Nyakunkon a dugó-szezon
Utoljára módositva: 2013-12-18 08:57:21

Az ünnepi hangulattal egy időben a torlódások időszaka is megérkezett a megyeszékhelyre. Autós és gyalogos egyaránt megérzi majd ennek hatását.

 

Tizenöt–húsz százalékkal nő meg a téli ünnepek közeledtével a szatmárnémeti autósforgalom, ennek okai többrétűek. A nyugat-európai szabadságolások megkezdésével és a karácsony közeledtével egyre több vendégmunkás tér haza, közülük nagyon kevesen jönnek tömegközlekedési eszközökkel, sokkal kedveltebb a személyautó használata. Egy részük szatmári falvakon lakik, ám hatást gyakorolnak a városok forgalmára, ugyanis hivatalos ügyeik nagy részét itt intézik, bevásárláshoz is a városi szupermarketeket használják és szórakozni szintén a sűrűbben lakott, nagyobb választékot kínáló településekre mennek.

Az év egyéb szakában a városokat járó autók számának növekedéséhez hozzájáruló tizenöt–húsz százalékos növekedés elég ahhoz, hogy a megszokottnál még hosszabbra nyúljanak a sorok a kereszteződésekben, végleg elfogyjanak a parkolóhelyek és állóvá merevedjen az amúgy lépésben haladó forgalom a hidakon, elakadjon a belváros.

Ha pár centi hó is esni fog, tovább fog nehezedni a közlekedés a megyeszékhelyen, vélik a szatmárnémeti közlekedési bizottságban, a csapadék miatt lelassuló folyamat még tovább fogja nyújtani a sorokat. Parkolóhelyet fog elfoglalni az autók elől a járdaszéleken, az út szélére tolt hó, emiatt nem tudnak majd a megállókba beállni a buszok és a gyalogátkelők használhatóságára sem lesz jótékony hatással a hó. A beszűkülő úttest mellett a hóban elakadó vagy elindulni nem tudó autók is keserítik majd a forgalomban résztvevők életét, az apróbb koccanások, egybecsúszások miatt szintén fennakadásokra lehet számítani az elkövetkező időszakban.

Az elkerülőút megléte kizárja a teherforgalom nagyját a városból, de azért az üzletek ellátása megköveteli a nagyobb gépkocsik használatát akár a szűkebb utcákban is. Ezért is kellene a városi hatóságoknak két irányban lépniük: az egyik, hogy szűkítsék megadott óraszámúra — legalább az ünnepi időszakban — a teherforgalmat igénylő áru-beszállítást, a másik az hogy a hóekék mellé hólapátolókat is rendeljen ki a Florisal, akik be-belapátolják az eke elé a járdaszegély mellé gyűlt hómennyiséget. Különös hangsúly kellene legyen a városközponti és a lakótelepi fizetéses parkolók használható állapotban tartásán is a közterület-fenntartó részéről, annak érdekében, hogy enyhüljön a szatmárnémeti forgalomra nehezedő nyomás.

A torlódás elkerülése érdekében az év hátralévő részében lévő munkanapokon érdemes több időt szánni a városon belüli utazásra is, a késés és a sietség okozta balesetveszély elkerülése érdekében.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...