Nettó bér és munkaviszony
Utoljára módositva: 2017-12-14 14:09:34

A kereskedelmi kamara kezdeményezésére tájékoztatót tartottak az adótörvénykönyv-módosítás és a minimálbér-emelés jelentette változásokról.

Sok bajuk lesz ez év végén és a jövő év elején a könyvelőknek és az alkalmazotti bérszámfejtést végző munkatársaknak, sok olyan változás lesz pénzügyi, adóügyi és munkaügyi téren 2018-tól, amelyekről még így, két héttel életbe lépésük előtt sem lehet biztosat tudni. A Szatmár Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Mezőgazdasági Kamara (CCIASM) azért kérte gyűléstermébe tegnap a területi munkaügyi felügyelőség és a megyei pénzügyi igazgatóság munkatársait, hogy tájékoztassák a cégek illetékeseit és a magánvállalkozókat a várható módosítások következményeiről. Daniela Culic, a CCIASM igazgatója elmondta, hogy nem véglegesek ugyan a módosítások, mert még tárgyalnak róluk, de az ezekre való felkészülés időkerete is nagyon szűk, úgyhogy a megbeszélés nem éppen tárgytalan.

Ioan Flore, a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) munkatársa a munkaviszonyokban jövő évtől várható módosításokról beszélt. Szóba hozta az egyéni és kollektív munkaszerződésekre vonatkozó előírásokat, értelmezése szerint a munkaadóknak csak a munkaszerződés tárgyalását — bizonyíthatóan — kötelességük kezdeményezni, nem vonhatók felelősségre, ha nem köt ilyet alkalmazó és alkalmazotti közösség. Flore számít arra, hogy a határidő közelsége nem bírja majd a terhelést az elektronikus munkaügyi nyilvántartó (revisal), de szerinte a nyilvántartásba vétel megtörténik akkor is, ha a visszaigazolás csak később érkezik meg. Ugyanakkor a munkaügyi szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy megfontolás tárgyát képezi egy olyan módosítás is, hogy húsznapos határidővel lehet majd jelenteni a munkaszerződésekben vagy azok mellékleteiben történt változásokat, s ha ezt elfogadják a következő kormányülésen, januárban is lehet majd revisalrendszerhez kötött adatokat közölni.

Az adótörvénykönyv cégeket és egyéni vállalkozókat érintő, jövő évtől várható változásairól Angela Marinescu, a Szatmár Megyei Pénzügyi Igazgatóság munkatársa beszélt, külön felhívva a figyelmet, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás fog többe kerülni a munkaadóknak abban az esetben, ha jövőre is az idei nettó fizetést szeretnék megadni az alkalmazottaknak. Nyolc órában dolgozók nettójának megőrzése esetén viszont pár lejjel még kevesebbet is fizethet a munkaadó úgy, hogy közben az alkalmazott nettó keresete sem csökken.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...