Nyakunkon a dugó-szezon
Utoljára módositva: 2013-12-18 08:57:21

Az ünnepi hangulattal egy időben a torlódások időszaka is megérkezett a megyeszékhelyre. Autós és gyalogos egyaránt megérzi majd ennek hatását.

 

Tizenöt–húsz százalékkal nő meg a téli ünnepek közeledtével a szatmárnémeti autósforgalom, ennek okai többrétűek. A nyugat-európai szabadságolások megkezdésével és a karácsony közeledtével egyre több vendégmunkás tér haza, közülük nagyon kevesen jönnek tömegközlekedési eszközökkel, sokkal kedveltebb a személyautó használata. Egy részük szatmári falvakon lakik, ám hatást gyakorolnak a városok forgalmára, ugyanis hivatalos ügyeik nagy részét itt intézik, bevásárláshoz is a városi szupermarketeket használják és szórakozni szintén a sűrűbben lakott, nagyobb választékot kínáló településekre mennek.

Az év egyéb szakában a városokat járó autók számának növekedéséhez hozzájáruló tizenöt–húsz százalékos növekedés elég ahhoz, hogy a megszokottnál még hosszabbra nyúljanak a sorok a kereszteződésekben, végleg elfogyjanak a parkolóhelyek és állóvá merevedjen az amúgy lépésben haladó forgalom a hidakon, elakadjon a belváros.

Ha pár centi hó is esni fog, tovább fog nehezedni a közlekedés a megyeszékhelyen, vélik a szatmárnémeti közlekedési bizottságban, a csapadék miatt lelassuló folyamat még tovább fogja nyújtani a sorokat. Parkolóhelyet fog elfoglalni az autók elől a járdaszéleken, az út szélére tolt hó, emiatt nem tudnak majd a megállókba beállni a buszok és a gyalogátkelők használhatóságára sem lesz jótékony hatással a hó. A beszűkülő úttest mellett a hóban elakadó vagy elindulni nem tudó autók is keserítik majd a forgalomban résztvevők életét, az apróbb koccanások, egybecsúszások miatt szintén fennakadásokra lehet számítani az elkövetkező időszakban.

Az elkerülőút megléte kizárja a teherforgalom nagyját a városból, de azért az üzletek ellátása megköveteli a nagyobb gépkocsik használatát akár a szűkebb utcákban is. Ezért is kellene a városi hatóságoknak két irányban lépniük: az egyik, hogy szűkítsék megadott óraszámúra — legalább az ünnepi időszakban — a teherforgalmat igénylő áru-beszállítást, a másik az hogy a hóekék mellé hólapátolókat is rendeljen ki a Florisal, akik be-belapátolják az eke elé a járdaszegély mellé gyűlt hómennyiséget. Különös hangsúly kellene legyen a városközponti és a lakótelepi fizetéses parkolók használható állapotban tartásán is a közterület-fenntartó részéről, annak érdekében, hogy enyhüljön a szatmárnémeti forgalomra nehezedő nyomás.

A torlódás elkerülése érdekében az év hátralévő részében lévő munkanapokon érdemes több időt szánni a városon belüli utazásra is, a késés és a sietség okozta balesetveszély elkerülése érdekében.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:20
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:40
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gyilkosság az Orient expresszen
Ma, 21:50
Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap. Agatha Christie világhírű regényének vadonatúj filmváltozatát az ötszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh rendezte, s ő alakítja a jól ismert detektívet, Hercule Poirot-t is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...