és 157 700 jármű lépett ki, illetve 489 600 utas és 119 800 jármű lépett be Románia területére — hiszen nagyon sokan időzítették a külföldi vakációból való hazatérést a naptári nyár utolsó napjaira.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...