Nincs „határnyitás” receptügyben
Utoljára módositva: 2019-06-26 11:09:28

Bár a CNAS azt ígérte, hogy „felfüggeszti a határokat”, legalábbis a megyehatárokat, hogy az ország bármelyik patikájában ki lehessen váltani a kedvezményes recepteket, most újból halasztott.

A tavasz folyamán számoltunk be lapunkban arról, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) lépéseket tervez azért, hogy az ország bármelyik pontján érvényesíteni lehessen az ingyenes és ártámogatott recepteket, illetve a beutalókat, ne csak abban, amelyikben például az adott kezelőorvosnak szerződése van a pénztárral. Ez azt jelenti, hogy például az ártámogatott recepteket jóval nagyobb körzetben ki lehet váltani, nem korlátozódik csak a vényt felíró szakember településére, megyéjére. A jelenlegi jogszabály szerint ugyanis a receptek és a beutalók annak az orvosnak a megyéjében érvényesíthetők, aki azt felírta. Például ha egy szatmárnémeti beteg egy kolozsvári vagy nagyváradi orvoshoz fordul, és ott írnak fel neki kedvezményes receptet, azt jelenleg csak Kolozs vagy Bihar megyei gyógyszertárban válthatja ki. A módosítással ellenben ezt már a lakhelyéhez közeli, számára megszokott, szatmárnémeti patikában is megtehetné — erre azonban még egy darabig várni kell. A CNAS szerint azért, mert ez elég nehéz feladat, ugyanis technikai módosításokat kell végrehajtani hozzá az egészségbiztosítási pénztár elektronikus rendszerén.

A biztosítóház már 2018 óta ígérgeti, hogy változtat ezen, és igyekszik megkönnyíteni a páciensek helyzetét. A tavalyi esztendő elején jelentette be ugyanis, hogy még abban az évben, 2018. július elsejétől az ország bármelyik gyógyszertárában ki lehet majd váltani az ingyenes és ártámogatott recepteket, és hogy a laboratóriumi vizsgálatokat is bárhol elvégzik, ha az egészségügyi intézménynek szerződése van a biztosítóval — ez azonban nem történt meg. A halasztást — 2019. január elsejére ütemezve — azzal indokolták, hogy nem tudták elvégezni a szükséges módosításokat az informatikai rendszerben. Egyébként azóta is erre hivatkoznak, mert sem 2019 tavaszáig, sem az áprilisban beharangozott nyár eleji időpontig nem sikerült megvalósítani a módosítást. Most pedig ismét toltak kicsit a vények és beutalók „megyés határnyitásán”, arra hivatkozva, hogy az év végéig nem lehet gyakorlatba ültetni a módosítást, mert fel kell újítani a számítógépes rendszert.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...