Nettó bér és munkaviszony
Utoljára módositva: 2017-12-14 14:09:34

A kereskedelmi kamara kezdeményezésére tájékoztatót tartottak az adótörvénykönyv-módosítás és a minimálbér-emelés jelentette változásokról.

Sok bajuk lesz ez év végén és a jövő év elején a könyvelőknek és az alkalmazotti bérszámfejtést végző munkatársaknak, sok olyan változás lesz pénzügyi, adóügyi és munkaügyi téren 2018-tól, amelyekről még így, két héttel életbe lépésük előtt sem lehet biztosat tudni. A Szatmár Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Mezőgazdasági Kamara (CCIASM) azért kérte gyűléstermébe tegnap a területi munkaügyi felügyelőség és a megyei pénzügyi igazgatóság munkatársait, hogy tájékoztassák a cégek illetékeseit és a magánvállalkozókat a várható módosítások következményeiről. Daniela Culic, a CCIASM igazgatója elmondta, hogy nem véglegesek ugyan a módosítások, mert még tárgyalnak róluk, de az ezekre való felkészülés időkerete is nagyon szűk, úgyhogy a megbeszélés nem éppen tárgytalan.

Ioan Flore, a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) munkatársa a munkaviszonyokban jövő évtől várható módosításokról beszélt. Szóba hozta az egyéni és kollektív munkaszerződésekre vonatkozó előírásokat, értelmezése szerint a munkaadóknak csak a munkaszerződés tárgyalását — bizonyíthatóan — kötelességük kezdeményezni, nem vonhatók felelősségre, ha nem köt ilyet alkalmazó és alkalmazotti közösség. Flore számít arra, hogy a határidő közelsége nem bírja majd a terhelést az elektronikus munkaügyi nyilvántartó (revisal), de szerinte a nyilvántartásba vétel megtörténik akkor is, ha a visszaigazolás csak később érkezik meg. Ugyanakkor a munkaügyi szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy megfontolás tárgyát képezi egy olyan módosítás is, hogy húsznapos határidővel lehet majd jelenteni a munkaszerződésekben vagy azok mellékleteiben történt változásokat, s ha ezt elfogadják a következő kormányülésen, januárban is lehet majd revisalrendszerhez kötött adatokat közölni.

Az adótörvénykönyv cégeket és egyéni vállalkozókat érintő, jövő évtől várható változásairól Angela Marinescu, a Szatmár Megyei Pénzügyi Igazgatóság munkatársa beszélt, külön felhívva a figyelmet, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás fog többe kerülni a munkaadóknak abban az esetben, ha jövőre is az idei nettó fizetést szeretnék megadni az alkalmazottaknak. Nyolc órában dolgozók nettójának megőrzése esetén viszont pár lejjel még kevesebbet is fizethet a munkaadó úgy, hogy közben az alkalmazott nettó keresete sem csökken.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...