Nőtt a múzeumok látogatottsága
Utoljára módositva: 2014-01-31 10:40:13

Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgatója tegnap sajtótájékoztatón számolt be tavalyi tevékenységükről. Az intézmény részlegei közül a Károlyi-kastély a legnépszerűbb.

 

A Szatmár Megyei Múzeum feladata a történelmi örökség kutatása, feltárása és restaurálása. Az intézmény a lehetőségeihez mérten igyekszik teljesíteni a feladatkörét, a régészek rendszeresen végeznek ásatásokat, ezek egy részét megrendelésre azokon a helyeken, ahol építkezésekre vagy egyéb, a talaj megmozgatásával járó nagyobb munkálatokra kerül sor. Nem maradnak el az ásatások azokon a területeken sem, ahol jelzőberendezések mutatnak ki felszín alatti, értékesebb tárgyakat.

 

Felújítások

 

A múzeum feladatkörébe tartozik a történelmi örökség konzerválása és helyreállítása is, amelyre a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, de köztudott, hogy az állagmegőrzéshez vagy a restauráláshoz anyagi befektetésre van szükség, s a pénzt nem mindig lehet előteremteni. Az elmúlt évben sikerült felújítani a nagykárolyi Román Katona Emlékművét, a Vécsey-ház emeleti részét, Ady Endre szülőházát Érmindszenten, Vasile Lucaciu szülőházát Apában, ugyanakkor folytatódott az aranyosmeggyesi dák kemencék feltárása és azok láthatóvá tétele. Tervbe volt véve, de anyagi okok miatt nem sikerült felújítani a bogdándi Sipos László Emlékmúzeumot, nem sikerült restaurálni a Vécsey-házban lévő állandó kiállítás képeit, és nem sikerült korszerűsíteni a megyei múzeum laboratóriumát sem.

 

Látogatottság

 

2012-höz képest nőtt a Szatmár Megyei Múzeum különböző részlegeinek látogatottsága. 2013-ban a megyei múzeumnak 73 307 látogatója volt, ebből 36 100 személy a nagykárolyi Károlyi–kastélyt, 15 308 a központi múzeumot, 7382 a Művészeti Múzeumot, 2668 a Tasnádi Múzeumot látogatta meg. A leglátogatottabb a Károlyi–kastély volt miután azt teljesen felújították. A múzeumi részlegek gyakran rendezvényeknek is helyet adnak, amelyek szintén növelik a látogatottságot.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...