Nő a cigaretta és a cukros üdítők jövedéki adója
Utoljára módositva: 2019-08-06 20:01:48

A pénzügyminisztérium rendelete értelmében a cigaretta jövedéki adójának szintjét és a magas cukortartalmú üdítőitalokra kivetett jövedéki adót is szeptember elsejétől emelik.

Elkerülhetetlen volt a cigaretta jövedéki adójának emelése, mert máskülönben kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna az ország ellen, mert nem hozta összhangba törvénykezését az Európai Unió irányelveivel — jelentette be kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

„Nem szeretem az adókat és az illetékeket, és nem növelem sem ezek számát, sem ezek összegét” — nyilatkozta a miniszter, aki szerint „egyetlen érvük sincs” azoknak az „őrülteknek és hozzá nem értőknek”, akik ennek ellenkezőjét írják róla a Facebookon.

A pénzügyminisztérium rendelete értelmében a cigaretta jövedéki adójának szintjét 2019. szeptember 1-jétől ezer szálanként 483,74 lej lejről 503,97 lejre emelik, mert jelenleg — az Európai Unió irányelvétől eltérően — a cigarettára kivetett teljes jövedéki adó nem teszi ki a súlyozott átlagos kiskereskedelmi eladási ár (16,8 lej/csomag) legalább 60 százalékát. Az irányelvet legkésőbb 2017. december 31-ig alkalmaznia kellett volna Romániának — állítja a minisztérium.

Az indoklás szerint a cigaretta jövedéki adójának növelése ebben az évben 159,4 millió lej, a következő évben 699,6 millió lej, 2021-ben pedig 857,4 millió lej plusz jövedelmet hoz a költségvetésbe.

A JTI Románia cigarettagyártó cég úgy véli, hogy a kormány azon szándéka, hogy előrehozza a jövedéki adó növelését, amely januártól lehetett volna esedékes, felrúgja az adókiszámíthatóság elvét és az üzleti terveket.

A cigarettagyártó vitatja, hogy a hatóságok az Európai Unió irányelveinek akarnának megfelelni, mert olvasatában ezek azt írják elő, hogy a jövedéki adót az azt követő második esztendő január 1-jétől kell emelni, hogy ez már nem teszi ki a súlyozott átlagár 60%-át.

„Arra lehetett számítani, hogy a jövedéki adó 2020 januárjában nő, nem szeptemberben, vagyis kevesebb mint egy hónap múlva. Ha a jövedéki adót januárban emelnék, a gyártóknak lenne idejük módosítani üzleti tervüket. (…) Nem vonjuk kétségbe a kormány azon jogát, hogy emelje az adókat, és törvénykövető magatartást tanúsítunk, de egyensúlyt és kiszámíthatóságot kérünk” — nyilatkozta Gilda Lazăr, a JTI Románia kommunikációs igazgatója.

Ugyanez a rendelet növeli a magas cukortartalmú üdítőitalokra kivetett jövedéki adót is. Az indoklás szerint a tervezet nem támogatja az egészségre káros élelmiszerek fogyasztását, a bejövő plusz jövedelmet pedig az oktatásra és az egészségügyre fordítják.

Az intézkedés kezdeményezői szerint az Európai Unióban a felnőtt népesség 52%-a túlsúlyos, és ebből 17% elhízással küzd. Aggasztó adatok vannak a gyermekkori elhízásról is, amelynek jelentős következményei vannak a jövő felnőttjének egészségére.

A pénzügyminisztérium becslései szerint a magas cukortartalmú üdítőitalok jövedéki adója 320 millió lejes plusz bevételt jelent a költségvetésnek.

Az üdítőitalt gyártók és forgalmazók országos szövetsége ezzel szemben „diszkriminatívnak és aránytalannak” nevezte a tervezett intézkedést, és rámutatott, hogy az üdítőitalok átlagosan egy felnőtt napi kalóriabevitelének csupán 3%-át teszik ki, és úgy tűnik, hogy az adókivetés egyetlen célja az állami költségvetés bevételeinek növelése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...