Növekszik a tűzesetek száma
Utoljára módositva: 2014-02-12 10:35:24

A kémények nem megfelelő tisztítása miatt növekvőben van megyénkben a tűzesetek száma. A prefektus hatékony fellépést vár a hatóságoktól.

 

Eugeniu Avram prefektust egy munkamegbeszélés során arról tájékoztatták, hogy az elmúlt időszakban megnőtt a lakosok otthonaiban a tűzesetek száma, elsősorban a nem megfelelően karbantartott kémények miatt. Annak érdekében, hogy a hasonló tűzeseteket megelőzzék, a prefektus kihangsúlyozta a fűtőtestek és a kémények ellenőrzésének fontosságát. A kormánybiztos azt kérte a polgármesterektől, hogy szervezzenek ellenőrzési akciót a lakosok otthonaiban, ugyanakkor ahol nincs kéményseprő a településen, igyekezzenek a lehető legrövidebb időn belül megoldást találni erre a problémára, kössenek szerződést erre a tevékenységre szakosodott cégekkel, s adjanak anyagi támogatást a rászoruló családoknak.

Fontos a kéményseprés

A Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének közleményéből kiderül, hogy fontos a kémények ventilációjának biztosítása, a szén-monoxid távozását szolgáló nyílások karbantartása, tisztítása. Lényeges dolog az, hogy a kéményeket évente legalább 1 alkalommal ki kell tisztíttatni kéményseprővel vagy az erre a munkára szakosodott cég munkatársaival. Erre a tűzeseteket és gázfulladásos baleseteket megelőző beavatkozásra a polgárok személyi biztonsága miatt van szükség. A tűzoltók figyelmeztetnek arra, hogy a tetőszerkezet esetén 10 centiméteres távolságot kell hagyni a tető külső része és a gyúlékony alkotóelemek között; ezen kívül nem szabad a kéménybe semmilyen gyúlékony elemet beépíteni. Javasolt, hogy a padlásokon meszeljék le a kéményeket, így hamarabb szembetűnik, ha füstölni kezd. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a kéményeknek 50-80 centiméter magasaknak kell lenniük a háztetőn, s kötelező módon le kell vakolni őket. A fémkéményeket a faszerkezettől legkevesebb 70 centiméterre kell elhelyezni. Tűzeset észlelése esetén a 112-es sürgősségi telefonszámot kel hívni, hogy a tűzoltók a lehető legrövidebb időn belül közbe tudjanak avatkozni. A tűzvédelmi előírásokról bővebben a www.igsu.ro, www.isusatumare.ro/informarepreventivă! honlapokon lehet olvasni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:35
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...