Novembertől üzemelnek a hóágyúk
Utoljára módositva: 2019-07-10 14:52:36

Öt hónapja van a kivitelezőnek, hogy befejezze a lunaforrási hóágyúk működéséhez szükséges rendszer munkálatait. Aszfaltréteg-javítással és ároktisztítással „búcsúznak” az útépítők.

Úgy tűnik, most már valóban végükhöz közelednek a lunaforrási sípálya munkálatai, ugyanis a kivitelező cég elkezdte a több mint három évtizede készülő nagyberuházás utolsó lépésének számító vízgyűjtő és -továbbvezető csatornák, valamint a gyűjtőtó kiépítését — azon tóét, amely a Ţiganului patak vizét gyűjti össze, és ellátja a sípálya hóágyúit, illetve a teljes üdülőövezet vízellátását is biztosítja, de akár Avasfelsőfalu vízellátásába is „besegíthet”. Igaz, kicsit csúszásban van, hiszen a 2,6 millió lej értékű szerződést épp egy évvel ezelőtt, 2018 júliusában írták alá, s annak értelmében a kivitelezőnek két hónapja volt a tervezésre, valamint fél éve a vízgyűjtő és -továbbvezető csatornák, a gyűjtőtó kiépítésére, a víztisztító és pumpálóállomások beszerzésére, felszerelésére és elektromos árammal való ellátására — no de ami késik, nem múlik: öt hónap múlva, azaz novemberben működni fognak a hóágyúk, és addigra befejezik a már kialakított lesiklópálya teljes hosszának rendezési munkálatait is.

Lunaforráson egyébként már ki van építve a szennyvíz- és az elektromos hálózat, elkészült a felvonórendszer (így ha a vízhálózat is kiépül, minden adott lesz a turisztikai létesítmények, szállodák, panziók, vendéglők építéséhez, kialakításához), a felvezető 109 G megnevezésű, alapjaitól felújított, kiszélesített, nagyívű szerpentinekben bővelkedő megyei utat pedig már 2014 júliusában átvették a Szilágy megyei kivitelezőtől — amely 60 hónapnyi garanciát vállalt az elvégzett (s nem mellesleg magas minőségű) munkára. A garanciális időszak most július végén jár le, de még előtte elvégzik az aszfaltréteg javítási munkálatait, valamint szintbe hozzák az útpadkákat annak érdekében, hogy az esővíz maradéktalanul a kibetonozott árkokba folyjon az úttestről, illetve ott, ahol a heves esőzések földet, faágakat, zöldhulladékot mostak le a meredek domboldalakról az árokba (vagy benőtte őket a fű és hanga), kipucolják azt. A megyei tanács vezetősége ugyanakkor kéri a területtulajdonosokat, s főleg azokat, akiknek az aszfaltúttól föld-, erdei út vezet fel a területükig, hogy tisztítsák meg a műutat, és szedjék össze az esők, vízátfolyások által rámosott föld-kő-kavics kupacokat, hiszen azok komoly balesetveszélyt jelentenek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...