Nincs szatmári árvízveszély
Utoljára módositva: 2018-03-14 12:18:36

Az ország több régiójában is árvízveszélyre figyelmeztetnek a szakhatóságok, de Szatmár megyében nem, és a vízügyi szakemberek véleménye szerint ezen a tavaszon nem is lesz ilyen.

Legfeljebb a figyelmeztető szintet fogja elérni a következő időszakban szatmári szakaszaikon a megyén átfolyó folyók vízszintje, tájékoztatott a Szatmár Megyei Vízügyi Igazgatóság vezetője. Vasile Andrieş elmondta, hogy ma estig a Túrra van érvényben figyelmeztetés a közepesen magas vízállás miatt, de tíz órától ez is megszűnik. A Szamos vízállása a figyelmeztető szintet sem fogja elérni, a megyeszékhelyet is érintő folyó hozamát leginkább befolyásoló máramarosi Lápos nem fog olyan mennyiségű vizet hozni, ami miatt készültségre lenne szükség. A Kraszna esetében sem számítanak szokatlanul magas vízállásra, egyedül ennek megszokott szakaszán, a Domahida és a határ közötti részéhez érve nőhet akkorára a folyó vízszintje, hogy elérje a töltés alját. Most csökkenőben van a folyó hozama, de ennek növekedésére számítanak, mert a hét végére, de legkésőbb a következő hét elejére megint esőt jósol a meteorológia. Nagyban fogja befolyásolni a folyó vízmagasságát az ártér mentén üzemelő vízátemelő szivattyúk üzemeltetése, ezt azonban nem a vízügy szabályozza, így a hatását sem tudja előrejelezni.

A megyében sehol nem fedi hóréteg a földet, tájékoztatott Andrieş, március hetedike óta a magasabban fekvő részek sem voltak hó alatt, az olvadás tehát nem fog hozzájárulni a folyók vízhozamának növekedéséhez. A legtöbb eső a hét elején Avasfelsőfalu és Kányaháza térségében esett, átlagban négyzetméterenként 18 liternyi csapadék hullott itt le rövid idő alatt.

Esők és éjszakai fagyok fogják követni egymást a hét folyamán, vasárnaptól mínusz öt fokig is csökkenhet az éjszakai hőmérséklet. A hideg idő ilyenkor előnyös a folyók vízszintjét illetően, hiszen a hidegben lelassult vízmozgás miatt eloszlik a csapadék mederbe jutása, és ennek köszönhetően nem lesz hirtelen vízszintemelkedés.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...