Nincs alpolgármester Pálfalván
Utoljára módositva: 2012-06-29 19:34:26

Paprikás volt a hangulat a Szatmárpálfalván, a helyi tanács június 29–én megtartott alakuló ülésén. A feszültség a prefektúra azon ügyes húzásának köszönhető, amivel megakadályozta az alpolgármester megválasztását.

A tanácsülésen semmissé kellett nyilvánítani az alpolgármester megválasztását

A tanácsülésen semmissé kellett nyilvánítani az alpolgármester megválasztását

A június 10–én megtartott önkormányzati választások után a hónap utolsó napjáig a törvény értelmében meg kell alakulniuk a helyi tanácsoknak. Ennek megfelelően június 29–én Szatmárpálfalván is alakuló ülésre hívták a tanácsosokat, a kormánybiztosi hivatalt Ramona Antonescu képviselte.

Lemaradt a napirendről

A kormánybiztosi hivatal képviselője fel is olvasta a napirendi pontokat, amit ellenvetés nélkül minden beiktatás előtt álló tanácsos megszavazott. Tették ezt azért, mert senki sem vette észre, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően az alpolgármester megválasztása nem szerepelt a felsorolt napirendi pontok között. Ezt követően pattant ki a botrány, mert az RMDSZ és a PD-L tanácsosai a község alpolgármesterét is meg akarták választani egy kalap alatt, míg a prefektúra képviselője figyelmeztette a jelenlévőket arra, hogy a kormánybiztos által kiadott napirendi pontok között ez nem szerepel. Erre az ülés megválasztott vezetője, Bontea Zenoviu (PD-L) elmondta, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a tanács alakuló ülésén szavazzák meg az alpolgármesteri tisztséget betöltő személyt is. Mikor elkezdődött a szavazásra való készülődés, Antonescu ki is vonult a teremből – akit azonnal követtett az USL-frakció is.

Nem érvényes

A teremben maradt 6 RMDSZ-es és 3 PD-L-s tanácsos az USL-sek kivonulása ellenére is határozatképes maradt, megválasztotta az alpolgármestert, Bontea Zenoviu (PD-L) személyében. A közben elinduló telefonálgatásoknak is meglett az eredménye, mert a prefektúra jogtanácsosaival is felvette Nagy József a kapcsolatot, akivel azt közölték, hogy abban az esetben, ha nem nyilvánítják semmisnek az alpolgármesteri választást, bírósági úton támadják meg a kinevezést. Értesüléseink szerint az USL mindenáron az elég erőszakosan kampányoló Valeriu Şuta, eddigi alpolgármesterhez ragaszkodik – a község lakosai és a tanácsosok viszont nem. Egyesek szerint a háttérben zajló, és még el nem csitult politikai egyezkedésekben keresendő annak az oka, hogy késleltetni kell Pálfalván az alpolgármester megválasztását. Egyelőre nem tudják mikor választanak a községben alpolgármestert, de amíg ez megtörténik, a polgármester látja el az előbbi teendőit is.

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...