Nincs meg a gyilkos, zajlik a nyomozás és egyre nagyobb a pánik
Utoljára módositva: 2014-11-14 21:08:40

Napok óta retteg az egész város, újabbnál – újabb rém- vagy kevésbé rémhírek kapnak lábra, sötétedés után a nők kétszer is meggondolják: kilépjenek-e az utcára, és amennyiben muszáj azt tenniük, szinte minden járókelőben támadót vagy gyilkost látnak.
Ez a szinte hisztériás hangulat valahol érthető is, hiszen lassan egy hét telt el Dorgai Gabriela brutális meggyilkolása óta – a tettest (vagy tetteseket) még nem sikerült elfogni, a nyomozást vezető hatóságok pedig egy pársoros, a médiának november 11-én, kedden eljuttatott közleményt leszámítva semmiféle információval nem szolgál. Annyit lehet csak tudni, hogy a szatmári nyomozók munkáját egy Bukarestből érkezett nyomozócsoport is segíti.
De nézzük a tényeket – azt a keveset, amelyet ismerünk. A színésznő félig lemeztelenített és ütésnyomokkal borított holttestét november 10-én, hétfőn 13 óra 30 perc körül találták meg az új központi Szamos parton, az ACR szatmárnémeti székházával szemben. Egy, a töltésen kerékpározó fiatal lány vette észre a töltés aljában elhajított rózsaszín táskát, illetve több ruhadarabot, s mikor közelebb ment, akkor bukkant rá a part menti bokrok között az élettelen testre. Azt már az elsődleges helyszínelés során mindent kétséget kizáróan megállapították, hogy a nő nem rablás áldozata lett, hiszen táskájában jelentős összegű pénzt és mobiltelefonját is megtalálták személyes tárgyai mellett, és az ékszerei is megvoltak. A helyszínelők több méteres körzetben szedték össze az áldozat nadrágját, fehérneműjét, kiskabátját, csizmáját. A holttest elhelyezkedéséből pedig nyilvánvalóvá vált az is, hogy sajnos megerőszakolták és megölték. Ezt a tényt a boncolást követően az igazságügyi orvos szakértői vélemény is megerősítette: a színésznő halálát fulladás okozta, megerőszakolása közben fojtották meg, és teste gyalázását a halál beállta után is folytatták. A támadás brutalitását igazolja az is, hogy a támadás közben három bordája eltört. A színésznőt utoljára vasárnap este, a Kutyaszív előadás premierjét követően látták életben.
A rendőrség közel 100 személyt – zömében csavargókat, hajléktalanokat, szipósokat – hallgatott ki, de górcső alá vették az áldozat ismeretségi körét is. E közben többen is jelentették, hogy egy gyanúsan viselkedő, 185 – 190 cm magas férfit az elmúlt három hét során többször is látták 22 óra körül a a két híd közötti töltés-szakaszon, kapucnis dzsekit és kis hátizsákot viselt és a töltésen közlekedő, illetve a padon ülő lányokat figyelte. Sőt, hétfőn este, alig pár órával azután, hogy rábukkantak Dorgai Gabriela holttestére, a gyilkosság helyszínétől alig 500 méterre, a Decebal hídfőnél egy másik nőt is megtámadtak: a nő torkának ugrott neki fojtogatási szándékkal egy ismeretlen személy, a nőnek azonban sikerült megütnie a férfit és kirohant az úttest közepére, a támadó pedig elszaladt. Az esetet rögzítette egy közeli térfigyelő kamera is, a felvételeket a nyomozók kielemezték. A nő elmondása szerint egy körülbelül 40 éves, orrán és szeme körül sebhelyes férfi támadott rá, aki kapucnis kabátot és hátizsákot viselt.

