Nincs szatmári árvízveszély
Utoljára módositva: 2018-03-14 12:18:36

Az ország több régiójában is árvízveszélyre figyelmeztetnek a szakhatóságok, de Szatmár megyében nem, és a vízügyi szakemberek véleménye szerint ezen a tavaszon nem is lesz ilyen.

Legfeljebb a figyelmeztető szintet fogja elérni a következő időszakban szatmári szakaszaikon a megyén átfolyó folyók vízszintje, tájékoztatott a Szatmár Megyei Vízügyi Igazgatóság vezetője. Vasile Andrieş elmondta, hogy ma estig a Túrra van érvényben figyelmeztetés a közepesen magas vízállás miatt, de tíz órától ez is megszűnik. A Szamos vízállása a figyelmeztető szintet sem fogja elérni, a megyeszékhelyet is érintő folyó hozamát leginkább befolyásoló máramarosi Lápos nem fog olyan mennyiségű vizet hozni, ami miatt készültségre lenne szükség. A Kraszna esetében sem számítanak szokatlanul magas vízállásra, egyedül ennek megszokott szakaszán, a Domahida és a határ közötti részéhez érve nőhet akkorára a folyó vízszintje, hogy elérje a töltés alját. Most csökkenőben van a folyó hozama, de ennek növekedésére számítanak, mert a hét végére, de legkésőbb a következő hét elejére megint esőt jósol a meteorológia. Nagyban fogja befolyásolni a folyó vízmagasságát az ártér mentén üzemelő vízátemelő szivattyúk üzemeltetése, ezt azonban nem a vízügy szabályozza, így a hatását sem tudja előrejelezni.

A megyében sehol nem fedi hóréteg a földet, tájékoztatott Andrieş, március hetedike óta a magasabban fekvő részek sem voltak hó alatt, az olvadás tehát nem fog hozzájárulni a folyók vízhozamának növekedéséhez. A legtöbb eső a hét elején Avasfelsőfalu és Kányaháza térségében esett, átlagban négyzetméterenként 18 liternyi csapadék hullott itt le rövid idő alatt.

Esők és éjszakai fagyok fogják követni egymást a hét folyamán, vasárnaptól mínusz öt fokig is csökkenhet az éjszakai hőmérséklet. A hideg idő ilyenkor előnyös a folyók vízszintjét illetően, hiszen a hidegben lelassult vízmozgás miatt eloszlik a csapadék mederbe jutása, és ennek köszönhetően nem lesz hirtelen vízszintemelkedés.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 18:50
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...