Növekszik a tűzesetek száma
Utoljára módositva: 2014-02-12 10:35:24

A kémények nem megfelelő tisztítása miatt növekvőben van megyénkben a tűzesetek száma. A prefektus hatékony fellépést vár a hatóságoktól.

 

Eugeniu Avram prefektust egy munkamegbeszélés során arról tájékoztatták, hogy az elmúlt időszakban megnőtt a lakosok otthonaiban a tűzesetek száma, elsősorban a nem megfelelően karbantartott kémények miatt. Annak érdekében, hogy a hasonló tűzeseteket megelőzzék, a prefektus kihangsúlyozta a fűtőtestek és a kémények ellenőrzésének fontosságát. A kormánybiztos azt kérte a polgármesterektől, hogy szervezzenek ellenőrzési akciót a lakosok otthonaiban, ugyanakkor ahol nincs kéményseprő a településen, igyekezzenek a lehető legrövidebb időn belül megoldást találni erre a problémára, kössenek szerződést erre a tevékenységre szakosodott cégekkel, s adjanak anyagi támogatást a rászoruló családoknak.

Fontos a kéményseprés

A Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének közleményéből kiderül, hogy fontos a kémények ventilációjának biztosítása, a szén-monoxid távozását szolgáló nyílások karbantartása, tisztítása. Lényeges dolog az, hogy a kéményeket évente legalább 1 alkalommal ki kell tisztíttatni kéményseprővel vagy az erre a munkára szakosodott cég munkatársaival. Erre a tűzeseteket és gázfulladásos baleseteket megelőző beavatkozásra a polgárok személyi biztonsága miatt van szükség. A tűzoltók figyelmeztetnek arra, hogy a tetőszerkezet esetén 10 centiméteres távolságot kell hagyni a tető külső része és a gyúlékony alkotóelemek között; ezen kívül nem szabad a kéménybe semmilyen gyúlékony elemet beépíteni. Javasolt, hogy a padlásokon meszeljék le a kéményeket, így hamarabb szembetűnik, ha füstölni kezd. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a kéményeknek 50-80 centiméter magasaknak kell lenniük a háztetőn, s kötelező módon le kell vakolni őket. A fémkéményeket a faszerkezettől legkevesebb 70 centiméterre kell elhelyezni. Tűzeset észlelése esetén a 112-es sürgősségi telefonszámot kel hívni, hogy a tűzoltók a lehető legrövidebb időn belül közbe tudjanak avatkozni. A tűzvédelmi előírásokról bővebben a www.igsu.ro, www.isusatumare.ro/informarepreventivă! honlapokon lehet olvasni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...