Nevelőszülők – Mennyit ér és mire elég 600 lej?
Utoljára módositva: 2018-06-22 09:35:54

Lehet azon vitázni, hogy sok-e vagy kevés 600 lej, de az biztos: egy gyermek egyhavi ellátását (nem csak élelmezését!) igencsak szűkösen fedezi, főleg, ha speciális szükségletű a gyermek.

 

Hivatásos nevelőszülőnek lenni nem egyszerű feladat — egyrészt erről a hivatásról számos hiedelem, kedvező vagy éppen kimondottan negatív vélemény hallható, olvasható, a közvélemény gyakran fogalmaz meg leegyszerűsített és szélsőséges ítéleteket, s míg az emberek egy csoportja gyanakvással figyeli a nevelőcsaládok tevékenységét, mások rendkívülinek tartják vállalásukat. Másrészt pedig — bár a majd’ két évtizede elkezdődött gyermekvédelmi reform folyamata során számos látványos változás történt, többek között hivatalosították a nevelőszülői szakmát, lehetőséget adva az addig kizárólag gyermekotthonokban nevelkedő gyermekeknek/fiataloknak, hogy családban, családias hangulatban és környezetben éljék mindennapjaikat — az állam hozzáállása a nevelőszülőkhöz, fogyatékos/speciális igényű személyeket gondozókhoz (s magukhoz a neveltekhez, gondozottakhoz) igencsak vitatható, s a legtöbb esetben minden, csak nem emberi. Szociális rendszerünk döcögősségét igazolja többek között az is, hogy egy hivatásos nevelőszülőnek havi 600 lejből kell biztosítania a gondozásában lévő gyermek teljes ellátását (azaz ételt, ruházatot, iskolai felszerelést, játékokat, tisztálkodási szereket) és nem utolsósorban gyógyszereket, orvosi ellátást, ugyanis általános gyakorlat, hogy egy hivatásos nevelőszülőnél két egészséges gyermeket helyeznek el, illetve egy fogyatékkal élő, speciális szükségletű kicsit.

A tegnapi szociális párbeszéd ülésen Dârle Vasile, a Cartel Alfa Szakszervezet szatmári alelnöke egy memorandumot adott át Darius Filip kormánymegbízottnak, amelyben arra kérik a munkaügyi minisztériumot, hogy emeljék meg ezt a gyermekellátási összeget. „Három éve, pontosabban 2014 decemberétől változatlan ez az összeg — miközben minden drágább lett, és nőtt az infláció. 600 lej már nagyon nem elég ahhoz, hogy megfelelő életkörülményeket lehessen biztosítani egy gyermeknek. Azt szeretnénk, ha a gyermektámogatás 150 lejjel, azaz 750 lejre emelkedne — ez sem sok, de az a 150 lej részben fedezné az elmúlt évek ár- és inflációnövekedését. Több konkrét esetről is tudok, amikor a gyermek 750–800 lejt kellett bevigyen az iskolába erre-arra-amarra a tanévben. De hát honnan? Sok a fogyatékkal élő vagy krónikusan beteg gyermek, de az ő gyógyszereikre, ellátásukra nincs külön forrás, és ha a nevelőszülő szakorvoshoz vagy speciálisabb kivizsgálásra szeretné elvinni őket, saját zsebből kell kipengessen minden banit” — sorolta a szakszervezeti vezető, rámutatva arra is: bár a hivatásos gondozók és hivatásos nevelőszülők is az egészségügyhöz „tartoznak”, nem részesültek ugyanolyan arányú fizetésemelésekben, mint a kimondottan egészségügyi intézményben dolgozó társaik, „pedig a hivatásos nevelőszülő ápolónői tudással kell rendelkezzen, bizonyos időszakonként kötelezően el kell végezzen szakképesítési tanfolyamokat, s nem mellesleg nevelőként jó példaképe, iránymutatója kell legyen a gondjaira bízott gyermeknek. És higgyék el nekem, a megyében lévő több mint 200 hivatásos nevelőszülő lelkiismeretesen el is látja ezeket a feladatokat” — mondta Dârle.

Filip kormánymegbízott egyetértett ugyan az elhangzottakkal, de arra is rámutatott: meg kell találni a pénzügyi forrásokat is a támogatási összeg emeléséhez. „Persze meg kell találni az anyagi forrásokat, de mégis, itt emberekről, gyermekekről van szó” — nyomatékosította Dârle.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...