Nő a virózisos megbetegedések száma
Utoljára módositva: 2015-01-28 11:37:19

Megkétszereződött a felső légúti megbetegedések száma január közepén, egyre több új tüdőgyulladásos és virózisos esetet regisztrálnak — tudtuk meg Szatmár megyei járványügyi szakértőktől.

 

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság legfrissebb adatai szerint január 19–25. között a felső légúti megbetegedések száma meghaladta az ezret, ami a kétszerese az előző hetekben regisztráltaknak. Az elmúlt héten 1021 szatmárit kezeltek virózisos megbetegedéssel és 314 lakost tüdőgyulladással, influenzás eset pedig nem volt.

A legérintettebb a megbetegedések szempontjából ezúttal is a 0–5 és az 5–14 éves korosztály volt, az ő esetükben regisztrálták a legtöbb meghűlést és tüdőgyulladást.

Az 1021 virózisos esetből 119-en egy év alatti kicsik voltak, 221-en 2–4 év közötti gyerekek, 310-en 5–14 évesek, 135-en 15–49 évesek, az ennél idősebbek körében 236 esetet jelentettek a hatóságnak.

Ami pedig a tüdőgyulladásokat illeti, január közepén a 314 eset közül negyven alkalommal egyévesnél fiatalabb gyerekek betegedtek meg, a 2–4 évesek körében 79 esetet jegyeztek, az 5–14 évesek között 63-at, a 15–49 éves korosztály tagjai közül 89-en betegedtek meg, az 50–64 év közöttiek 32-en, míg a 64 évnél idősebbek körében 18 személy kapott tüdőgyulladást.

A szezon kezdete óta azonban már több mint 15 ezer megbetegedést jegyeztek a közegészségügyiek: 12 438 hűlést és 3102 tüdőgyulladást.

 

Mozgás és vitaminok

 

Biztos módszer a meghűlés, nátha elkerülésére nincs. A réteges, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a jól szellőző, természetes anyagokból készült ruhák sokat segíthetnek, általuk elkerülhető az átizzadt, nyirkos ruha miatti áthűlés. A megelőzés lényege a szervezet immunrendszerének védelme: a testmozgás, a tiszta levegőn való séta, a vitaminban gazdag étkezés, elegendő alvás. A náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek, ezért járványveszélyes időszakban még fokozottabban kell ügyelni a higiéniára: a gyakori kézmosásra, a papír zsebkendő használatára. A beteg lehetőleg ne menjen tömegbe, és különösen ne látogasson meg kisgyermeket, legyengült, idős embert vagy beteget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...