Nő a cigaretta és a cukros üdítők jövedéki adója
Utoljára módositva: 2019-08-06 20:01:48

A pénzügyminisztérium rendelete értelmében a cigaretta jövedéki adójának szintjét és a magas cukortartalmú üdítőitalokra kivetett jövedéki adót is szeptember elsejétől emelik.

Elkerülhetetlen volt a cigaretta jövedéki adójának emelése, mert máskülönben kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna az ország ellen, mert nem hozta összhangba törvénykezését az Európai Unió irányelveivel — jelentette be kedden Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

„Nem szeretem az adókat és az illetékeket, és nem növelem sem ezek számát, sem ezek összegét” — nyilatkozta a miniszter, aki szerint „egyetlen érvük sincs” azoknak az „őrülteknek és hozzá nem értőknek”, akik ennek ellenkezőjét írják róla a Facebookon.

A pénzügyminisztérium rendelete értelmében a cigaretta jövedéki adójának szintjét 2019. szeptember 1-jétől ezer szálanként 483,74 lej lejről 503,97 lejre emelik, mert jelenleg — az Európai Unió irányelvétől eltérően — a cigarettára kivetett teljes jövedéki adó nem teszi ki a súlyozott átlagos kiskereskedelmi eladási ár (16,8 lej/csomag) legalább 60 százalékát. Az irányelvet legkésőbb 2017. december 31-ig alkalmaznia kellett volna Romániának — állítja a minisztérium.

Az indoklás szerint a cigaretta jövedéki adójának növelése ebben az évben 159,4 millió lej, a következő évben 699,6 millió lej, 2021-ben pedig 857,4 millió lej plusz jövedelmet hoz a költségvetésbe.

A JTI Románia cigarettagyártó cég úgy véli, hogy a kormány azon szándéka, hogy előrehozza a jövedéki adó növelését, amely januártól lehetett volna esedékes, felrúgja az adókiszámíthatóság elvét és az üzleti terveket.

A cigarettagyártó vitatja, hogy a hatóságok az Európai Unió irányelveinek akarnának megfelelni, mert olvasatában ezek azt írják elő, hogy a jövedéki adót az azt követő második esztendő január 1-jétől kell emelni, hogy ez már nem teszi ki a súlyozott átlagár 60%-át.

„Arra lehetett számítani, hogy a jövedéki adó 2020 januárjában nő, nem szeptemberben, vagyis kevesebb mint egy hónap múlva. Ha a jövedéki adót januárban emelnék, a gyártóknak lenne idejük módosítani üzleti tervüket. (…) Nem vonjuk kétségbe a kormány azon jogát, hogy emelje az adókat, és törvénykövető magatartást tanúsítunk, de egyensúlyt és kiszámíthatóságot kérünk” — nyilatkozta Gilda Lazăr, a JTI Románia kommunikációs igazgatója.

Ugyanez a rendelet növeli a magas cukortartalmú üdítőitalokra kivetett jövedéki adót is. Az indoklás szerint a tervezet nem támogatja az egészségre káros élelmiszerek fogyasztását, a bejövő plusz jövedelmet pedig az oktatásra és az egészségügyre fordítják.

Az intézkedés kezdeményezői szerint az Európai Unióban a felnőtt népesség 52%-a túlsúlyos, és ebből 17% elhízással küzd. Aggasztó adatok vannak a gyermekkori elhízásról is, amelynek jelentős következményei vannak a jövő felnőttjének egészségére.

A pénzügyminisztérium becslései szerint a magas cukortartalmú üdítőitalok jövedéki adója 320 millió lejes plusz bevételt jelent a költségvetésnek.

Az üdítőitalt gyártók és forgalmazók országos szövetsége ezzel szemben „diszkriminatívnak és aránytalannak” nevezte a tervezett intézkedést, és rámutatott, hogy az üdítőitalok átlagosan egy felnőtt napi kalóriabevitelének csupán 3%-át teszik ki, és úgy tűnik, hogy az adókivetés egyetlen célja az állami költségvetés bevételeinek növelése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...