Nőtt az ingatlanok ára és a lakbér
Utoljára módositva: 2017-08-10 18:37:28

Országosan, így Szatmárnémetiben is nőtt az ingatlanok ára az elmúlt évben, és a lakbérek is drágultak. Az elmúlt negyedévi adatok szerint az ingatlanpiac tekintetében Kolozsvár a legdrágább.

Az idei év második negyedévében további 3,1%-kal növekedett az eladásra kínált ingatlanok ára Romániában, de ez természetesen csak egy átlagérték, ugyanis a nagyobb városokban ennél jóval nagyobb növekedés volt észlelhető. Országszerte Kolozsváron mérték a legjelentősebb négyzetméterenkénti árnövekedést az ingatlanközvetítő ügynökségek szakértői. Kolozsvár az ingatlanárak tekintetében megelőzte Bukarestet is, aminek köszönhetően ilyen szempontból az ország legdrágább városának számít jelenleg. Ez sok szatmári család számára nem kifejezetten jó hír, hiszen a kolozsvári egyetemeken tanuló diákok lakbére is emelkedni fog az ősszel induló tanévtől.

Az ingatlanszakértők szerint 2017-ben a második negyedévi növekedés közel ugyanakkora, mint az előző év azonos időszakban mért adatok, ugyanis tavaly ilyenkor szintén nagyjából 3%-os volt az ingatlanpiac inflációja.

Az elemzett adatok szerint Romániában folytatódik az ingatlanárak három éve tartó erőteljes növekedése, idén a lakástulajdonosok átlagosan 13%-kal szeretnék drágábban eladni lakásukat, mint azt egy évvel korábban tették.

Szatmárnémeti országos viszonylatban alacsonyabb árakat kínál, egy garzonlakást 115 eurótól is lehet találni, viszont az átlag 150 euró körül mozog, egy kétszobás apartman havi bérleti díja 200 és 250 euró között van a városban. Egy nagyobb, 3–4 szobás lakásért a havi 400 eurót is elkérheti a tulajdonos.

Ami az eladási árakat illeti, míg Kolozsváron 1330 euró egy eladásra kínált tömbházlakás négyzetméterenkénti ára, addig Szatmárnémetiben ennek körülbelül fele, itt átlagosan 650 eurót kérnek a tulajdonosok egy négyzetméternyi lakóterületért. Így példának okáért egy 54 négyzetméteres, kétszobás tömbházlakás vételára könnyen elérheti akár a 35 000 eurót is, míg egy háromszobás központi lakásért közel 50 000 eurós összeget is ki kell fizetni.

Természetesen olcsóbban is lehet lakást venni Szatmárnémetiben, az átlagárakhoz képest akár 10 000 eurót is spórolhatunk, viszont ezen lakások vagy nem a legjobb környéken lesznek megtalálhatók, vagy az állapotuk lesz az, ami komoly kívánnivalót hagy majd maga után.

Ami a jelen pillanatban legdrágábbnak ítélt Kolozsvárt illeti, valóban komoly árakon cserélnek tulajdonost a város ingatlanjai, ennek köszönhetően pedig a lakbérek is igen magasak, a közeledő egyetemi tanév pedig ősztől biztosan további drágulásokat von maga után.

Jelenleg Kolozsváron egy kétszobás lakás havi lakbére 360 euró, ami nagyjából 50 euróval magasabb ár az előző évihez képest. A fővárosban valamivel olcsóbban, körülbelül 320 euróért bérelhető ugyanakkora lakás, viszont egy háromszobásért már ott is elkérik a havi 400 eurót. Egy évvel korábban az is nagyjából 20 euróval olcsóbb volt.

Brassóban és Temesváron már a szatmári értékekhez közelítenek az árak, egy kétszobás lakás havi bérleti díja 280, míg Jászvásáron átlagosan 270 euró.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...