Nincs jövőképe Szatmárnémetinek
Utoljára módositva: 2014-02-03 12:21:36

Egyedüli bizalomra okot adó szám az idei szatmárnémeti költségvetésben egyes adók helyben maradó hányadának növekedése. Azonban ez sem a közigazgatásnak, hanem a vállalkozóknak és a dolgozó városlakóknak köszönhető.

 

Maskulik Csaba

Alig van pénze erre az évre a megyeszékhelynek, a városvezetés jövőképe szintúgy komoly kívánnivalókat hagy maga után, és a stagnáló fejlesztések folytatásához az egyedüli kiutat jelentő uniós pénzek sikeres megpályázására utaló jelek sincsenek, mégis enyhe fejlődést mutat 2014-ben Szatmárnémeti. Ez a fejlődés azonban nem a városvezetésnek tudható be, hanem a lassanként helyreálló gazdasági helyzetnek, a város igyekvő lakosainak és a helyi vállalkozásoknak. A fejlődésre utaló jelek a csütörtökön elfogadott költségvetés adatai szerint abból vehetőek észre, hogy a tavalyihoz képest enyhe növekedést mutat a fizetések utáni adók helyben maradó hányada, ami azt jelenti, hogy többen dolgoznak a városban, és/vagy nagyobbak a fizetések.

Ez nagyon jó jel, de a valódi fejlődéshez kevés, mondta el lapunknak Maskulik Csaba tanácsos, a szatmárnémeti tanács RMDSZ-frakciójának vezetője. A város egyik fő bevételi forrását termelő lakosságnak a létszáma adott, azon változtatni néhány éven belül szemmel látható mértékben nem lehet, így fejlődést csakis az uniós pénzek megpályázásával lehet elérni Maskulik szerint, nagyobb mennyiségű bevételre szert tenni más irányból nem lehet.

 

Egyforma számok

 

A polgármesteri hivatalnak, az alárendelt intézményeknek, a tanügyi, kulturális vagy szociális intézményeknek a fenntartására szánt összeg 198 millió lej, kétmillióval több, mint a tavaly. Ehhez képest a bevételek terén nem mutatnak jól a számok, erre az évre banira ugyanakkora bevételt tervez az USL-s városvezetés, mint tavaly, sőt még a költségvetési kimutatás elkészítését sem bonyolították túl: kísértetiesen ugyanazok az idei adatok, mint 2013-ben voltak.

A polgármesteri hivatal működésére 13,6 millió lej van előirányozva erre az évre, ehhez kapcsolódik az infrastrukturális fejlesztésekre felvett banki hitel 8,8 millió lejes éves törlesztőrészlete és az éves, igencsak tetemesnek mondható 5 millió lejes kamat. A városi rendőrségnek 2,7 millió lej jut ebben az évben, a tanügyre 92,6 millió, a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház számára 660 ezer lej van elkülönítve, a VSK számára pedig 2,4 millió. Sport terén az Olimpia futballcsapata kapja a legtöbb pénzt, egymillió lejt, az anyagiak szempontjából a kosárlabda, a kézilabda, a röplabda van még szem előtt tartva. Az Északi Színház négymillió lejt kap idén, harminc százalékkal kevesebbet, mint tavaly, a Filharmónia neve mellett pedig egy 3,1 millió lejes összeg szerepel erre az évre.

 

Rendezvények

 

Szabadtéri rendezvényekre 445 ezer lej elköltésére számít a polgármesteri hivatal, ennek kezelésével szintén az újfőtéri kultúrházban székelő G. M. Zamfirescu Művelődési Ház lesz megbízva. Úgy, ahogy arra a város védőszentjeinek megszavazásakor számítani lehetett, mutatott rá Maskulik Csaba, idén megtartják a védőszentek ünnepét. Május 21-én kerül rá sor, s 20 ezer lej van rá elkülönítve a város költségvetéséből. A városnapra 250 ezer lejt irányoztak elő, s van már külön költségvetési tétele a Plopstocknak is, a város legfiatalabb fesztiválja 25 ezer lejt kap a várostól. 50 ezer lejből lesz idén Szatmári Zenei Napok, 100 ezerből Sorompók Nélkül fesztivál, 150 ezer lej van félretéve egyéb kulturális és sportrendezvényekre.

A tavalyihoz hasonlóan 4 millió lejből szubvencionálják idén is a városi közszállítást, a Florisal számára 12 millió lej van elkülönítve, az RMDSZ-frakció kérésére 500 ezer lejjel kevesebb, mint tavaly.

Az útjavításokat és gödörtöméseket egy 635 ezer lejes tételből kívánják megoldani, 2,4 milliót fognak járdajavításokra, -építésre költeni. Félre van még téve pénz a Gorunului utcai bicikliútra, a Filharmónia rehabilitációja előtanulmányainak az elkészítésére, a Decebal hídi felújítás szakmai dokumentációjára, néhány tömbház hőszigetelésére, iskolajavításokra, Kossuth-kerti kisvonatra, az általános városrendezési terv elkészítésére.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...