Nincs korrupciómentes övezet az EU-ban
Utoljára módositva: 2014-02-04 10:49:07

Románia 43 ponttal a 69. helyen áll a Transparency International (TI) korrupciós érzékelési indexén, ezzel egy helyet rontott 2012-es évhez képest. A korrupció továbbra is kihívást jelent Európa számára — állapította meg a tegnapi jelentésében az Európai Bizottság.

 

 

„Nincs korrupciómentes övezet Európában” — jelentette ki Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa tegnap, brüsszeli sajtótájékoztatóján, ismertetve, hogy a korrupció évente 120 milliárd eurós kárt okoz Európának.

Az üzletemberek és szakértők véleményét tükröző index 0 és 100 pont közé esik, a magasabb pontszám kisebb korrupciót jelent, a 177 ország átlaga 43 pont volt az 2013-as évi vizsgálatban.

A politikai életben tapasztalt korrupció mellett a kisstílű megvesztegetés számít továbbra is a leggyakoribb problémának Romániában, derül ki az Európai Bizottság jelentéséből, amely megjegyzi, hogy a korrupció elleni harc felszámolását szolgáló politikai akarat nem következetes.

Az Európai Bizottság ezért azt javasolja, hogy Románia hozzon meg minden szükséges intézkedést a magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálásának sikere érdekében. A jelentés arra is figyelmeztet, hogy miközben a magas szintű korrupciós ügyek felszámolása terén történtek előrelépések, a kisstílű vesztegetések felderítése terén továbbra is rosszul teljesít az ország, de sok még a teendő a korrupció megelőzése terén is, központi és helyi szinten egyaránt.

Brüsszel emellett a pártfinanszírozást, a közbeszerzési eljárások ellenőrzését és a közhivatalt viselők összeférhetetlenségét nevezi meg olyan területként, ahol Románia további erőfeszítéseket tehet. További lépéseket lehetne tenni a hálapénzek gyakorlatának felszámolására az egészségügyben — jegyzi meg mindemellett a brüsszeli testület.

 

Széles körben elterjedt

 

A korrupciós helyzet áttekintése mellett a jelentéssel egy időben a bizottság két közvélemény-kutatás eredményét is közzétette. Eszerint az uniós polgárok több mint háromnegyede, a romániaiaknak pedig 93 százaléka véli úgy, hogy a korrupció széles körben elterjedt a társadalomban, emellett pedig uniós szinten a megkérdezettek 4 százaléka, Romániában pedig 25 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt egy évben kenőpénz kértek vagy vártak tőle. A hazai állampolgárok 42 százaléka elismerte, hogy a mindennapi életünk során találkoznak a korrupció jelenségével, 82 százalék vallotta azt be, hogy a megvesztegetés és a személyes kapcsolatokra való hivatkozás a legegyszerűbb módja a különböző ügyek hatékony elrendezésének. A vállalkozók körében készített felmérés pedig arra mutat rá, hogy az üzletemberek 81 százaléka szerint a kivételezés és a korrupció jelenti az akadályt a hazai cégek versenyében, a cégvezetők 65 százaléka ismerte el azt, hogy a korrupció problémát okoz számára, míg 64 százalék a nepotizmusra panaszkodott.

 

Problémás területek

 

Cecilia Malmström újságírói kérdésre leszögezte: arról szó sincs, hogy a bizottság bármelyik tagállam ellen bármilyen szankciót tervezne, és a jelentésben nem is állítottak fel korrupciós rangsort a tagállamok között, mindössze a problémás területekre igyekeztek rávilágítani.

Mindent egybevetve az Európai Bizottság megállapítása szerint az Európai Unióban regionális és helyi szinten nagyobb a korrupció kockázata, mint a központi kormányzatban, alacsonyabb szinten ugyanis Brüsszel gyengébbnek látja a belső ellenőrző mechanizmusokat, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerét. A korrupció által leginkább sújtott szektor a bizottság szerint a városfejlesztés, az építőipar, valamint az egészségügy. A brüsszeli testület az állami tulajdonban lévő vállalatok ellenőrzésében is lát hiányosságokat, amelyek sérülékennyé teszik ezeket a cégeket a korrupcióval szemben.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...