Népvándorlás volt az átkelőknél
Utoljára módositva: 2019-09-03 17:07:22

Az egyik legforróbb és legzsúfoltabb hétvégét „élték meg” az átkelők, a három nap alatt 1 149 000-en lépték át az országhatárt, mindenhol torlódások voltak, Pete is vörös kód alatt „égett”.

Mondhatni az utolsó percig kitolták az itthoni vakációzást a romániai vendégmunkások, s a két-három hétnyi szabadság-itthonlét után a legtöbben a hátunk mögött hagyott hétvégén indultak vissza Európa különböző országaiban lévő második otthonuk felé. A nagy roham (a kisebb ugyanis egy héttel korábban volt) már pénteken elkezdődött, amikor kora reggeltől egymás után gurultak be az itthoni finomságokkal alaposan felpakolt autók a vámokba, ahol értelemszerűen gyorsan másfél-két órás várakozásra kárhoztatott kocsisorok torlódtak össze — nem volt ez másként az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító Pete–Csengersima átkelőnél sem, ahol előbb az autóbusz-, majd a kamionsávot is megnyitották a kilépők előtt, ami némileg gördülékenyebbé tette ugyan az átkelést, de csak ideig-óráig, s hamarosan ismét Pete közepéig ért a kocsisor. Szombaton délelőtt már a közlekedésrendészek irányították, pontosabban terelték az autósokat a Nagypeleske–Zajta ideiglenes átkelő felé, vasárnap azonban ismét csak a petei várakozás maradt. Sokan startból a csanálosi átkelőt választották, de ott sem volt egyszerűbb az átjutás, a három megnyitott kilépősáv ellenére a kocsisor legtöbbször a falu széléig ért, közel egyórás várakozásra kényszerítve a világnak indulókat. Nem kevesen — okulva a folyamatosan frissülő határrendészeti helyzetjelentésből — döntöttek úgy, hogy a „kerülő” ellenére inkább a mindössze 10–15 perces várakozással kecsegtető érmihályfalvi átkelőt választják, s bár szombaton és vasárnap a déli, kora délutáni órákban valamennyivel megnőtt a várakozási idő, még mindig ott lehetett a leggyorsabban átlépni az országhatárt.

A határrendészet összesítése értelmében péntek reggeltől hétfő reggelig 659 000 utas és 157 700 jármű lépett ki, illetve 489 600 utas és 119 800 jármű lépett be Románia területére — hiszen nagyon sokan időzítették a külföldi vakációból való hazatérést a naptári nyár utolsó napjaira.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...