Nincs kihívója Kereskényi Gábornak
Utoljára módositva: 2020-02-22 07:53:36

Kereskényi úgy véli, a kétfordulós rendszerben is jó esély van „újra megnyerni a várost”, de tagadja, hogy nagyobb legitimitása lenne egy mocskos háttéralkukkal állított „közös” többpárti jelöltnek a helyhatósági választások esetleges második fordulójában.

Tegnap délutánig nyújthatták be jelölési dossziéjukat mindazok, akik a következő mandátumban a városi tanács RMDSZ-frakciójában szeretnének tevékenykedni, illetve Szatmárnémeti városát polgármesterként vezetni. A megmérettetésnek tizenhatan — többszörösen és másodjára újrázók, valamint újoncok — futnak neki: Günthner Tibor (műépítész), Bertici István (ügyvezető igazgató), Német Szabolcs (közgazdász), Horváth József (közgazdász), Kiss József (lelkipásztor), Szejke Ottilia (tanítónő, szaktanfelügyelő), Gáti István (közgazdász), Bura-Maksay István Péter (pályázati tanácsadó), Stefan Ressler (jogász), Dohi-Trepszker Lilla Etelka (műépítész), Barakonyi Gergő (kommunikációs szakember), Maskulik Csaba (gépészmérnök, pénzügyi és jogi menedzser), Szőcs Péter (történész), Butka Gergő (európai uniós ügyek és nemzetközi kapcsolatok szakértője), György Ildikó (közgazdász), valamint természetesen Kereskényi Gábor (jogász).
„Így, négy évvel a hátunk mögött túlzás vagy bármiféle elfogultság nélkül summázhatom: a tisztséget jelenleg betöltők jó tanácsosi csapatot alkottak, és jól, egymás munkáját támogatva dolgoztak — amit az is mutat, hogy Zsók János Csaba kivételével mindenki szeretne újrázni. Örülök, hogy együtt dolgozhattam ezzel a csapattal, mozgásba lendítettük a várost, s elindíthattuk Szatmárnémetit a fejlődés útján — és ezt folytatni is akarjuk, hiszen rengeteg projektünk van, amelyek nagy része a következő két-három évben fog materializálódni. Értelemszerűen az ebben a mandátumban elkezdett projekteket, beruházásokat végig is szeretném vinni — és igen, azt a bizonyos harmadik Szamos-hidat is szeretném készen látni, polgármesterként végigsétálni rajta” — fogalmaz Kereskényi Gábor, aki február 13-i sajtótájékoztatóján már bejelentette, hogy versenybe száll egy második polgármesteri mandátumért.
A tanácsosjelölti névsor kapcsán a városvezető kifejtette azt is, mennyire örül a három hölgy jelentkezésének, mint ahogy Stefan Ressler újrázási szándékának is, aki a városi tanács jogi bizottságának vezetőjeként igencsak hasznos munkát végzett, amelyre szükség van a következő mandátumban is. „Úgy gondolom, lesz megállapodás a Német Demokrata Fórummal, mint ahogy mindig is volt, és az ajtónk nyitva áll, de úgy gondolom, lesz megállapodás a Magyar Polgári Párttal is, hiszen Szatmárnémetiben az a cél, hogy a beindított fejlődés tovább folytatódjon, nem hogy megakasztódjon; s nem mellékesen a tanácsosi csapatba visszavárjuk Zazula Bélát” — mondja. Hozzáteszi azt is: a tanácsosjelöltek nagyon szép számú, 8000 támogatói aláírást gyűjtöttek össze, ami a visszaigazolása is annak, hogy a szatmáriak is ezt a négy éve elkezdett utat akarják folytatni.
A helyhatósági választások egy- vagy kétfordulósságára kitérve Kereskényi hangsúlyozta: nem foglalkozik a fordulók számával, mert a kétfordulós rendszerben is jó esély van „megnyerni a várost”, a választásokat. „Vannak eredményeink és vannak elképzeléseink is, amelyeket fel tudunk mutatni — nem ijedünk meg attól sem, hogy az esetleges második fordulóban esetleges összromán összefogás lesz a magyar jelölt ellen. Az utóbbi időben sok román politikus (főleg az ország megmentését zászlajára tűző alakulatból) folyamatosan azt ismételgeti, hogy nagyobb legitimitása van a második fordulóban megválasztott elöljárónak — de ez hazugság. S hogy mennyire nem igaz, azt épp Szatmárnémeti esetével lehet vázolni: ha a második fordulóban összefognak (pontosan és magyarán: mocskos háttéralkuk nyomán — amelyekből a választópolgárok semmit nem látnak, nem érzékelnek, és ami egyet jelent az ő átverésükkel is — felsorakoznak egy úgymond ‘közös jelölt’ mögött), akkor magát a választást megnyerheti egy olyan román jelölt is, aki amúgy az első fordulóban csak 15%-nyi vagy talán annál is kevesebb szavazatot kapott, egyszerűen mert nem arra volt való, nincsenek tervei, elképzelései. De mint mondtam, nem foglalkozunk azzal, hogy egy- vagy kétfordulós lesz-e a választás, végzem a dolgomat, végezzük a dolgunkat, s hogy jól-e vagy esetleg kevésbé jól, arról majd Szatmárnémeti lakói mondanak véleményt szavazataikkal.”
A városi tanácsosjelölteket március 5-én elektoros küldöttgyűlés rangsorolja.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 30.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...