Nincs remény a Batizi útiak számára
Utoljára módositva: 2014-08-15 09:36:33

 

Nem csak nappal, de éjszaka is zavaró méreteket öltött a Batizi úti személy- és teherautó-forgalom

Nincs esély rá, hogy valamelyest is enyhüljön a szatmárnémeti Batizi úton lakókra — az áthaladó kamionforgalom miatt — nehezedő nyomás. Sem az út megjavítása, sem kamionstop bevezetése nem szerepel a közeljövő terveiben, másra figyel a városvezetés.
A szatmárnémeti Batizi úton az utóbbi időben megnövekedett forgalommal kapcsolatos lakossági panaszokra, kérdésekre RMDSZ-tisztségviselőknél kerestünk választ. A városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, Magyar Lóránd elmondta, döntéshozóként sajnos nem áll módjában válaszolni, ám mint egy ellenzékben politizáló érdekvédelmi szervezet önkormányzati képviselője véleményt mondhat:

Választási kampányban hallhattuk az ígéreteket a körgyűrűről, ami a Batizi úton élők problémáit is megoldhatná, de sajnos a választási kampány óta ezeket az ígérgetéseket konkrét lépések nem követték — nyilatkozta Magyar. A tanácsos információi szerint Szatmárnémeti költségvetésében nem irányoztak elő jelentősebb összeget a Batizi út teljes felújítására, ami jelen esetben indokolt és szükségszerű lenne, viszont a jövő évi költségvetés kialakításánál igyekeznek nyomást gyakorolni a városvezetésre a probléma orvoslása érdekében. „Ami a kamionstopot illeti, tanácsi határozat született arról, hogy a kamionosoktól egy különdíjat szedjenek be a város területén való áthaladás miatt, ebben az esetben az előterjesztőnek (a polgármesternek) fontosabb volt újabb díjak beszedése, mint a tehermentesítés — legalább hétvégenként —, reméljük, hogy az így beszedett pénzt valóban a kamionforgalomnak leginkább kitett utcák rehabilitálására fordítja majd. Az indokolatlanul történő dudálás betiltásáról pedig annyit szeretnék elmondani, hogy már érvényben van egy olyan tanácsi határozat, amely a tülkölést szabályozza, a helyi rendőrség feladata lenne, hogy ezt be is tartassa” — tette hozzá .

Államtitkári találkozó

 

Kereskényi Gábor

Kereskényi Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselőt is megkérdeztük azokkal a felvetésekkel kapcsolatban, amelyekkel a Batizi út mentén lakók álltak elő.
— Kamionstopot bevezetni városi szinten csak akkor lehetséges, ha a tranzitforgalomnak alternatívát biztosít a város, azonban a jelenlegi infrastruktúra ezt nem teszi lehetővé — mutatott rá a parlamenti képviselő. Kereskényi elmondta azt is, hogy a kamionstop ügyében tárgyalni fog István Zoltán közlekedésügyi államtitkárral, hogy a hétvégéken és a hivatalos munkaszüneti napokon ne közlekedhessenek a közutakon 7,5 tonnánál nehezebb járművek.
Adminisztratív manőverekkel sajnos nem lehet megoldani az útfelújítást, ismerte el a képviselő, úgyhogy a Batizi út hiába a román útügyi hatóság által kezelt 19-es számú országút egyik szakasza, azt nem lehet a városhatáron kívül eső rész felújításával egy időben rehabilitálni. — A megyeszékhelyek és általában a városok ki vannak zárva az infrastrukturális kormánytámogatásokból azzal az indoklással, hogy vannak saját bevételeik, oldják meg abból — folytatta Kereskényi. — Uniós támogatás is nehezen szerezhető meg ilyen célra, mert az unió sokkal inkább az alternatív közlekedési módokat támogatja – mint amilyen például a villamos vagy a trolibusz –, mint az aszfaltozást. Kereskényi szerint legnagyobb esély a Batizi út átépítésére akkor lenne, ha a teherszállítók által befizetett városi úthasználati díjból befolyó pénzt nem költenék el másra. Ebben az esetben két-három év alatt összegyűlhetne annyi, amennyi egy hosszabb útszakasz felújítására is elegendő lehetne.

Korábban más volt

A képviselő szerint szembetűnő a kontraszt a Batizi út környékére irányuló figyelem terén az utóbbi két év és az ezt megelőző nyolc év viszonylatában. 2004 óta az Udvari utat korszerűsítették, elkészült a vasúti felüljáró, bezárták a szeméttelepet, és megkezdték az előkészületeket a Batizi út és a vasút közötti kisebb utcák felújításának érdekében. Az utóbbi két évben viszont leálltak a fejlesztések a környéken.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...