Növénykártevőkre figyelmeztetnek
Utoljára módositva: 2019-06-27 09:42:19

Szőlő-, burgonya-, alma- és szilvakártevők elszaporodására figyelmeztet a polgármesteri hivatalokon keresztül az agrártárca. A szőlő esetében a peronoszpóra és a lisztharmat fokozott elszaporodásáról szól az értesítő, de az atkák (Eriophyes vitis, Tetranychus urticae) elterjedésére is felfigyeltek a növényvédelmi szakemberek.

Az alma esetében a kaliforniai pajzstetű, az almamoly, az almalisztharmat és a varasodást okozó Venturia inaequalis elterjedése miatt aggódik a minisztérium.

A szilvafák termésében a szilvamoly, a polisztigmás vörösfoltosság és a monília fog nagy károkat okozni, ha a fák nem lesznek mielőbb kezelve ezek ellen.

A burgonyatermést a burgonyavész (Phytophthora infestans) fogja megtizedelni, e haszonnövény esetében is a lehető leggyorsabban meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket.

Az összes kártevő esetében úgy tartják a mezőgazdasági szakemberek, hogy az elmúlt időszak csapadékos, illetve meleg időszakai okozták azt, hogy ilyen nagy mértékben elterjedtek ezek a komoly mezőgazdasági károkat okozni képes növénybetegségek.

A minisztérium a bit.ly/2KB65mc oldalon próbál meg útmutatót nyújtani a megelőzéshez és a mentesítéshez, de a kiskerttulajdonosok esetében a növényvédelmi szereket árusító üzletekben is tudnak segíteni, és leginkább akkor, ha a kertész magával viszi egy ágát vagy levelét a megtámadott növénynek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...