Nettó bér és munkaviszony
Utoljára módositva: 2017-12-14 14:09:34

A kereskedelmi kamara kezdeményezésére tájékoztatót tartottak az adótörvénykönyv-módosítás és a minimálbér-emelés jelentette változásokról.

Sok bajuk lesz ez év végén és a jövő év elején a könyvelőknek és az alkalmazotti bérszámfejtést végző munkatársaknak, sok olyan változás lesz pénzügyi, adóügyi és munkaügyi téren 2018-tól, amelyekről még így, két héttel életbe lépésük előtt sem lehet biztosat tudni. A Szatmár Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Mezőgazdasági Kamara (CCIASM) azért kérte gyűléstermébe tegnap a területi munkaügyi felügyelőség és a megyei pénzügyi igazgatóság munkatársait, hogy tájékoztassák a cégek illetékeseit és a magánvállalkozókat a várható módosítások következményeiről. Daniela Culic, a CCIASM igazgatója elmondta, hogy nem véglegesek ugyan a módosítások, mert még tárgyalnak róluk, de az ezekre való felkészülés időkerete is nagyon szűk, úgyhogy a megbeszélés nem éppen tárgytalan.

Ioan Flore, a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) munkatársa a munkaviszonyokban jövő évtől várható módosításokról beszélt. Szóba hozta az egyéni és kollektív munkaszerződésekre vonatkozó előírásokat, értelmezése szerint a munkaadóknak csak a munkaszerződés tárgyalását — bizonyíthatóan — kötelességük kezdeményezni, nem vonhatók felelősségre, ha nem köt ilyet alkalmazó és alkalmazotti közösség. Flore számít arra, hogy a határidő közelsége nem bírja majd a terhelést az elektronikus munkaügyi nyilvántartó (revisal), de szerinte a nyilvántartásba vétel megtörténik akkor is, ha a visszaigazolás csak később érkezik meg. Ugyanakkor a munkaügyi szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy megfontolás tárgyát képezi egy olyan módosítás is, hogy húsznapos határidővel lehet majd jelenteni a munkaszerződésekben vagy azok mellékleteiben történt változásokat, s ha ezt elfogadják a következő kormányülésen, januárban is lehet majd revisalrendszerhez kötött adatokat közölni.

Az adótörvénykönyv cégeket és egyéni vállalkozókat érintő, jövő évtől várható változásairól Angela Marinescu, a Szatmár Megyei Pénzügyi Igazgatóság munkatársa beszélt, külön felhívva a figyelmet, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás fog többe kerülni a munkaadóknak abban az esetben, ha jövőre is az idei nettó fizetést szeretnék megadni az alkalmazottaknak. Nyolc órában dolgozók nettójának megőrzése esetén viszont pár lejjel még kevesebbet is fizethet a munkaadó úgy, hogy közben az alkalmazott nettó keresete sem csökken.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...