Mit mond a pszichiáter

A fenti tények ismeretében kerestük fel dr. Enătescu Virgil pszichiátert és beszélgettünk vele arról, vajon ki is lehet a gyilkos. „Ez a szörnyűség elborzasztotta az egész várost. A nyilvánvaló tények ismeretében teljességgel kizárható a rablási szándék és nem léteznek egy esetleges, kimondottan a színésznő személyéhez köthető bosszú jegyei sem. A gyilkos (mert véleményem szerint csak egy elkövetőről beszélhetünk) nagyon veszélyes és pszichésen mindenképp beteg. A szó hagyományos értelmében nem hajléktalan, viszont előszeretettel vegyül el a hidak alatt meghúzódó, a Szamos parton tanyázó hajléktalanok és társadalmilag lecsúszottak világában – amellett, hogy jól érzi magát abban a közegben, rejtőzködési szándékkal is. A pszichopaták számára nagyon jó rejtőzködési hely a hajléktalanok világa. Azzal csak egyet érteni tudok, hogy a rendőrség most kihallgatott szinte minden szatmári hajléktalant – remélem ujjlenyomatot is vettek tőlük – hiszen tudnunk kell, milyen személyek rejtőzködnek a hidak alatt, az elhagyatott épületekben. Ami nagyon szomorú az az, hogy egy évvel ezelőtt történt egy másik szörnyű gyilkosság a városban: akkor a tízéves Dragoş Vivient erőszakolta és fojtotta meg nővére élettársa, egy pedofil. Én akkor is megkongattam a vészharangot, de nem figyeltek rám.
Jelen esetben nem kell feltétlenül kórházban kezelt egyénre gondolnunk, hanem olyanra, akinek fokozott az agresszivitása, nehezen teremt interperszonális kapcsolatokat és nem tud egy egészséges kapcsolatot kialakítani a nőkkel. Épp ezért utálja őket, miközben szeretné is. Az ilyen személyek amennyiben lehet kerülik a nyilvánosságot, inkább rejtőzködő életmódot folytatnak, például azt sem szeretik, ha fényképezik őket. Véleményem szerint teljesen kizárható, hogy az elkövetőnek úgynevezett látomásai legyenek és ezért gyilkoljon. Az ilyen pszichés betegek nem tudnak és nem is akarnak elrejtőzni, tettük elkövetése után szinte azonnal el is fogják őket. Szintén teljesen kizárom a „titkos hódolót” is, mint esetleges támadót, hiszen azok a személyek nagyon ritkán ölik meg hódolatuk tárgyát és semmiképp nem erőszakolják meg. Sajnos jelen pillanatban nem létezik egy, a pszichés betegeket nyilvántartó, országos (vagy akár helyi) rendszer, mind ahogy nagyon sok beteget a szakintézmények helyhiánya miatt nem tudnak kezelni, illetve a kezelés lényegesen rövidebb ideig tat, mint amennyire szükséges lenne.
Biztos vagyok benne, hogy el fogják fogni a tettest – arra kell nagyon figyelniük a hatóságoknak, hogy az igazi tettest fogják el! De sajnos azt sem zárom ki teljesen, hogy újra fog támadni, mert nem tud uralkodni magán. Primitív gondolkodású, de magas intelligenciahányadosú, nagyon ravasz személyről van szó. Aki nem is biztos, hogy Szatmáron lakik. Hasznos lenne felvenni a kapcsolatot a magyarországi és az ukrajnai rendőrséggel.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Paddington 2
Ma, 15:00
Mindenki kedvenc macija, a dédelgetni való Paddington boldogan éldegél a Brown családdal Windsor Gardensben, ahol az előző részben talált otthonra. Paddington csupa szív és vidámság, és amerre csak jár, marmeládot osztogat, így nem csoda, hogy roppant népszerű a helyiek körében. A kismackóra nagy feladat vár: közeleg imádott nagynénje, Lucy századik születésnapja, ezért méltó ajándékot kell kerítenie neki. Amikor Mr. Gruber régiségboltjában észrevesz egy különleges könyvet, azonnal tudja, hogy a
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...