Nincs szükségünk az energiaitalokra
Utoljára módositva: 2019-08-20 14:26:23

Bár a lakosság túlnyomó része tisztában van vele, milyen káros következményei lehetnek az energiaitalok fogyasztásának, mégis sokan isszák. Ártalmasak lehetnek a szív- és érrendszerre.

Az Országos Közegészségügyi Hatóság felméréséből, amelyet korábban a fővárosban és az ország 41 megyéjében, így Szatmárban is elvégeztek, kiderült, hogy előszeretettel fogyasztja a lakosság az energiaitalokat, egyre zsengébb kortól: a felmért 16–18 év közöttiek 74 százaléka fogyasztott már például energiaitalt. Az energiaitalt fogyasztó fiatalok 44–45 százaléka heti 5 alkalommal is megissza ezt a terméket, 23 százalékuk pedig heti rendszerességgel. A fogyasztók 58 százaléka még soha nem olvasta el az energiaitalok dobozain feltüntetett összetevők listáját. Azoknak a fiataloknak, akik nem szoktak energiaitalt inni, 53 százaléka véli úgy, hogy ezek káros hatással vannak a szervezetre. Azoknak a fiataloknak, akik rendszeresen fogyasztanak energiaitalt, 41 százaléka számolt be arról, hogy érzett már ezek miatt rosszullétet, hányingert, 40 százalékuk pedig heves szívdobogást.

 

Miért káros az energiaital?

 

Az energiaitalok koffeint, cukrot vagy édesítőszert, taurint, glükuronolaktont, B-vitaminokat, esetenként különböző növényi kivonatokat változó mennyiségben és kombinációban tartalmazó szénsavas, alkoholmentes italok. Az energiaitalt élénkítő hatása, illetve a szellemi és fizikai teljesítményt növelő hatása miatt fogyasztják. Táplálkozás-élettani szempontból azonban a szervezetnek nincs rá szüksége, az energiaital fogyasztását táplálkozási cél nem indokolja.

Az energiaitalokban található koffein önmagában is veszélyes, a túlzott fogyasztás ugyanis hosszú távon ártalmas lehet, elsősorban a szív- és érrendszerre. A koffeinben gazdag ital ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást. A túl sok koffeintől egész napra gyorsabb lesz a pulzus, ha naponta fogyasztja valaki ezeket a szereket, szinte soha nem térhet vissza a nyugalmi állapotba a szívfrekvenciája. A gyakori, akár mindennapos fogyasztás egyértelműen egészségkárosodást, szív- és érrendszeri problémákat okoz. A koffein hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein ezáltal lerövidíti a reakcióidőt, megemeli az adrenalinszintet, és lehetővé teszi a nagyobb fizikai igénybevételt. Mindezeken túl a koffein fokozza a szív- és veseműködést, így lehetséges az, hogy kávézás után sokkal gyakoribb a vizelési inger.

Néhány egyszerű adat: a kávé milliliterenként 1 mg koffeint tartalmaz, egy adag 50 ml, tehát 50 mg koffein van benne. Az energiaitalnál ez az érték 0,3 mg/ml ugyan, de a kiszerelés többnyire 250 ml-es, sőt, van másfél literes palack is — ez 400–450 mg koffeint, vagyis 8–9 kávénak megfelelő mennyiséget jelent. Ez sem gyerekeknek, sem felnőtteknek nem olyan mennyiség, amelyet a szervezet jól tudna tolerálni.

A koffeintúladagolás tünetei: erős hányinger és hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham.

 

Energiaital és alkohol

 

A közegészségügyi hatóság az energiaital és az alkohol együttes fogyasztásának káros hatásaira is felhívja a figyelmet.

A koffein úgy működik, mint egy stimuláns, az alkohol pedig mint depresszáns. Mindkettő vízhajtó hatású, ami azt jelenti, hogy ha keverjük a kettőt, nagyobb eséllyel dehidratálódik a test. Ha pedig dehidratálódik a test, kevésbé hatékonyan tudja feldolgozni az alkoholt, és ez erős másnapossághoz vezethet. A koffein és alkohol keverése továbbá erősen negatív hatással lehet a koordinációra, az egyensúlyra és a testhőmérséklet szabályozására. A koffein stimuláló hatása miatt a fogyasztó sokkal éberebb lesz, és nagyobb mennyiségű alkoholt is elfogyaszthat, mint normális esetben. A koffein nincs hatással a véralkoholszintre, és a fogyasztó csak azután fogja érezni az alkohol hatását, miután a koffein távozott a szervezetéből.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...