Nőtt az ingatlanok ára és a lakbér
Utoljára módositva: 2017-08-10 18:37:28

Országosan, így Szatmárnémetiben is nőtt az ingatlanok ára az elmúlt évben, és a lakbérek is drágultak. Az elmúlt negyedévi adatok szerint az ingatlanpiac tekintetében Kolozsvár a legdrágább.

Az idei év második negyedévében további 3,1%-kal növekedett az eladásra kínált ingatlanok ára Romániában, de ez természetesen csak egy átlagérték, ugyanis a nagyobb városokban ennél jóval nagyobb növekedés volt észlelhető. Országszerte Kolozsváron mérték a legjelentősebb négyzetméterenkénti árnövekedést az ingatlanközvetítő ügynökségek szakértői. Kolozsvár az ingatlanárak tekintetében megelőzte Bukarestet is, aminek köszönhetően ilyen szempontból az ország legdrágább városának számít jelenleg. Ez sok szatmári család számára nem kifejezetten jó hír, hiszen a kolozsvári egyetemeken tanuló diákok lakbére is emelkedni fog az ősszel induló tanévtől.

Az ingatlanszakértők szerint 2017-ben a második negyedévi növekedés közel ugyanakkora, mint az előző év azonos időszakban mért adatok, ugyanis tavaly ilyenkor szintén nagyjából 3%-os volt az ingatlanpiac inflációja.

Az elemzett adatok szerint Romániában folytatódik az ingatlanárak három éve tartó erőteljes növekedése, idén a lakástulajdonosok átlagosan 13%-kal szeretnék drágábban eladni lakásukat, mint azt egy évvel korábban tették.

Szatmárnémeti országos viszonylatban alacsonyabb árakat kínál, egy garzonlakást 115 eurótól is lehet találni, viszont az átlag 150 euró körül mozog, egy kétszobás apartman havi bérleti díja 200 és 250 euró között van a városban. Egy nagyobb, 3–4 szobás lakásért a havi 400 eurót is elkérheti a tulajdonos.

Ami az eladási árakat illeti, míg Kolozsváron 1330 euró egy eladásra kínált tömbházlakás négyzetméterenkénti ára, addig Szatmárnémetiben ennek körülbelül fele, itt átlagosan 650 eurót kérnek a tulajdonosok egy négyzetméternyi lakóterületért. Így példának okáért egy 54 négyzetméteres, kétszobás tömbházlakás vételára könnyen elérheti akár a 35 000 eurót is, míg egy háromszobás központi lakásért közel 50 000 eurós összeget is ki kell fizetni.

Természetesen olcsóbban is lehet lakást venni Szatmárnémetiben, az átlagárakhoz képest akár 10 000 eurót is spórolhatunk, viszont ezen lakások vagy nem a legjobb környéken lesznek megtalálhatók, vagy az állapotuk lesz az, ami komoly kívánnivalót hagy majd maga után.

Ami a jelen pillanatban legdrágábbnak ítélt Kolozsvárt illeti, valóban komoly árakon cserélnek tulajdonost a város ingatlanjai, ennek köszönhetően pedig a lakbérek is igen magasak, a közeledő egyetemi tanév pedig ősztől biztosan további drágulásokat von maga után.

Jelenleg Kolozsváron egy kétszobás lakás havi lakbére 360 euró, ami nagyjából 50 euróval magasabb ár az előző évihez képest. A fővárosban valamivel olcsóbban, körülbelül 320 euróért bérelhető ugyanakkora lakás, viszont egy háromszobásért már ott is elkérik a havi 400 eurót. Egy évvel korábban az is nagyjából 20 euróval olcsóbb volt.

Brassóban és Temesváron már a szatmári értékekhez közelítenek az árak, egy kétszobás lakás havi bérleti díja 280, míg Jászvásáron átlagosan 270 euró.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...