Nincs jövőképe Szatmárnémetinek
Utoljára módositva: 2014-02-03 12:21:36

Egyedüli bizalomra okot adó szám az idei szatmárnémeti költségvetésben egyes adók helyben maradó hányadának növekedése. Azonban ez sem a közigazgatásnak, hanem a vállalkozóknak és a dolgozó városlakóknak köszönhető.

 

Maskulik Csaba

Alig van pénze erre az évre a megyeszékhelynek, a városvezetés jövőképe szintúgy komoly kívánnivalókat hagy maga után, és a stagnáló fejlesztések folytatásához az egyedüli kiutat jelentő uniós pénzek sikeres megpályázására utaló jelek sincsenek, mégis enyhe fejlődést mutat 2014-ben Szatmárnémeti. Ez a fejlődés azonban nem a városvezetésnek tudható be, hanem a lassanként helyreálló gazdasági helyzetnek, a város igyekvő lakosainak és a helyi vállalkozásoknak. A fejlődésre utaló jelek a csütörtökön elfogadott költségvetés adatai szerint abból vehetőek észre, hogy a tavalyihoz képest enyhe növekedést mutat a fizetések utáni adók helyben maradó hányada, ami azt jelenti, hogy többen dolgoznak a városban, és/vagy nagyobbak a fizetések.

Ez nagyon jó jel, de a valódi fejlődéshez kevés, mondta el lapunknak Maskulik Csaba tanácsos, a szatmárnémeti tanács RMDSZ-frakciójának vezetője. A város egyik fő bevételi forrását termelő lakosságnak a létszáma adott, azon változtatni néhány éven belül szemmel látható mértékben nem lehet, így fejlődést csakis az uniós pénzek megpályázásával lehet elérni Maskulik szerint, nagyobb mennyiségű bevételre szert tenni más irányból nem lehet.

 

Egyforma számok

 

A polgármesteri hivatalnak, az alárendelt intézményeknek, a tanügyi, kulturális vagy szociális intézményeknek a fenntartására szánt összeg 198 millió lej, kétmillióval több, mint a tavaly. Ehhez képest a bevételek terén nem mutatnak jól a számok, erre az évre banira ugyanakkora bevételt tervez az USL-s városvezetés, mint tavaly, sőt még a költségvetési kimutatás elkészítését sem bonyolították túl: kísértetiesen ugyanazok az idei adatok, mint 2013-ben voltak.

A polgármesteri hivatal működésére 13,6 millió lej van előirányozva erre az évre, ehhez kapcsolódik az infrastrukturális fejlesztésekre felvett banki hitel 8,8 millió lejes éves törlesztőrészlete és az éves, igencsak tetemesnek mondható 5 millió lejes kamat. A városi rendőrségnek 2,7 millió lej jut ebben az évben, a tanügyre 92,6 millió, a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház számára 660 ezer lej van elkülönítve, a VSK számára pedig 2,4 millió. Sport terén az Olimpia futballcsapata kapja a legtöbb pénzt, egymillió lejt, az anyagiak szempontjából a kosárlabda, a kézilabda, a röplabda van még szem előtt tartva. Az Északi Színház négymillió lejt kap idén, harminc százalékkal kevesebbet, mint tavaly, a Filharmónia neve mellett pedig egy 3,1 millió lejes összeg szerepel erre az évre.

 

Rendezvények

 

Szabadtéri rendezvényekre 445 ezer lej elköltésére számít a polgármesteri hivatal, ennek kezelésével szintén az újfőtéri kultúrházban székelő G. M. Zamfirescu Művelődési Ház lesz megbízva. Úgy, ahogy arra a város védőszentjeinek megszavazásakor számítani lehetett, mutatott rá Maskulik Csaba, idén megtartják a védőszentek ünnepét. Május 21-én kerül rá sor, s 20 ezer lej van rá elkülönítve a város költségvetéséből. A városnapra 250 ezer lejt irányoztak elő, s van már külön költségvetési tétele a Plopstocknak is, a város legfiatalabb fesztiválja 25 ezer lejt kap a várostól. 50 ezer lejből lesz idén Szatmári Zenei Napok, 100 ezerből Sorompók Nélkül fesztivál, 150 ezer lej van félretéve egyéb kulturális és sportrendezvényekre.

A tavalyihoz hasonlóan 4 millió lejből szubvencionálják idén is a városi közszállítást, a Florisal számára 12 millió lej van elkülönítve, az RMDSZ-frakció kérésére 500 ezer lejjel kevesebb, mint tavaly.

Az útjavításokat és gödörtöméseket egy 635 ezer lejes tételből kívánják megoldani, 2,4 milliót fognak járdajavításokra, -építésre költeni. Félre van még téve pénz a Gorunului utcai bicikliútra, a Filharmónia rehabilitációja előtanulmányainak az elkészítésére, a Decebal hídi felújítás szakmai dokumentációjára, néhány tömbház hőszigetelésére, iskolajavításokra, Kossuth-kerti kisvonatra, az általános városrendezési terv elkészítésére.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...