Nincs már gyógyszer darabra
Utoljára módositva: 2019-02-11 19:38:13

Életbe lépett hétvégén az az uniós direktíva, amelyik tiltja többek között azt, hogy a patikákban darabra vásároljunk gyógyszert. Mostantól minden dobozt kóddal látnak el, ami az eredetiséget bizonyítja.

Mostantól az Európai Unió minden országában, így Romániában is, minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni, amellyel ellenőrizhető azok származása. Az elmúlt években egyre több ország hatósága ismerte fel, hogy meg kell újítani a gyógyszerek körüli szabályozást, hogy a gyógyszerek határokon átívelő kereskedelem mellett is nyomon követhetővé váljanak, és ezzel kiszűrhetők legyenek a hamisított termékek a legális ellátási láncból. Éppen ezért az európai gyógyszerhamisítás elleni irányelv szerint február 9-től Romániában is egységes vonalkóddal kell ellátniuk a gyártóknak a készítményeket, hogy könnyen lehessen azonosítani és nyomon követni azokat. A kóddal ellátott gyógyszereket így a gyógyszertárakban egy leolvasóval azonosítani tudják, és megakadályozhatják a hamisított gyógyszerek jogszerű ellátási láncba való bekerülését.

A gyógyszerek eredetiségét tehát a gyógyszerész ellenőrzi, mielőtt kiadná a készítményt a betegnek, ezáltal garantálva van, hogy nem hamisított készítmény kerül kiadásra. Természetesen ez akkor érvényes, ha klasszikus gyógyszertárban vagy a hatóságilag jóváhagyott internetes patikában szerzik be a gyógyszereket.

A gyógyszerész azonban nemcsak azt ellenőrzi le, hogy nem hamis-e a készítmény, hanem azt is, hogy ép-e a doboz. Darabra tilos gyógyszert adniuk a szakembereknek, így akkor is meg kell vásárolnunk egy teljes dobozzal, ha csak néhány tablettára van szükségünk. Azoknak, akiknek nem szűkös az anyagi keretük, ez nem fog különösebb gondot okozni, a szegényebb romániaiak viszont nem biztos, hogy megengedhetik maguknak, hogy pár szem helyett egy egész dobozzal vásároljanak. A gyártók azt ígérik, a jövőben kisebb kiszerelésű csomagokat is gyártanak majd, így lesz például 5 vagy 10 tablettát tartalmazó doboz, addig viszont akkor is meg kell vegyük a teljes, bontatlan kiszerelést, ha csak pár darab gyógyszerre van szükségünk.

Azt pedig, hogy mi lesz az odahaza felhalmozott gyógyszerekkel, nem lehet tudni. Hiába tanácsolják ugyanis az orvosok és a gyógyszerészek, hogy ne halmozzunk fel odahaza gyógyszereket, ha mód sem lesz arra, hogy csak pár szemet vásároljunk — mondjuk éppen annyit, amennyire szükség lenne. Így ami lejár, azt „dobhatjuk a kukába”, bár ezt sem lenne szabad, hisz veszélyes hulladék, vagy megpróbálhatjuk leadni a gyógyszertárakban. Ez utóbbival már csak egy probléma van: a lakosságnál lévő lejárt szavatosságú gyógyszereket az Egészségügyi Minisztérium 994-es számú rendelete szerint a gyógyszertárak kell ingyenesen begyűjtsék, de ez meg nem működik. A gyógyszertárak ugyanis a veszélyes hulladékot elszállító cégnek mennyiségre fizetnek, így ha havonta csak tíz-húsz lakos vinné be egy-egy patikába az évek alatt összegyűlt, egy-két kilogrammnyi gyógyszerét, akkor az már hatalmas többletköltséget is jelenthetne a patikának. A lejárt, felhalmozott gyógyszerek leadásánál az is gondot okoz, hogy szintén a szaktárca előírásai szerint a gyógyszertárakba csak ellenőrzött helyről származó és ellenőrzött körülmények között tárolt orvosságot lehet bevinni, így pár helyen azoktól, akik nem tudják ezt bizonyítani, nem veszik be a gyógyszert. Ráadásul a minisztérium rendelete nem ír elő büntetést, ha a patika visszautasítja a lakosokat.

A gyártóknak, patikusoknak is teher

Az új intézkedések és kötelességek azonban érintik a gyógyszerellátási lánc összes szereplőjét, vagyis a gyártókat, a nagyforgalmazókat, a gyógyszer forgalomba hozatalára vonatkozó engedély tulajdonosát, a gyógyszertárakat és a nemzeti hatóságokat — mintegy 4600 gyártóhelyet, 177 ezer patikát és éves szinten mintegy 17 milliárd doboz gyógyszert érint uniós szinten.

A gyógyszergyártók a termék rendeltetési helyére vonatkozó információval együtt a csomagoláson elhelyezett egyedi azonosítót is kötelesek feltölteni egy központi adattárházba, amelyet később, a célországban történő azonosítást követően, a készítmény végfogyasztó részére történő átadásakor a patikusok deaktiválnak. A már megbontott készítményeket egyébként még eladják a gyógyszerészek, csakúgy, mint azokat a gyógyszereket, amelyek már készleten vannak, de még nem látták el őket a gyártók a speciális vonalkóddal.

Itthon egyébként a mintegy 10 ezer romániai gyógyszertárnak eddig csupán a fele, az 520 kórházból pedig mindössze 23 csatlakozott a rendszerhez. A gyógyszerforgalmazók sem siették el a dolgot: a két nappal ezelőtt összesített adatok szerint a 270-ből eddig 68 cég jelentkezett.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...