Nincs remény a Batizi útiak számára
Utoljára módositva: 2014-08-15 09:36:33

 

Nem csak nappal, de éjszaka is zavaró méreteket öltött a Batizi úti személy- és teherautó-forgalom

Nincs esély rá, hogy valamelyest is enyhüljön a szatmárnémeti Batizi úton lakókra — az áthaladó kamionforgalom miatt — nehezedő nyomás. Sem az út megjavítása, sem kamionstop bevezetése nem szerepel a közeljövő terveiben, másra figyel a városvezetés.
A szatmárnémeti Batizi úton az utóbbi időben megnövekedett forgalommal kapcsolatos lakossági panaszokra, kérdésekre RMDSZ-tisztségviselőknél kerestünk választ. A városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, Magyar Lóránd elmondta, döntéshozóként sajnos nem áll módjában válaszolni, ám mint egy ellenzékben politizáló érdekvédelmi szervezet önkormányzati képviselője véleményt mondhat:

Választási kampányban hallhattuk az ígéreteket a körgyűrűről, ami a Batizi úton élők problémáit is megoldhatná, de sajnos a választási kampány óta ezeket az ígérgetéseket konkrét lépések nem követték — nyilatkozta Magyar. A tanácsos információi szerint Szatmárnémeti költségvetésében nem irányoztak elő jelentősebb összeget a Batizi út teljes felújítására, ami jelen esetben indokolt és szükségszerű lenne, viszont a jövő évi költségvetés kialakításánál igyekeznek nyomást gyakorolni a városvezetésre a probléma orvoslása érdekében. „Ami a kamionstopot illeti, tanácsi határozat született arról, hogy a kamionosoktól egy különdíjat szedjenek be a város területén való áthaladás miatt, ebben az esetben az előterjesztőnek (a polgármesternek) fontosabb volt újabb díjak beszedése, mint a tehermentesítés — legalább hétvégenként —, reméljük, hogy az így beszedett pénzt valóban a kamionforgalomnak leginkább kitett utcák rehabilitálására fordítja majd. Az indokolatlanul történő dudálás betiltásáról pedig annyit szeretnék elmondani, hogy már érvényben van egy olyan tanácsi határozat, amely a tülkölést szabályozza, a helyi rendőrség feladata lenne, hogy ezt be is tartassa” — tette hozzá .

Államtitkári találkozó

 

Kereskényi Gábor

Kereskényi Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselőt is megkérdeztük azokkal a felvetésekkel kapcsolatban, amelyekkel a Batizi út mentén lakók álltak elő.
— Kamionstopot bevezetni városi szinten csak akkor lehetséges, ha a tranzitforgalomnak alternatívát biztosít a város, azonban a jelenlegi infrastruktúra ezt nem teszi lehetővé — mutatott rá a parlamenti képviselő. Kereskényi elmondta azt is, hogy a kamionstop ügyében tárgyalni fog István Zoltán közlekedésügyi államtitkárral, hogy a hétvégéken és a hivatalos munkaszüneti napokon ne közlekedhessenek a közutakon 7,5 tonnánál nehezebb járművek.
Adminisztratív manőverekkel sajnos nem lehet megoldani az útfelújítást, ismerte el a képviselő, úgyhogy a Batizi út hiába a román útügyi hatóság által kezelt 19-es számú országút egyik szakasza, azt nem lehet a városhatáron kívül eső rész felújításával egy időben rehabilitálni. — A megyeszékhelyek és általában a városok ki vannak zárva az infrastrukturális kormánytámogatásokból azzal az indoklással, hogy vannak saját bevételeik, oldják meg abból — folytatta Kereskényi. — Uniós támogatás is nehezen szerezhető meg ilyen célra, mert az unió sokkal inkább az alternatív közlekedési módokat támogatja – mint amilyen például a villamos vagy a trolibusz –, mint az aszfaltozást. Kereskényi szerint legnagyobb esély a Batizi út átépítésére akkor lenne, ha a teherszállítók által befizetett városi úthasználati díjból befolyó pénzt nem költenék el másra. Ebben az esetben két-három év alatt összegyűlhetne annyi, amennyi egy hosszabb útszakasz felújítására is elegendő lehetne.

Korábban más volt

A képviselő szerint szembetűnő a kontraszt a Batizi út környékére irányuló figyelem terén az utóbbi két év és az ezt megelőző nyolc év viszonylatában. 2004 óta az Udvari utat korszerűsítették, elkészült a vasúti felüljáró, bezárták a szeméttelepet, és megkezdték az előkészületeket a Batizi út és a vasút közötti kisebb utcák felújításának érdekében. Az utóbbi két évben viszont leálltak a fejlesztések a környéken.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...